Hormonii au un impact uriaș asupra sănătății și bunăstării generale, pornind de la ciclul menstrual, la probleme de sănătate, precum sindromul ovarelor polichistice, tiroida, endometrioza sau tahicardia mediată de pacemaker. Iată lista cu alimente care te ajută să reechilibrezi nivelul de hormoni din organism.
Modul în care te alimentezi poate fi un instrument puternic atunci când te confrunți cu dezechilibrele hormonale.
Alimente care te ajută să reechilibrezi nivelul de hormoni
Hormonii sunt substanțe produse de glandele sistemului endocrin. Aceștia călătoresc în fluxul sangvin spre țesuturi și organe. Principalul lor rol este să le spună organelor și țesuturilor cum să funcționeze. Hormonii sunt importanți pentru reglarea majorității proceselor din organism.
Ai mai jos lista cu alimente care te ajută să reechilibrezi nivelul de hormoni. Vezi care sunt pe gustul tău și încearcă să le incluzi în dieta ta.
Află mai multe și despre efectele hormonilor din carnea de pui asupra sănătății oamenilor.
Consumă cât mai multe legume crucifere
Legumele crucifere fac parte din familia Brassicaceae și atunci când sunt tăiate, mestecate sau gătite, este produs un fitochimic cunoscut sub numele de Indol-3-carbinol. Acesta promovează funcția hepatică importantă pentru echilibrul hormonal. Legumele crucifere ar trebui consumate zilnic ca parte a detoxifierii şi echilibrării hormonale.
Din categoria legumelor crucifere fac parte:
- Rucola;
- Varză chinezească (napa);
- Brocoli;
- Varză de Bruxelles;
- Conopidă;
- Varză furajeră;
- Ridiche.
Adaugă grăsimi naturale în dieta ta
Consumul de grăsimi bune este esențial pentru producția de hormoni, deoarece aceste grăsimi sunt cele care ne formează hormonii în timp ce reduc inflamația. Așa că include întotdeauna o porție de grăsimi sănătoase la fiecare masă. Grăsimile pot proveni din ulei de măsline, ulei de seminţe de in, avocado, nuci, unt sau seminţe crude nesărate.
Curcubeu de legume în farfurie
Când adaugi diferite tipuri de legume cu o varietate de culori în farfuria ta, poți fi sigură de obiţinerea unor nutrienţi importnați şi a unei varietăţi de minerale şi vitamine. Scopul este să mănânci 7-8 porţii pe zi, o porţie având dimensiunea unui pumn.
Consumă proteine de calitate la fiecare masă
Proteinele menţin stare de saţietate mai mult timp, ajutând astfel la reglarea nivelul zahărului din sânge. Indiferent că alegi să consumi proteină animală sau vegetală, ori pentru un amestec între cele două, nu ezita să incluzi proteinele în alimentația ta de zi cu zi.
Consumă două linguriţe de seminţe de in în fiecare zi
Semințele de in sunt cea mai bogată sursă alimentară de lignani. Acesta e un tip de fitoestrogen care ajută şi echilibrează nivelul de estrogen. Adaugă aceste seminţe fie în preparate la micul dejun, fie în smoothie-uri sau supe.
Consumă fructe întregi cu moderație
Consumul zilnic a unu sau două fructe cu conținut scăzut de zahăr, în mod ideal crude, cu tot cu coajă, te ajută să păstrezi nivelul de zahăr din sânge sub control. Poți consuma toate fructele de pădure, citricele, merele, perele pentru că fac parte din lista de alimente care te ajută să reechilibrezi nivelul de hormoni din organism. Fructele uscate sau sucurile din fructe pot creşte nivelul de zahăr din sânge, aşa că e indicat să fie evitate.
Include ierburi și condimente în preparatele tale
Includerea unei game variate de ierburi și condimente proaspete (sau uscate), în special cele care au proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi ghimbirul, turmeric, sumac, boia de ardei, usturoiul va readuce armonia hormonală şi îți va asigura o cantitate importantă de nutrienţi la fiecare masă.
Consumă alimente bogate în magneziu
Magneziul îmbunătățește sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că corpul este mai capabil să folosească insulina pentru a regla nivelul zahărului din sânge, precum și pentru a regla sistemul nervos. Printre alimentele bogate în magneziu se numără: legume cu frunze de culoare verde închis (spanac, varză), avocado, leguminoase (năut, linte, fasole, boabe de soia), tofu, nuci (în special migdale, caju și nuci de pin), seminţe (în special de dovleac și floarea soarelui), cerealele integrale (quinoa).
Hrănește microbiomul intestinal
Pentru producerea și echilibrul hormonilor, trebuie să te asiguri că bacteriile intestinale înfloresc, deci consumul zilnic de alimente fermentate (chefir, măsline, legume fermentate), alimente prebiotice și iaurturi probiotice, precum și variația te vor ajuta la menținerea diversității de care ai nevoie.
Acum că ai aflat despre lista cu alimente care te ajută să reechilibrezi nivelul de hormoni din organism, e decizia ta ce consumi.
Doctorul Mihail Pautov, Mihaela Brăilescu, specialist în educație și ghidare holistică, și Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie, au explicat în emisiunea Medicool cum poți regla hormonii cu ajutorul nutriției.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.