În ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele. Care este probabilitatea

Publicat: 26 iunie 2024, 08:42

În principiu poți obține o sarcină chiar dacă ți-ai legat trompele. În această situație ai de ales între două variante. Este important să analizezi foarte atent dacă în funcție de riscurile majore ale uneia dintre acestea merită să iei decizia. Află în ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele.

Ligatura tubară, așa cum este denumită medical „legarea trompelor uterine”, este o intervenție chirurgicală pe care multe femei ajung să o regrete la câțiva ani distanță. Acest sentiment apare când iau din nou în calcul ideea de a mai naște un copil.

Care sunt șansele să rămâi însărcinată dacă ai trompele legate explică în continuare dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ce este ligatura tubară

Legarea trompelor sau ligatura tubară este o intervenție chirurgicală. Pe durata acesteia medicul taie și leagă la capete trompele uterine sau le cauterizează. Această intervenție are rolul de a împiedica ovulul să ajungă la uter pentru a fi fecundat de spermatozoid.

Legarea trompelor, automat, împiedică sarcina, deci se poate spune că legarea trompelor este o metodă contraceptivă – 99% eficientă. Există cazuri foarte rare, când o femeie poate rămâne însărcinată chiar și cu trompele legate. Se poate întâmpla mai ales dacă ligatura tubară a fost făcută la o vârstă tânără și nu a constat în tăierea sau cauterizarea trompelor.

În majoritatea cazurilor, ligatura tubară este realizată la momentul nașterii prin cezariană sau la 24 de ore după nașterea pe cale naturală. Aceasta se face sub anestezie generală sau locală. Intervenția decurge la solicitarea femeilor care nu mai doresc să aibă copii în viitor.

În cazul în care te întrebi în ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele, ia în calcul că nu de puține ori, la câțiva ani de la intervenție, multe femei își doresc să devină din nou mame. Din acest motiv, se întreabă care sunt șansele să rămână însărcinate dacă își „dezleagă” trompele.

Chiar dacă există posibilitatea de a „dezlega” trompele și de a le repermeabiliza, ține cont că șansele de reușită rămân foarte reduse. Riscul de a apariție a sarcinii extrauterine, care în unele cazuri poate fi fatală, se menține foarte mare.

Dezlegarea trompelor sau fertilizarea in vitro – ce procedură are șanse mai mari de reușită

Din păcate, repermeabilizarea trompelor necesită o intervenție sau mai multe intervenții laborioase, ce implică deseori riscuri. În multe situații aceasta nu are succes.

Când te întrebi în ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele, ia în calcul că în unele cazuri foarte specifice, poate fi luată în considerare „dezlegarea trompelor” prin reanastomoză tubară. Însă, nu garantează și refacerea cililor care transportă ovocitul.

Cu alte cuvinte, chiar și în cazul în care trompele devin din nou permeabile după intervenția de „dezlegare”, există riscul mare ca ovocitul fecundat de spermatozoid, mai exact embrionul format, să nu fie transportat mai departe în uter, locul unde trebuie să se dezvolte fătul.

Stagnarea embrionului în trompă poartă numele de sarcină extrauterină. Sarcina extrauterină nu este viabilă, de aceea embrionul nu supraviețuiește în afara uterului. Aceasta ridică foarte mari probleme pentru sănătatea femeii, din cauza riscului major de hemoragie puternică.

Din acest motiv, atunci când se dorește obținerea unei sarcini după „legarea trompelor”, varianta optimă este fertilizarea in vitro (FIV).

Această procedură permite introducerea directă, în interiorul uterului, a ovulului fecundat, fără a mai fi nevoie de parcurgerea drumului în trompele uterine. Atunci implicit, dispare riscul de sarcină extrauterină.

Dacă te întrebi în ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele, gândește-te că șansele de a obține și de a duce sarcina la termen prin FIV sunt categoric mai mari decât în cazul „dezlegării trompelor” și încercării de a rămâne însărcinată pe cale naturală.

Desigur, rata de succes depinde și de alți factori importanți. Printre aceștia se regăsesc: vârsta femeii, rezerva ovariană, alte posibile patologii, precum și calitatea spermatozoizilor partenerului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
PARTENERI