Deseori, cantitatea de ingrediente folosită la prepararea anumitor rețete culinare este neglijată. Cu toate acestea, consumul excesiv poate fi dăunător. Află ce se întâmplă dacă mănânci prea multă maioneză.
Unele rețete de maioneză sunt mai sănătoase decât altele, însă, indiferent de sortiment, dacă o mănânci în cantități mari, poate avea efecte adverse asupra sănătății. Din acest motiv, este indicat să fii atent când o folosești ca ingredient în preparate.
Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă maioneză
Maioneza se numără printre cele mai populare condimente de pe planetă. Iar în unele zone ale globului se consumă mai frecvent și în cantități mai mari decât ketchup-ul deoarece poate fi ușor amestecată într-o serie de preparate.
Maioneza se folosește ca ingredient în rețete culinare, cum ar fi: pizza, ouă umplute sau diferite salate. Se servește frecvent ca garnitură pentru mâncarea de la evenimente.
Poate crește nivelurile de zahăr din sânge
De obicei, maioneza conține concentrații ridicate de zahăr, iar sortimentele cu un conținut redus de grăsimi pot avea și mai mult în compoziție, potrivit Eat This Not That. Consumul regulat de cantități mari de zahăr poate avea impact direct asupra nivelului de zahăr din sânge.
Poate favoriza riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii
Grăsimile saturate din maioneză se pot acumula destul de repede în organism, ceea ce poate favoriza riscul de apariție a afecțiunilor cardiace. O dietă bogată în grăsimi saturate poate ridica nivelul de colesterol din sânge.
Te poate face să acumulezi kilograme în plus
Când vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci prea multă maioneză, ia în calcul cum concentrațiile ridicate de grăsimi rezultate din uleiurile incluse în maioneză te pot face să acumulezi kilograme în plus. Consumul excesiv al acestui aliment te poate împiedica să slăbești sau să menții o greutate optimă.
Poate crește tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială înseamnă o presiune crescută a sângelui arterial pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta se regăsește printre cauzele majore ale deceselor premature.
Din cauza uleiurilor adăugate în conținutul său, maioneza are în compoziție mulți acizi grași omega 6, care pot crește tensiunea arterială. În plus, o tensiune arterială ridicată poate favoriza dezvoltarea unor afecțiuni, precum: cheaguri de sânge, atacuri de cord sau accidente vascular cerebrale.
Poate provoca inflamație
Când vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci prea multă maioneză, gândește-te că poate provoca inflamație în organism. Atunci când maioneza este produsă, producătorii tind să folosească uleiuri vegetale, cum sunt uleiurile de soia, care pot fi preparate din ingrediente modificate genetic. Acele uleiuri de soia au un conținut foarte bogat în acizi grași omega 6, care pot provoca efecte secundare negative.
Prea mulți acizi grași omega 6 pot favoriza dezvoltarea inflamației cronice. Inflamația cronică ar putea determina boli și afecțiuni cronice precum: cancerul, artrita, bolile de inimă și diabetul, conform The List.
Poate cauza simptome neplăcute, precum: slăbiciune, dureri de cap și senzație de greață
Maioneza preparată acasă poate fi consumată timp de o săptămână dacă este depozitată în frigider. În același timp, maioneza procesată poate fi valabilă timp de câteva luni deoarece include ingrediente artificiale. Acest tip de ingrediente poate cauza: slăbiciune, dureri de cap și senzație de greață.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.