Impactul alcoolului asupra metabolismului. Care sunt recomandările medicilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2023, 07:38

Consumul de alcool are efecte în întregul organism, mai ales asupra metabolismului. Laura Ene, medic diabetolog și nutriționist, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 14, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre impactul alcoolului asupra metabolismului.

Reclamă

Laura Ene a vorbit despre modul în care consumul de alcool afectează metabolismul, a explicat ce simptome are în cazul persoanelor care suferă de diabet și a precizat ce se întâmplă când îl bei dacă iei antibiotice.

Impactul alcoolului asupra metabolismului

În principal, există elemente generale care afectează metabolismul organismului din cauza alcoolului. Alcoolul reprezintă doar calorii goale, mai precis calorii care nu te hrănesc. Dacă intră în stomac, în special când nu mănânci nimic, alcoolul se absoarbe foarte repede în corp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alcoolul te dezinhibă mai repede și te face să pierzi controlul calității și cantității alimentelor pe care le consumi. Din acest motiv, te împiedică să slăbești. Este important să te oprești din consumul de alimente procesate care te atrag datorită gustului deoarece descarcă endorfine și îți dau o stare de bine, dar sunt dăunătoare pentru organism.

Impactul alcoolului asupra metabolismului oprește metabolizarea grăsimilor și, în general, a tuturor celorlalți macronutrienți. Corpul îl identifică ca pe o toxină și atunci se ocupă doar de metabolizarea lui. În plus, este și mai nociv pentru persoanele care suferă de boala ficatului gras. În cazul diabeticilor, poate avea efecte grave deoarece o doză moderată de alcool poate să determine o hipoglicemie severă.

Reclamă

-De ce alcoolul cauzează hipoglicemie la diabetici?
-Alcoolul crește efectul anumitor medicamente și creează hipoglicemie. Există anumite clase de medicamente, care sunt hipoglicemiante. Răspunsul lor alături de alcool se accelerează, ceea ce înseamnă că scad mai repede glicemia.

Efectul alcoolului în combinație cu antibioticele

După ce afli impactul alcoolului asupra metabolismului, gândește-te că atunci când bei alcool, în combinație cu antibiotice, acesta le modifică efectele în corp. Există anumite categorii de antibiotice, denumite beta-lactamaze, al căror efect se reduce din cauza consumului concomitent de alcool.

,,Cel mai bine este să nu se consume deloc alcool în momentul în care avem tratament cu antibiotice pentru că antibioticele sunt prin ele însele agresive pentru ficat. Ficatul trebuie să le metabolizeze. Dacă mai are încă o toxină de metabolizat, atunci se încarcă foarte tare.”

– Laura Ene, medic diabetolog și nutriționist
Reclamă

,,Trebuie să fim atenți inclusiv când luăm acele antiinflamatoare dimineața după ce am băut multe pahare.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Când simți dureri de cap puternice din cauza mahmurelii, se poate să nu mai acorzi atenție modalității cu ajutorul căreia poți scăpa de acestea. Este indicat să te gândește că în cazul în care iei un antiinflamator după ce ai băut alcool, acesta se absoarbe în ficat și-l afectează. Dacă îl iei fără a consuma alcool, nu-ți provoacă efecte adverse la fel de puternice. În cazul unui ficat deja alcoolizat, dacă îți administrezi paracetamol sau un alt antiinflamator, acel medicament poate fi foarte dăunător.

Efectele dăunătoare ale alcoolului

Se recomandă să eviți mahmureala pentru a evita impactul alcoolului asupra metabolismului. Totodată, când bei alcool, hidratarea și consumul de alimente reprezintă cea mai bună variantă pentru a evita această stare. Când consumi alcool noaptea și mănânci, aceasta determină: kilograme în plus, modificarea glicemiei și a profilului lipidic.

Alcoolul poate agrava neuropatia diabetică și problemele de sănătate, precum: hipertensiunea, fibrilația, insuficiența cardiacă și insuficiența renală. Mai ales în situația pacienților cu diabet, este indicată limitarea la maximum a consumului.

-Sunt pacienți cu diabet care din când în când, vor să bea un pahar cu vin. La ce trebuie să fie atenți?
-Pot consuma ocazional, 330 ml de bere, 150 de ml de vin, de preferat sec sau demisec și combinat cu apă, sau 50 ml de tărie în timpul mesei sau după o masă principală. Aceasta este formula cu care orice pacient cu diabet poate bea fără riscuri suplimentare alcool. Niciodată nu se bea pe stomacul gol.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Reclamă
PARTENERI
icon