Importanța comunității pentru prelungirea duratei de viață. Ce rol are

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 noiembrie 2023, 07:41

Oamenii din Zonele Albastre trăiesc în comunități, iar această practică reprezintă unul dintre care motivele pentru care mulți dintre aceștia depășesc vârsta de 100 de ani. Malvina Roșu, psihoterapeut și psiholog clinician, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre importanța comunității pentru prelungirea duratei de viață.

Reclamă

Malvina Roșu a explicat ce rol are apartenența la o comunitate, cum îți influențează starea de sănătate conexiunile sociale autentice, cum identifici o comunitate din care poți face parte și cum poți începe să te aproprii de cei din jur.

Importanța comunității pentru prelungirea duratei de viață

Oamenii din Zonele Albastre trăiesc în comunități, mai exact în sate formate din 150-200 de persoane. În aceste zone, toți locuitorii se susțin reciproc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Este atât de importantă comunitatea pentru sănătatea noastră?
-Una dintre cele mai importante nevoi pe care le au oamenii este apartenența la o comunitate. Sunt ființe sociale și se dezvoltă în raport cu ceilalți. În ce privește sănătatea mintală și emoțională există studii care arată faptul că apartenența la o comunitate reduce foarte mult riscul unor probleme de natură mintală și emoțională, cum ar fi: depresia, anxietatea și suicidul.

-Ce ar putea să facă un om care se simte singur și înțelege beneficiul apartenenței, dar încă n-are o comunitate?
-Nu orice comunitate te poate ajuta. În primul rând, valorile comune cu oamenii dintr-o comunitate te ajută din punctul de vedere mintal și emoțional. Sprijină creierul să secrete mai multe endorfine pentru a-ți păstra sănătatea și a-ți crește calitatea vieții.

Reclamă

Dacă vrei să înțelegi importanța comunității pentru prelungirea duratei de viață, gândește-te să formezi o conexiune cu oamenii cu care interacționezi, care să-ți aducă sens și semnificație. Este important să găsești persoane cu care ai în comun: valori, hobby-uri, activități, excursii sau lucruri pe care vrei să le faci.

De exemplu, poți merge la o sală de sport pentru a întâlni oameni care împart aceleași valori cu tine. În acest caz, poți găsi persoane care apreciază la fel de mult sportul. Astfel, poți crea conexiuni. De multe ori, oamenii rămân singuri în mulțime pentru că nu reușesc să facă acest lucru.

,,Mergem la un loc de muncă, dar vrem să scăpăm repede de acolo. Nu facem conexiuni cu oamenii respectivi. Oamenii aceia sunt acolo, poate că de abia așteaptă să începem o conexiune cu ei.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Cum îți poți crea o comunitate autentică

Afli mai ușor importanța comunității pentru prelungirea duratei de viață, când începi să faci parte dintr-una. O comunicare autentică sau eficientă cu cei din jur poate contribui la rezolvarea mai multor probleme. Printre aceste se regăsesc: stilul de viață haotic, ritmul prea alert și dorința de a face foarte multe activități simultan.

,,Să ne gândim: Ok, e ce-mi doresc cu adevărat, ce vreau să trăiesc astăzi? Dacă vreau cu adevărat, autentic și profund să-mi cunosc colegii de la birou, merg să-i întreb efectiv: Ce mai faci? Te pot ajuta cu ceva? Hai să împărtășesc cu tine ce mi s-a întâmplat.”

– Malvina Roșu, psihoterapeut și psiholog clinician

Dacă nu creezi această conexiune umană, care are la bază o comunicare empatică, o atenție și o prezență, nu poți crea o conexiune cu o altă persoană. În acest caz, nu te ajută pentru că poate să-ți creeze frustrări și nemulțumiri.

,,De regulă, îmi place să văd viața socială și implicarea în a comunica cu alți oameni, de a găsi prieteni adevărați cu care să relaționezi, fix ca pe o investiție. Gândim cumva lucrurile din punctul de vedere al investițiilor. Investesc timp în munca mea, care îmi aduce bani. Investesc timp în sport, care îmi aduce sănătate. Dar și asta este o investiție. Efectiv, acele 2-3 ore, pe care le petreci în comunitatea ta, în fiecare zi, în care pui întrebări și te conectezi, sunt o investiție care se întoarce înzecit la tine.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Privitor la importanța comunității pentru prelungirea duratei de viață, circulă ideea conform căreia oamenii sunt suma oamenilor din jurul lor deoarece aceștia îi influențează. Această investiție poate fi văzută în prieteniile sau în relațiile pe care le menții în sensul evoluției: personale, profesionale și al sănătății. O relație funcțională în cadrul unei comunități îți susține dezvoltarea mintală și emoțională. Se recomandă să ai în vedere că pot exista: comunități toxice, comunități disfuncționale sau care nu-ți aduc niciun beneficiu.

,,Cred că este cea mai importantă investiție pe care o putem face.”

– Malvina Roșu, psihoterapeut și psiholog clinician

,,Mai e o vorbă care spune că ești suma celor 5 oameni cu care îți petreci timpul cel mai des. Gândește-te la cei 5 oameni cu care îți petreci timpul, iar tu ești media lor. Asta cred că au în comun și oamenii din Zona Albastră care trăiesc până la 100 de ani. Mulți dintre ei trăiesc peste 100 de ani pentru că împrumută aceleași obiceiuri, mănâncă aceleași tipuri de mâncare, fac aceeași activitate. Sunt toți legați, așa că trebuie să fim atenți la oamenii pe care îi selectăm pentru a forma această comunitate pentru că o să fim suma oamenilor de care ne înconjurăm.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
articol cu video
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament
articol cu video
Principalele cauze ale miopiei. De ce apare această afecțiune oculară
Principalele cauze ale miopiei. De ce apare această afecțiune oculară
Principalele cauze ale miopiei. De ce apare această afecțiune oculară
Reclamă
PARTENERI
icon