Antena

Ce este o stomă, când este necesară și cum se îngrijește

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 iunie 2024, 07:17 / Actualizat: 7 iunie 2024, 16:46

O stomă este o deschidere creată artificial în abdomen pentru a permite evacuarea reziduurilor solide sau lichide din corp. În funcție de motivul pentru care au fost create, stomele pot fi temporare sau permanente și necesită o îngrijire specială pentru a preveni infecțiile. Află când sunt recomandate, de câte tipuri sunt și cum se îngrijesc.

Reclamă

Stomele sunt deschideri sau orificii ale unor organe care permit comunicarea între interiorul și exteriorul organismului. Corpul uman are câteva astfel de stome naturale care sunt esențiale pentru funcții vitale precum respirația, hrănirea și eliminarea deșeurilor. Uretra, anusul, gura și nările sunt deschideri care permit trecerea unor substanțe solide sau lichide, respectiv aerului.

Când stomele naturale sunt blocate sau nu funcționează corect, pot fi create chirurgical deschideri noi pentru a face posibilă trecerea unor substanțe (deșeuri, de obicei) din interiorul corpului către exterior. Stomele artificiale suplinesc astfel funcțiile unui sistem de eliminare compromis. Ele permit evacuarea conținutului intestinal sau urinar din corp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În ultimele decenii, cancerul colorectal, care grupează cancerul de colon și de rect, a înregistrat o creștere alarmantă la nivel mondial. În România, este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat, conform datelor GLOBOCAN din 2022, o bază de date globală privind incidența, mortalitatea și prevalența cancerului. 

În acest context, se vorbește tot mai des despre stome, deoarece ele sunt adesea necesare în tratamentul acestei boli. Incidența tot mai mare a cancerului colorectal a dus la o creștere a numărului de intervenții chirurgicale de creare a unor stome. 

Reclamă

Tipuri de stomă și funcțiile lor

Rolul unei stome este de a permite deșeurilor să fie eliminate din corpul unei persoane atunci când deschiderile naturale sunt deteriorate sau nefuncționale din motive medicale. O stomă formează o deschidere conectată la o parte a intestinului sau a vezicii urinare, potrivit Medical News Today. Aceasta permite materiilor fecale sau urinei să ocolească intestinele, respectiv vezica urinară în situațiile în care o parte a sistemului digestiv are nevoie de timp pentru a se vindeca sau când un segment din acesta a fost îndepărtat chirurgical. 

detaliu cum arată stoma
Stomele se realizează printr-o incizie în peretele abdominal unde se atașează un dispozitiv de colectare a materiilor fecale sau urinei / Shutterstock

Stoma nu are terminații nervoase, deci nu este o sursă de durere sau disconfort, conform American Cancer Society. Ea are o formă rotundă și ovală, culoare roz-roșie și poate fi proeminentă sau la nivelul pielii. Diametrul unei stome se reduce în timp.

În funcție de locul în care sunt create, stomele sunt de mai multe tipuri:

Reclamă

Colostoma

Când o stomă este conectată la colon, este denumită colostomă. În cadrul intervenției chirurgicale (colostomie), se efectuează o incizie în peretele abdominal prin care este adus capătul colonului. Deschiderea astfel creată în abdomen are o funcție asemănătoare anusului. 

Colostoma se creează pe partea stângă a abdomenului, acolo unde se află colonul. Materiile fecale sunt eliminate din intestin într-un dispozitiv de colectare numit sistem stomic. Acesta include o pungă specială, prevăzută cu un orificiu care se lipește pe abdomen. În funcție de tipul de sistem stomic pentru care se optează, el trebuie schimbat zilnic sau la două zile. 

Colostomele se folosesc frecvent în tratamentul cancerului de colon, în situațiile în care un segment al colonului a fost îndepărtat sau a fost afectată și trebuie să se vindece. Ele pot fi temporare, caz în care se mențin pentru 3-6 luni doar până la refacerea zonei operate, sau permanente dacă se îndepărtează o porțiune mare din colon. 

