Antena

Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 noiembrie 2023, 05:47

Consumul frecvent de alcool poate avea numeroase consecințe negative asupra sănătății, inclusiv asupra funcțiilor cognitive. Bogdan Pană, medic neurolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 14, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre efectul alcoolului asupra creierului.

Reclamă

Bogdan Pană a explicat cu ajutorul unui grafic cum te afectează ingerarea diferitelor cantități de alcool, a precizat ce tip de consum accelerează micșorarea creierului odată cu vârsta și a indicat ce măsuri poți lua pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive.

Efectul alcoolului asupra creierului

Cu ajutorul unui grafic obținut cu imagistică prin rezonanță magnetică, denumită și RMN, se poate observa ce se întâmplă cu pacienții de aproximativ aceeași vârstă și același sex, în funcție de cantitatea de alcool consumată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După 26 de ani, este normal ca creierul să înceapă să se micșoreze, fiind un proces ireversibil. Dar, această micșorare nu ar trebui să fie accentuată.

,,Cel mai puternic stimul care m-a dus la a renunța complet la alcool a fost efectul asupra creierului.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Dacă te întrebi despre efectul alcoolului asupra creierului, gândește-te că în cazul unui om care nu consumă deloc alcool sau consumă ocazional, mai exact o dată la câteva zile, graficul arată un aspect normal al creierului. Atunci când pe imaginile acestuia apar mai multe suprafețe albe, înseamnă că creierul se micșorează. Suprafețele albe sunt reprezentate de lichidul cefalorahidian, care umple spațiul din cutia craniană.

O imagine care reprezintă un consum moderat de alcool arată că liniile albe din creier încep să se amplifice. Aceasta este situația consumatorului cronic de alcool. Dacă bei zilnic câte un pahar cu o băutură alcoolică ești considerat un consumator cronic de alcool din punct de vedere medical. Atunci creierul începe să se degenereze și mai mult.

Pentru consumatorul sever, care bea în fiecare zi 4-5 pahare cu alcool pe zi, creierul este mult mai mic. În plus, apar și alte modificări prin creier. Sunt șanse de două, trei ori mai mari ca acesta să sufere un accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic.

Reclamă

Recomandările neurologilor

Efectul alcoolului asupra creierului se poate vedea cu ajutorul unei tomografii computerizate. Scanarea creierului unei persoane prin CT, cu un consum cronic de alcool a câte două pahare cu bere sau vin pe zi, arată modificări vizibile. Lichidul cefalorahidian este mai mare atât în ventricul, în mijlocul creierului, cât și în exterior. Aceasta arată că creierul omului s-a micșorat într-un ritm accelerat.

-Dacă am ajuns în această situație pot să reversez acest efect al alcoolului?
-Da. Din fericire, o mare parte din tulburările neurocognitive asociate alcoolului pot să fie reversibile dacă renunți la alcool. Creierul n-o să mai fie niciodată la fel, dar funcționalitatea lui poate să se îmbunătățească foarte mult. Creierul se micșorează odată cu vârsta, dar acest lucru nu înseamnă că îți afectează nivelul de inteligență. Contează foarte mult câte conexiuni fac neuronii rămași.

Alcoolul, pe lângă faptul că poate să omoare neuronii prin toxicitatea lui, le împiedică și funcționarea. Dacă renunți la alcool, funcționarea creierului o să se îmbunătățească în mod semnificativ.

-Ce poți face ca să-ți crești puterea creierului?
-Poți face noi conexiuni între celule. La fel ca oricare alt organ, creierul funcționează dacă îl folosești, altfel îl pierzi. Chiar dacă creierul s-a micșorat de-a lungul vieții tale din cauza stilului de viață, poți să-l îmbunătățești dacă începi să înveți lucruri noi.

De exemplu, înscrierea la un club de dans implică foarte multe beneficii pentru sănătate pentru că înveți mișcări noi și implică socializare. Este foarte important să ai o viață socială activă.

,,Nu vrem neapărat să vă convingem să renunțați complet la alcool. Trebuie să găsim un echilibru în viața noastră. Nu trebuie să cădem pradă presiunii sociale. “

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Recomandarea în ceea ce privește alcoolul este little too nothing, adică puțin spre deloc. Ca bărbat tânăr sănătos poți să bei alcool în anumite limite.”

– Bogdan Pană, medic neurolog

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Reclamă
PARTENERI
icon