Riscurile consumului de carne procesată. Efectele adverse ale alimentelor care o conțin

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 8 februarie 2024, 08:51

Carnea procesată include produse, precum: slănină, cârnați, salam, șuncă, alături de orice tip de carne care a trecut printr-un proces pentru a-i îmbunătăți conservarea. Acest proces se poate realiza prin: sărare, afumare sau fermentare. Din cauza metodelor de preparare, poate provoca efecte adverse. Citește despre riscurile consumului de carne procesată.

Reclamă

Carnea îndeplinește un rol important într-o alimentație echilibrată. Însă, tipurile foarte procesate pot fi dăunătoare pentru sănătate, dacă le consumi în exces. Bucățile proaspete de carne roșie și pui prezintă șanse slabe de a-ți crește riscul de îmbolnăvire. În același timp, consumul de carne procesată, cum ar fi slănina și cârnații, se asociază cu unele probleme de sănătate.

Riscurile consumului de carne procesată

Consumul regulat de carne procesată se asociază cu o mulțime de riscuri pentru sănătate. Carnea roșie și carnea procesată au un conținut bogat în: grăsimi saturate, colesterol și fier hem. Din această cauză se asociază cu un risc ridicat de a dezvolta: boli de inimă, cancer și alte afecțiuni cronice, conform Business Insider.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este important să reduci consumul de carne procesată pentru a scădea aportul de: grăsimi, sare și conservanți din alimentație. Aceasta nu produce efecte adverse serioase dacă nu devine un obicei să o incluzi frecvent în dietă.

Hamburgeri

Restaurantele de tip fast-food care folosesc carne de vită tocată pentru a-și prepara hamburgerii conțin frecvent hormoni de creștere și antibiotice. În plus, la prepararea acestora se pot adăuga concentrații ridicate de: sare, grăsimi și conservanți pentru a le asigura gustul caracteristic. Acestea pot favoriza riscul de obezitate și hipertensiune arterială.

Reclamă

Bacon

Printe riscurile consumului de carne se află și potențialele probleme de sănătate pe care le poate cauza excesul de bacon. Baconul este recunoscut pentru cantitățile mari de grăsimi din compoziție, care pot avea un impact negativ asupra sănătății. Totuși, există mai multe sortimente de bacon, iar o parte dintre acestea prezintă un conținut mai redus de nitrați și sare. De asemenea, baconul reprezintă produsul cu cele mai dăunătoare efecte asupra organismului, mai ales la nivelul creierului.

Pastramă de vită

Pastrama de vită reprezintă un tip de carne uscată, la care s-a adăugat sare. În acest caz, contează calitatea produsului pentru care optezi. Carnea de vită mai ieftină, produsă în masă, poate avea zahăr adăugat împreună cu grăsime și sare. În același timp, carnea de vită de calitate mai bună conține cantități mai reduse din aceste substanțe, însă dacă o consumi în exces poate ridica riscuri pentru sănătate. Acestea poate provoca afecțiuni ale inimii și poate crește nivelul de colesterol din sânge.

Mezeluri

Bucățile de carne de: vită, șuncă și curcan se conservă cu diferite cantități de: sare, condimente, zahăr și uneori substanțe chimice, fiind printre riscurile consumului de carne procesată. Acestea pot determina creșteri ale colesterolului în sânge și de a acumula kilograme în plus nedorite. Totuși, este indicat să le verifici etichetele deoarece unele sortimente pot avea concentrații mai scăzute din aceste substanțe, potrivit WebMD.

Reclamă

Pepperoni

Pepperoni este un tip de topping foarte popular pentru pizza, dar face parte dintr-o subcategorie de carne procesată, mai precis cârnați fermentați, care au niveluri ridicate de: sare, grăsimi, calorii, zahăr și conservanți. Acestea pot crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Legume pentru vară. De ce îți pot completa dieta
Legume pentru vară. De ce îți pot completa dieta
Legume pentru vară. De ce îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon