Antena

De ce trosnesc genunchii. Care sunt explicațiile specialiștilor

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 24 aprilie 2023, 10:06

Cu siguranţă ai auzit de-a lungul timpului un zgomot puternic sau un trosnit al propriilor genunchi ori ai altcuiva. Uneori poate fi o experiență neplăcută, dar un cercetător de la Universitatea din Alabama din Birmingham spune că, de obicei, acest lucru nu reprezintă în general un motiv de îngrijorare. Află și tu de ce trosnesc genunchii.

Reclamă

Cu toate acestea, specialiștii spun că dacă suntele din zona genunchilor nu sunt însoțite de durere, tumefacție sau căldură în zona respectivă, atunci nu ai de ce să te îngrijorezi. Trosnitul genunchilor e cauzat de faptul că articulația îndeplinește rolul unei perne între oase. În cazul în care aceasta e uzată, atunci se produce frecarea oaselor. De aici vin și zgomotele pe care le auzi de multe ori.

De ce trosnesc genunchii

“Trosnirea genunchiului ar putea însemna multe lucruri”, spune Harshvardhan Singh, profesor asistent la Departamentul de Kinetoterapie al UAB. “Dacă este dureros, atunci ar trebui să consultați un medic“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Singh adaugă că o fisură nedureroasă a genunchiului ar putea proveni din mai multe surse:

  • O rotulă de dimensiuni mari care nu se potrivește bine în șanț, producând astfel un sunet de trosnire în timpul activităților precum alergarea și jogging-ul.
  • Dacă mușchiul coapsei (cvadriceps) este prea strâns, acesta poate trage rotula și poate afecta mișcarea liberă de alunecare a acesteia, generând o fisură la genunchi.
  • Dacă diferitele țesuturi moi, cum ar fi cartilajul sau meniscul, au degenerat, ducând la pierderea acoperirii netede a articulației genunchiului și ducând la crăpături ale genunchiului în timpul diferitelor activități.

Modificările degenerative pot duce, de asemenea, la durere și/sau la blocarea articulației genunchiului”, spune acesta. „De obicei, modificările degenerative sunt frecvente la persoanele în vârstă. O fisură degenerativă asociată cu schimbarea genunchiului poate fi întâlnită frecvent la persoanele în vârstă.”

Reclamă

Studiile RMN au arătat că deplasarea suprafețelor articulare care formează articulația genunchiului poate crea un vid. Compresia articulațiilor poate duce la curgerea lichidului sinovial în articulație. Acest fapt poate duce la colapsul bulelor de gaz formate în proces. Scăderea bulelor de gaz ar putea duce și la crăparea genunchiului.

Când trebuie să te îngrijorezi

Nu ar trebui să vă faceți griji dacă genunchii trosnesc des. Nu atâta timp cât fenomenul nu este asociat cu o durere”, a spus Singh. „De obicei, nu există nicio îngrijorare dacă nu există durere asociată cu trosnitul genunchiului.”

Singh spune că intensitatea sunetului urmează același principiu. Dacă nu există durere asociată cu aceasta, nu ar trebui să te îngrijorezi. Cu toate acestea, dacă ai avut o problemă recentă la genunchi (de exemplu un accident) și genunchiul a început să cedeze după acel eveniment, ar trebui să consulți un medic chiar și în absența durerii.

Reclamă

Ce se întâmplă dacă genunchii trosnesc doar în timpul anumitor tipuri de activitate fizică, cum ar fi alergarea, mersul pe jos sau genuflexiunile?

„Este absolut normal ca genunchii să emită un trosnet când sunteţi activi”, a spus Singh. „Dacă nu aveți dureri în timpul acestor activități, atunci nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la sunetul din timpul efectuării acestor mișcări.”

Un trosnet în timpul activităților ar putea însemna pur și simplu că rotula este mobilă și se mișcă.„Persoanele care au o rotula de dimensiuni mari pot produce o fisură mai mare. Aceasta s-ar putea să nu se potrivească bine în șanț și poate duce la un zgomot de pocnire”, explică specialistul.

Doctorul Mihail Pautov alături de medicul primar de medicină sportivă Alin Popescu, au explicat în emisiunea Medicool cum se pot remedia durerile articulare și de ce ne trosnesc genunchii.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru dureri de genunchi. Cum pot ameliora simptomele
Exerciții fizice pentru dureri de genunchi. Cum pot ameliora simptomele
Exerciții fizice pentru dureri de genunchi. Cum pot ameliora simptomele
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon