Strugurii sunt fructe care se pot găsi într-o varietate de culori și gusturi diferite. Acestea îți pot completa o dietă echilibrată datorită conținutului bogat în substanțe nutritive esențiale. Citește despre efectele consumului de struguri.
Profilul nutritiv al strugurilor include: vitamina K, magneziu, calciu, potasiu, proteine, sodiu, grăsimi, fibre sau carbohidrați. În plus, asigură o sursă bună de antioxidanți și te pot ajuta să te hidratezi datorită proporției mari de lichide din compoziție.
Efectele consumului de struguri
Strugurii sunt o gustare hrănitoare și gustoasă, care îți poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Totodată, pot fi adăugați ca ingrediente într-o serie de rețete culinare, cum ar fi: compoturi, dulcețuri, tarte, clătite, jeleuri, sucuri, prăjituri și brioșe.
De asemenea, consumul de struguri poate provoca unele efecte adverse. Printre acestea se pot regăsi reacțiile alergice și tulburările digestive cauzate de conținutul bogat în fibre, cum ar fi crampele stomacale și gazele.
Pot întări sistemul imunitar
Efectele consumului de struguri pot influența în mod benefic imunitatea. Aceștia conțin concentrații ridicate de vitamina C, o substanță esențială care poate sprijini sistemul imunitar.
Strugurii pot susține sistemul imunitar datorită proprietăților lor antimicrobiene naturale care îți pot proteja organismul împotriva bacteriilor și virusurilor. Pigmentul prezent în struguri, precum și în multe alte fructe și legume, poate avea proprietăți antimicrobiene.
Pot menține sănătatea oaselor
Datorită profilului nutritiv bogat în vitamina K și minerale, consumul de struguri poate susține sănătatea oaselor. Lipsa unui aport adecvat al acestor nutrienți poate crește riscul de a te confrunta cu fracturi osoase, potrivit Health.
Pot lupta împotriva stresului oxidativ
Efectele consumului de struguri includ o varietate de antioxidanți diferiți. Quercetina, un antioxidant care asigură culoarea strugurilor violeți și negri poate asigura protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Consumul constant de struguri poate diminua riscul de a suferi de boala Alzheimer.
Pot sprijini sănătatea vederii
Doi pigmenți prezenți în struguri, luteina și zeaxantina, pot sprijini sănătatea ochilor. Acești pigmenți pot contribui la îmbunătățirea contrastului vizual și la diminuarea disconfortului provocat de strălucire și lumini puternice.
Pot scădea tensiunea arterială
Strugurii prezintă puțin sodiu. Aceștia pot fi incluși într-un plan de dietă cu conținut scăzut de sodiu, ceea ce poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Strugurii se caracterizează printr-un conținut bogat în potasiu, care poate ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale. Dacă descoperi că ai un aport scăzut de potasiu, se poate să te confrunți cu un risc crescut de hipertensiune arterială, conform Cleveland Clinic.
Pot susține sănătatea inimii
Efectele consumului de struguri pot susține sănătatea cardiovasculară în mai multe moduri diferite. Compusul numit resveratrol prezent în struguri asigură proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Strugurii pot ajuta la reducerea riscului de întărire a arterelor, pot preveni accidentele vascular cerebrale și atacurile de cord și pot diminua tensiunea arterială.
Pot îmbunătăți calitatea somnului
În struguri există cantități mici de melatonină. Melatonina poate sprijini un somn mai lung și mai odihnitor. Melatonina este un hormon produs în creier. Când afară se întunecă, creierul secretă melatonină pentru a-ți susține ritmul circadian al somnului. Melatonina poate ajuta în cazul tulburărilor de somn și anxietate.
De asemenea, dacă vrei să te odihnești mai bine, poți încerca să consumi câteva lichide liniștitoare. Sucul de cireșe și ceaiul de valeriană îți pot îmbunătăți calitatea somnului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.