De ce trosnesc genunchii. Care sunt explicațiile specialiștilor

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 24 aprilie 2023, 10:06

Cu siguranţă ai auzit de-a lungul timpului un zgomot puternic sau un trosnit al propriilor genunchi ori ai altcuiva. Uneori poate fi o experiență neplăcută, dar un cercetător de la Universitatea din Alabama din Birmingham spune că, de obicei, acest lucru nu reprezintă în general un motiv de îngrijorare. Află și tu de ce trosnesc genunchii.

Reclamă

Cu toate acestea, specialiștii spun că dacă suntele din zona genunchilor nu sunt însoțite de durere, tumefacție sau căldură în zona respectivă, atunci nu ai de ce să te îngrijorezi. Trosnitul genunchilor e cauzat de faptul că articulația îndeplinește rolul unei perne între oase. În cazul în care aceasta e uzată, atunci se produce frecarea oaselor. De aici vin și zgomotele pe care le auzi de multe ori.

De ce trosnesc genunchii

„Trosnirea genunchiului ar putea însemna multe lucruri”, spune Harshvardhan Singh, profesor asistent la Departamentul de Kinetoterapie al UAB. „Dacă este dureros, atunci ar trebui să consultați un medic„.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Singh adaugă că o fisură nedureroasă a genunchiului ar putea proveni din mai multe surse:

  • O rotulă de dimensiuni mari care nu se potrivește bine în șanț, producând astfel un sunet de trosnire în timpul activităților precum alergarea și jogging-ul.
  • Dacă mușchiul coapsei (cvadriceps) este prea strâns, acesta poate trage rotula și poate afecta mișcarea liberă de alunecare a acesteia, generând o fisură la genunchi.
  • Dacă diferitele țesuturi moi, cum ar fi cartilajul sau meniscul, au degenerat, ducând la pierderea acoperirii netede a articulației genunchiului și ducând la crăpături ale genunchiului în timpul diferitelor activități.
Reclamă

Modificările degenerative pot duce, de asemenea, la durere și/sau la blocarea articulației genunchiului”, spune acesta. „De obicei, modificările degenerative sunt frecvente la persoanele în vârstă. O fisură degenerativă asociată cu schimbarea genunchiului poate fi întâlnită frecvent la persoanele în vârstă.”

Studiile RMN au arătat că deplasarea suprafețelor articulare care formează articulația genunchiului poate crea un vid. Compresia articulațiilor poate duce la curgerea lichidului sinovial în articulație. Acest fapt poate duce la colapsul bulelor de gaz formate în proces. Scăderea bulelor de gaz ar putea duce și la crăparea genunchiului.

Când trebuie să te îngrijorezi

Nu ar trebui să vă faceți griji dacă genunchii trosnesc des. Nu atâta timp cât fenomenul nu este asociat cu o durere”, a spus Singh. „De obicei, nu există nicio îngrijorare dacă nu există durere asociată cu trosnitul genunchiului.”

Reclamă

Singh spune că intensitatea sunetului urmează același principiu. Dacă nu există durere asociată cu aceasta, nu ar trebui să te îngrijorezi. Cu toate acestea, dacă ai avut o problemă recentă la genunchi (de exemplu un accident) și genunchiul a început să cedeze după acel eveniment, ar trebui să consulți un medic chiar și în absența durerii.

Ce se întâmplă dacă genunchii trosnesc doar în timpul anumitor tipuri de activitate fizică, cum ar fi alergarea, mersul pe jos sau genuflexiunile?

„Este absolut normal ca genunchii să emită un trosnet când sunteţi activi”, a spus Singh. „Dacă nu aveți dureri în timpul acestor activități, atunci nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la sunetul din timpul efectuării acestor mișcări.”

Un trosnet în timpul activităților ar putea însemna pur și simplu că rotula este mobilă și se mișcă.„Persoanele care au o rotula de dimensiuni mari pot produce o fisură mai mare. Aceasta s-ar putea să nu se potrivească bine în șanț și poate duce la un zgomot de pocnire”, explică specialistul.

Doctorul Mihail Pautov alături de medicul primar de medicină sportivă Alin Popescu, au explicat în emisiunea Medicool cum se pot remedia durerile articulare și de ce ne trosnesc genunchii.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon