Medicamentul pe care mulți îl au în casă, dar care are potențial toxic. Specialiștii atrag atenția asupra dozajului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 august 2023, 07:03

Paracetamolul este un medicament popular, fără prescripție medicală, pe care mulți oameni îl folosesc pentru a trata durerile de intensitate scăzută și a reduce temperatura corpului în caz de febră. Deși poate  fi ușor accesibil și eficient, acesta poate avea efecte adverse grave asupra organismului. Află de ce unii specialiști consideră că medicamentul pe care mulți îl au în casă are potențial toxic.

Reclamă

Dintre toate medicamentele fără prescripție medicală, paracetamolul poate avea cele mai dăunătoare efecte secundare. Majoritatea persoanelor îl folosesc pentru a scăpa de afecțiuni minore: dureri de cap, migrene, dureri articulare, dureri de dinți sau febră. Însă, dacă nu este consumat corect, poate cauza probleme serioase de sănătate, inclusiv insuficiență hepatică.

Medicamentul pe care mulți îl au în casă, dar care are potențial toxic

Se consideră că o anumită formă de paracetamol numită acetaminofen reprezintă cel mai periculos medicament fără prescripție medicală. Acesta se comercializează sub denumirea de tylenol și se asociază cu instalarea insuficienței hepatice. Totuși, este bine de reținut că nu toate formele de paracetamol au aceste efecte. Doar tylenol-ulul poate crea aceste probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acetaminofenul este responsabil pentru multe interacțiuni medicamentoase dăunătoare. Mulți experți îl consideră cel mai toxic medicament, urmat de substanțe precum: alcool, benzodiazepine, anticoagulante, antidepresive și opioide. Percepția multor persoane asupra acestuia este greșită, conform The Recovery Village. Majoritatea oamenilor văd medicamentul ca fiind inofensiv și astfel pot avea tendința de a abuza de acesta.

Dacă nu știi ce efecte secundare poate avea medicamentul pe care mulți îl au în casă, poți descoperi că poate afecta grav sănătatea. O parte dintre pacienții care au suferit de insuficiență hepatică în urma administrării de paracetamol, au recunoscut că l-au consumat în combinație cu alcool. Totodată, intoxicația apare după o perioadă lungă de timp, în care medicamentul este luat în cantități care depășesc limita recomandată pentru consum.

Reclamă

Pot apărea intoxicații acute la nivelul ficatului, iar cazurile mai severe pot necesita transplant de ficat. Dintre pacienții care suferă de aceste efecte adverse severe, peste jumătate mor înainte de a primi un transplant hepatic. Această afecțiune poartă numele de hepatită toxică. În acest caz, ficatul se inflamează din cauza unei reacții adverse la: medicamente, substanțe chimice sau alcool.

În plus, poate fi util să cunoști cele 5 tipuri de hepatită pentru a identifica dacă ai simptome după ce ai luat medicamentul pe care mulți îl au în casă. Acestea sunt: hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D și hepatita E. Hepatitele B și C pot produce boli cronice, iar împreună, reprezintă cauza cea mai frecventă a cancerului hepatic și a cirozei. 

Ce este bine de știut despre paracetamol

Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente. În general, majoritatea persoanelor care respectă doza recomandată nu întâmpină probleme de sănătate. Doar cele care iau supradoze pentru o lungă perioadă de timp pot dezvolta afecțiuni grave.

Reclamă

Din acest motiv, se indică să consumi paracetamol numai în dozele recomandate de medic sau în funcție de instrucțiunile scrise pe ambalaj. Fiecare persoană are propria sa doză zilnică de paracetamol. Aceasta se referă la limita pe care o poate suporta corpul atunci când iei medicamentul pe care mulți îl au în casă. Paracetamolul folosit pentru a trata răceală și gripa intră în această categorie.

În acest sens, există suspiciuni în cazul copiiilor sub vârsta de 5 ani, care suferă de hepatită severă. Cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni sunt icterul și vărsăturile, potrivit Mirror. De aceea, se recomandă să ceri sfatul unui medic dacă vrei să-l administrezi pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
articol cu video
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Reclamă
PARTENERI
icon