O stomă la nivelul colonului poate fi necesară și în alte afecțiuni, cum ar fi: 

  • cancerul anal
  • cancerul de col uterin
  • boala Crohn
  • diverticulita
  • incontinența fecală
  • boala Hirschsprung (o afecțiune rară a colonului)

Ileostoma

Persoanele cu ileostomă au o stomă conectată la intestinul subțire (sau ileon). Printr-o procedură chirurgicală, o porțiune a intestinului subțire este adusă în afara abdomenului. Deschiderea reată permite conținutului digestiv să fie evacuat ocolind colonul, rectul și anusul. Apoi, conținutul se colectează într-o pungă sau săculeț în afara corpului.

Conținutul intestinal eliminat prin ileostomă în punga de colectare atașată este mai lichid decât scaunul solid din colon. În plus, acesta conţine numeroase enzime digestive care au un efect iritativ asupra pielii din jurul stomei. Îngrijirea atentă a ileostomei este foarte importantă pentru prevenirea iritațiilor și infecțiilor. 

La fel ca în cazul colostomelor, ileostomele pot fi permanente sau temporare, în funcție de situația medicală. 

De cele mai multe ori, ileostomia (intervenția prin care se creează o stomă la nivelul intestinului subțire) este necesară  atunci când se impune îndepărtarea unui segment mare din intestinul gros sau punerea lui în repaus.

O stomă la nivelul intestinului subțire poate fi necesară în afecțiuni precum:

  • cancerul colorectal sau alte formațiuni în intestinul gros
  • boala inflamatorie intestinală (colita ulcerativă sau boala Crohn)
  • abcese
  • ocluzie intestinală
  • boala ischemică a intestinului
  • megacolon
  • incontinență rectală din cauza unei leziuni a măduvei spinării
  • boala Hirschsprung

Urostoma

O stomă pentru eliminarea urinei poate fi necesară atunci când evacuarea prin uretră și vezica urinară nu este posibilă, din diverse cauze medicale. În cadrul intervenției, ureterele sunt detașate de vezică și conectate la deschiderea (stomă) creată în abdomen, pe partea dreaptă. Ureterele sunt tuburile care transportă urina către vezica urinară. 

Scopul urostomei este de a înlocui funcția vezicii urinare. Urina care iese prin stomă este redirecționată într-o pungă de colectare. Micțiunea nu poate fi controlată când ai stomă, astfel că urina este colectată pe măsură ce este produsă de rinichi.

Urostoma poate fi necesară în mai multe afecțiuni:

  • cancerul vezicii urinare
  • vezica neurogenă (pierderea controlului vezicii urinare din cauza unor tulburări neurologice)
  • inflamații cronice ale vezicii urinare
  • defectele congenitale ale vezicii urinare

Cum se îngrijește o stomă

Îngrjirea corectă a unei stome este foarte importată pentru prevenirea iritațiilor și infecțiilor pielii din jurul acesteia. Persoanele care trec prin astfel de intervenții primesc instrucțiuni cu privire la modul de curățare și golire a pungii de colectare. 

Recomandările includ:

  • utilizarea unui săculeț care se potrivește bine stomei pentru a evita scurgerile și iritațiile pielii;
  • stabilirea unui program regulat pentru schimbarea săculețului;
  • curățarea stomei și a pielii din jur cu apă caldă și săpun sau cu o soluție specială de curățare recomandată de medic;
  • evitarea produselor de curățare care conțin alcool, parfumuri sau alte substanțe iritante în zona stomei;
  • uscarea completă a pielii înainte de a pune un nou dispozitiv de colectare;
  • verificarea periodică a stomei pentru semne de iritație, roșeață sau sângerare. Mergi la medic pentru orice modificare sau simptome neobișnuite.
  • monitorizarea oricăror sensibilități sau alergii la pungă sau la materialele de fixare. Uneori, pot apărea pot apărea alergii după săptămâni, luni sau ani de utilizare.

De la iritații și infecții și până la blocarea acesteia, există unele complicații cu care purtătorii de stome se pot confrunta. Pentru a reduce aceste riscuri, este foarte importantă respectarea instrucțiunilor oferite de medic după crearea stomei. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Analiza de sânge pentru screeningul cancerului colorectal. FDA a aprobat testul
Analiza de sânge pentru screeningul cancerului colorectal. FDA a aprobat testul
Analiza de sânge pentru screeningul cancerului colorectal. FDA a aprobat testul
Reclamă
PARTENERI
icon