Câteodată poate fi dificil să diferențiezi o răceală ce poate fi tratată acasă, de una pe care o poți trata la medic. Ioana Vodă, medic primar ORL, otoneurologie a fost invitata doctorului Mihail Pautov în a treia ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află mai multe despre durerea în gât.
Ioana Vodă a explicat când este nevoie să te prezinți la medic, cum se pot trata răcelile comune și când se impune scoaterea polipilor.
Durerea în gât: cauze și remedii
În cazul răcelilor ușoare, apare doar o usturime ușoară în gât. Dacă simți simptome, precum: o ușoară jenă, o usturime slabă în gât, nas înfundat, o stare generală ușor modificată, nu suferi de o afecțiune gravă. De aceea, te poți trata cu remedii casnice.
-Care sunt acele leacuri băbești?
-Leacurile băbești se referă la: un ceai cald, o infuzie, o inhalație, miere de albine sau un șodou.
-Ce este un șodou?
-Un șodou este o licoare care se prepară în casă cu: lapte cald, miere și un gălbenuș de ou.
Dacă te întrebi care este răceala care te trimite la medic, gândește-te că o răceală inofensivă se manifestă printr-o formă ușoară de roșu în gât, denumit congestiv roșu. În acest caz, se pot folosi remedii casnice. Apare pe vălul palatin și omușor, deoarece există aceeași mucoasă peste tot.
-Ce se întâmplă dacă apar umflături care sunt roșii, cu striații albe?
-Amigdalele reprezintă o zonă organ limfoid, cu rol de apărare. Normal că se inflamează. Acolo se formează imunitatea noastră. Există amigdalită, care înseamnă amigdale inflamate, doar roșii. Aceasta se poate întâmpla și într-o viroză.
Dacă vrei să știi mai multe despre durerea în gât, află că amigdala sănătoasă are o culoare roz, la fel cum este întreg gâtul. Dacă se inflamează foarte mult, apare amigdalita hipertrofică. Atunci când sunt inflamate și foarte roșii indică o amigdalită acută. Dacă încep să apară pete albe, dureri în gât, febră sau o stare febrilă înseamnă că se instalează un puseu acut.
Când se scot polipii
Când ganglionii se inflamează, se recomandă să mergi la un medic, care te poate examina. În contextul în care nu ai febră foarte mare și simți o stare generală bună, cele mai frecvente diagnostice, pot fi: viroză sau amigdalită congestivă acută, tip virotic. De obicei, se tratează cu: antiinflamator, ceaiuri, vitamine, supe calde sau mâncare sănătoasă pentru a obține o imunitate crescută natural.
-Când scoatem polipii?
-Polipii se văd prin nas. Toți avem polipi. Dacă sunt cu aspect normal și își îndeplinesc funcția de imunitate nu se scot. Prin nas primim absolut toate bacteriile, acolo se formează anticorpii, de acolo pornește totul. Însă, după mai multe răceli aceștia rămân mari, inflamați, acolo este terenul sensibil al adultului sau copilului respectiv. Dacă rămân mari și devin obstruați, nu mai respiri pe nas, indiferent de câte picături ai folosi. Polipii se găsesc la 10-15 centrimetri în spatele nasului la adult, la 8-10 cm în spatele nasului copilului. Adică ne trebuie un fibroscop sau endoscop.
Când vrei să afli cum recunoști răceala care te trimite la medic, polipii cresc din cauza alergiilor și cresc în partea din față a nasului. Oamenii se nasc cu vegetația de adenoide, adică niște structuri care seamănă foarte bine cu amigdalele. Acestea se găsesc în spatele nasului. Polipii se țin până când copilul atinge greutatea de 15 kilograme.
Dacă rămân la dimensiuni atât de mari și înfundă trompele lui Eustachio, la orice răceală copilul face otită. Acesta este un semn foarte important. Mai există o altă regulă, dacă apar cel puțin 3 otite pe an, care necesită antibiotic, se scot vegetațiile adenoide. Aceste otite nu dor. Doar se manifestă ca o ureche înfundată. De asemenea, copilul nu respiră bine. Un copil care nu se oxigenează noaptea, ține gura deschisă și emite zgomote în timpul nopții arată că polipii ar trebui să fie scoși.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.