Includerea ouălor la micul dejun poate fi o provocare atunci când copilul tău respinge rețetele tradiționale de preparare. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, co-gazda emisiunii, a discutat cu doctorului Mihail Pautov în a treia ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce idei de mic dejun din ouă pentru pachetul de școală poți încerca.
Carmen Brumă a discutat împreună cu gazda emisiunii MediCOOL, Mihail Pautov, despre cât de important este să începi ziua cu un mic dejun, conținutul nutritive al ouălor și noi modalități de preparare și prezentare a acestora. Împreună, au pus în aplicare o astfel de rețetă.
Idei de mic dejun din ouă pentru pachetul de școală
Poți găti un mic dejun potrivit pentru toți membrii familiei, chiar și pentru un copil căruia nu-i plac ouăle. În general, contează mult să fii foarte creativ pentru a inventa diferite preparate, diferite de cele clasice. De exemplu: poți încerca să prepari o omletă chec și brioșe. Dacă ai grijă să le prezinți într-un mod atrăgător, copilul tău le va consuma.
-De ce e oul atât de important?
-Oul este o esență de nutrienți. Are proteine de foarte bună calitate. Principalele beneficii ale oului includ: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina B12, foarte importantă pentru țesutul nervos. Pe lângă acestea conține minerale: calciu, fosfor, seleniu și zinc. Are lecitină și colină, două tipuri de grăsimi foarte importante atât pentru funcționarea ficatului, cât și pentru formarea țesutului nervos. Acestea sunt foarte importante pentru: vârstnici, copii și femei gravide. De asemenea, oul stimulează bila leneșă. Deoarece o stimulează corect, contribuie la îmbunătățirea digestiei. Dacă începi ziua cu un mic dejun care să conțină ouă ai energie și un grad foarte mare de sațietate.
,,Oul are una dintre cele mai mari puteri sațiogene.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
-Ce înseamnă sațiogen?
-Sațiogen înseamnă că poate combate senzația de foame. Indicele lui sațiogen este 93,6. Comparativ, un bol cu cereale și lapte are între 40-50.
Rețete pentru un mic dejun din ouă
Există idei de mic dejun din ouă pentru pachetul de școală, care pot fi preparate repede. Pentru a găti un chec sau brioșe cu ouă, ai nevoie de 10 ouă. De asemenea, este foarte important ca atunci când gătești ouă, să le speli. Una dintre cele mai frecvente infecții alimentare este cea cu salmonella. Salmonella nu se găsește niciodată în ou, însă mereu rămâne la suprafață. Pentru spălare, poți folosi chiar și săpun.
La cele 10 ouă se pune puțin lapte și se bate compoziția. Oului îi lipsesc două elemente: carbohidrații și fibrele. Din acest motiv, se adaugă carbohidrați lenți, cum ar fi mălaiul. Poți să adaugi trei lingurițe de mălai sau poți să amesteci mălai împreună cu fulgi de cereale. Amesteci până ce se omogenizează.
După aceea, într-o formă, pui hârtie de copt și orice fel de legume dorești. De exemplu, poți adăuga ardei roșu și ciuperci. Apoi, poți adăuga puțin parmezan pentru gust, iar pentru aportul de calciu poți amesteca semințe, precum semințe de dovleac sau semințe de floarea soarelui. Parmezanul rămâne și se topește înăuntru.
Când termini, pui compoziția în cuptor și aștepți 30 de minute. Aceeași rețetă se poate folosi și pentru brioșe. La sfârșit, poți să-l pui într-o caserolă mică.
De asemenea, un mic dejun ideal are nevoie de o hidratare corespunzătoare. Se recomandă să bei un pahar cu apă înainte de a lua masa, chiar dacă mai consumi și ceai, cafea sau apă.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.