Antena

Cum influențează produsele folosite endometrioza. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov spun ce efecte au cosmeticele, absorbantele și cupa menstruală

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 iulie 2024, 07:01 / Actualizat: 31 iulie 2024, 10:11

Apariția endometriozei poate fi favorizată de folosirea anumitor produse, care pot părea inofensive. Voicu Simedrea, medic ginecolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Află cum influențează produsele folosite endometrioza.

Reclamă

Produsele utilizate în scop cosmetic și cele concepute pentru perioada menstruației pot avea un impact semnificativ asupra sănătății, mai ales în ce privește funcționarea sistemului reproducător. Din acest motiv, este important să acorzi atenție substanțelor chimice incluse la fabricare.

Cum influențează produsele folosite endometrioza

Endometrioza apare atunci când țesutul din cavitatea uterină, denumit endometru, migrează din diferite motive în exteriorul acesteia, potrivit Cleveland Clinic. Dezvoltarea endometriozei este influențată de o serie de aspecte ale stilului de viață. Printre acestea se regăsește folosirea anumitor produse, cum ar fi: produsele cosmetice, absorbantele sau cupele menstruale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Medicul ginecolog Voicu Simedrea a explicat în podcastul Doctor Mihail de ce consideră că unele produse pot favoriza simptomele endometriozei și a oferit câteva recomandări pentru a le înlocui.

Produse cosmetice

Cel mai mare organ de simț este pielea. Tot ce se aplică la nivelul acestui țesut influențează sănătatea. Aplicarea produselor cosmetice poate provoca reacții adverse puternice în organism. Din nefericire, majoritatea oamenilor nu citesc etichetele produselor, iar în multe cazuri, poate fi foarte dificil să înțelegi denumirile menționate.

Reclamă

Dacă te întrebi cum influențează produsele folosite endometrioza, ia în calcul că există studii științifice care au analizat produsele cosmetice și au ajuns la concluzia că sunt anumite substanțe chimice din acestea care pot fi dăunătoare. În general, se recomandă utilizarea produselor cosmetice naturale, care conțin cât mai puțini compuși chimici, parabeni și alte substanțe dăunătoare din compoziție. Acestea absorb și influențează răspunsul inflamator în endometrioză. De obicei, orice substanță proinflamatoare nu este bună pentru sănătate.

De asemenea, este bine de știut că endometrioza poate imita simptomele altor afecțiuni cronice, cum ar fi: boala inflamatorie pelvină, sindromul de intestin iritabil sau cistita.

Absorbante

Înainte de apariția absorbantelor, femeile foloseau vată simplă pentru a gestiona menstruația. Tampoanele actuale conțin multă dioxină. Este demonstrat științific că dioxina intervine în dezvoltarea endometriozei. Practic, o favorizează. Din acest motiv, se recomandă folosirea tampoanelor de bumbac.

Reclamă

Tampoanele sintetice, mai exact tampoanele igienice, sunt proinflamatorii. În același timp, influențează faptul că se aplică local aproape de zona de unde poate porni endometrioza. În schimb, se pot folosi absorbantele externe din bumbac.

Tampoane intravaginale

Medicul ginecolog Voicu Simedrea susține că tampoanele intravaginale nu sunt deloc indicate deoarece înseamnă un obstacol în calea eliminării fluxului menstrual. Refluxul menstrual este unul dintre factorii, care duc la apariția endometriozei.

Când vrei să știi cum influențează produsele folosite endometrioza, ia în considerare că tampoanele intravaginale pot fi foarte dăunătoare, mai ales dacă femeia care le folosește are o predispoziție de a dezvolta boala. Există studii care demonstrează existența acestui risc. Dacă o femeie prezintă un istoric ereditar de boală hormono-dependentă, mai precis antecedente de fibroame, adenofibroame, fibroame mamare, adenomioză sau endometrioză, poate fi suspectată că va dezvolta endometrioză.

Cupa menstruală

Din punctul de vedere chimic, cupa menstruală este din silicon. Aceasta se încadrează ca produs neutru, care nu se absoarbe. În cazul folosirii sale, aceasta are un mod de funcționare și utilizare asemănător cu cel al tampoanelor intravaginale. Practic, blochează fluxul menstrual în vagin și-l ține sub presiune. Astfel, poate favoriza refluxul menstrual, la fel ca oricare alt tip de obstacol.

Totodată, circulă mai multe opinii ale specialiștilor, potrivit cărora tampoanele intravaginale și cupele menstruale nu ar afecta riscul de a dezvolta endometrioză și ar fi sigure pentru a fi folosite, conform Endometriosis.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cum îți poți proteja organismul toamna. Ce poți face pentru a-ți sprijini sănătatea în acest anotimp
Cum îți poți proteja organismul toamna. Ce poți face pentru a-ți sprijini sănătatea în acest anotimp
Cum îți poți proteja organismul toamna. Ce poți face pentru a-ți sprijini sănătatea în acest anotimp
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Reclamă
PARTENERI
icon