În ce măsură uleiul de ricin topește grăsimea abdominală. Cât de mult ajută la slăbit și la digestie

Publicat: 28 august 2024, 07:04

Un nou trend devenit viral pe TikTok susține că uleiul de ricin topește grăsimea abdominală dacă este aplicat în buric sau ca o compresă pe abdomen. Alți utilizatori îl folosesc ca remediu împotriva balonării și pentru îmbunătățirea digestiei. Află ce spun medicii despre aceste practici și în ce măsură uleiul de ricin topește grăsimea abdominală.

Uleiul de ricin a devenit popular pe rețeaua TikTok ca soluție pentru slăbit. Numeroși influenceri susțin că acesta arde grăsimea de pe burtă sau că ajută în caz de balonare și de alte probleme digestive dacă este turnat în buric sau aplicat pe un prosop care se înfășoară în jurul taliei. 

În ce măsură uleiul de ricin topește grăsimea abdominală

Aplicarea uleiului de ricin în buric își are rădăcinile în medicina ayurvedică antică, explică Neha Bhatt, medic naturopat la Sonoran University of Health Sciences Medical Center, din Statele Unite, citat de revista First For Women.

„Buricul sau ombilicul este considerat un centru vital de energie în Ayurveda, iar aplicarea de uleiuri cum ar fi uleiul de ricin poate promova bunăstarea generală”, potrivit specialistului.

Ce este uleiul de ricin și la ce se folosește

Uleiul este obținut din boabele plantei de ricin, are o culoare galben deschis și este inodor, în timp ce gustul său este neplăcut. Uleiul de ricin are un conținut bogat în acid ricinoleic, un acid gras care stimulează puternic mișcările intestinale. 

Proprietățile sale laxative sunt cunoscute din timpuri străvechi, fiind folosit și astăzi ca laxativ. De altfel, aceasta este singura indicație medicală pentru uz oral a uleiului de ricin. Administrarea sa se recomandă doar pentru perioade scurte de timp, deoarece provoacă dependență.

De-a lungul istoriei, uleiul de ricin a fost folosit și în scopuri cosmetice, datorită proprietăților sale hidratante și emoliente. Cleopatra îl folosea pentru îngrijirea părului. Astăzi, se utilizează ca ingredient în diverse produse cosmetice și de îngrijire personală, cum ar fi creme, balsamuri de păr și rujuri. Uleiul de ricin este cunoscut ca remediu împotriva mătreții și căderii părului.

Alte utilizări tradiționale includ:

  • tratarea eczemelor și dermatitei;
  • tratarea mătreții;
  • tratarea ochilor inflamați;
  • atenuarea durerilor articulare și menstruale;
  • inducerea travaliului. 

Cu toate acestea, dovezile științifice cu privire la eficiența uleiului de ricin sunt limitate.

În ce măsură poate uleiul de ricin să ardă grăsimea de pe burtă

Din păcate, aplicarea sau frecarea abdomenului cu ulei de ricin nu va topi grăsimea, scrie Veronique Seidel, lector universitar principal la catedra de Farmacie și Științe Biomedicale a Universității Strathclyde, din Marea Britanie, într-un articol pentru publicația The Conversation

Dacă te întrebi în ce măsură uleiul de ricin topește grăsimea abdominală, ia în calcul că nu există dovezi științifice care să sprijine această informație. Aplicarea de uleiuri sau de alte produse pe burtă nu poate reduce grosimea stratului adipos. Pentru a scăpa de grăsimea corporală, trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi, lucru posibil doar printr-o combinație de alimentație echilibrată și exerciții fizice.

Dacă vrei totuși să testezi uleiul de ricin, folosește-l cu prudență pe piele. În cazul persoanelor sensibile, acesta poate declanșa iritații sau reacții alergice. Aplică mai întâi o cantitate mică de ulei pur sau un produs cosmetic care conține ulei de ricin pe o zonă mică de piele. Dacă nu apare nicio reacție alergică în 24 de ore, atunci se presupune că poți aplica produsul în siguranță pe o zonă mai mare a corpului.

În ce măsură poate uleiul de ricin să ajute digestia

Dacă vrei să tratezi problemele gastrointestinale cu ulei de ricin, medicii recomandă să te mai gândești. Dr. Supriya Rao, gastroenterolog și specialist în medicina obezității și medicina stilului de viață își sfătuiește mereu pacienții să evite sfaturile medicale găsite pe rețelele sociale.

„Pur și simplu, există prea multe informații greșite pe TikTok care pot duce la rezultate nedorite. În plus, există puține studii care să-i demonstreze eficacitatea”, spune dr. Rao referindu-se la uleiul de ricin.

Dincolo de efectul său laxativ când este administrat intern, singurul mod în care poate ajuta digestia din exterior este prin masajul pe care îl facem când îl aplicăm pe burtă. „Masajul abdominal ajută la stimularea tractului digestiv”, explică medicul gastroenterolog. 

Ca tratament al constipației, uleiul de ricin nu este neapărat cea mai bună opțiune, consideră dr. Rao. Medicul menționează că „sunt disponibile laxative mai sigure și mai eficiente”. Când este ingerat, el poate provoca efecte secundare precum:

  • crampe abdominale;
  • vărsături;
  • balonare;
  • senzație de amețeală.

Consumul de ulei de ricin este contraindicat copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanele cu insuficiență hepatică sau renală.

Cel mai bun mod de a scăpa de constipație este să adaugi mai multe fibre în alimentație pentru ca scaunele să devină mai voluminoase și mai ușor de eliminat, recomandă gastroenterologul. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
PARTENERI