Antena

De ce urinezi des noaptea. Posibile cauze și remedii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 decembrie 2023, 08:13

Nevoia frecventă de a urina pe timpul poate fi semnul mai multor afecțiuni, unele dintre ele grave. Pentru că micțiunile nocturne perturbă somnul și îți pot afecta sănătatea, este important să investighezi și să tratezi cauza lor. Află în continuare de ce urinezi des noaptea. 

Reclamă

Denumită medical nicturie sau poliurie nocturnă, urinarea frecventă noaptea se definește prin una sau mai multe treziri din somn pentru a merge la toaletă. Nicturia afectează aproximativ 40% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, conform unor statistici citate de National Sleep Foundation, organizație americană care oferă informații de specialitate cu privire la problemele de somn.

Deși pot afecta și persoanele mai tinere, micțiunile dese pe timpul nopții apar mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, în special la bărbații vârstnici. Se estimează că aproape 50% dintre bărbații în vârstă de 70 de ani și peste sunt nevoiți să se trezească de cel puțin două ori pe noapte pentru a urina. Până în vârsta de 50 de ani, nicturia este mai întâlnită la femei. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care urinezi des noaptea

În mod normal, ar trebui să poți dormi 6-8 ore fără a simți nevoia să mergi la toaletă. Nicturia nu este o afecțiune în sine, cât simptomul unor probleme medicale. Unele dintre ele sunt comune ambelor sexe, în timp ce altele sunt specifice femeilor sau bărbaților.

Uneori, micțiunile dese noaptea pot fi cauzate de anumite alimente, băuturi și medicamente consumate sau administrate seara, înainte de culcare. Motivele cele mai întâlnite sunt:

Reclamă
  • aportul crescut de lichide seara;
  • consumul de cofeină sau alcool seara, ambele având efect diuretic;
  • consumul de alimente cu efect diuretic înainte de culcare, cum sunt cele acide (citricele, roșiile) sau îndulcitorii artificiali.
  • medicamente diuretice prescrise în tratamentul hipertensiunii arteriale sau insuficienței cardiace.

Ce afecțiuni pot semnala micțiunile frecvente

Alteori, nicturia poate fi cauzată de anumite afecțiuni. Multe dintre persoanele afectate urinează frecvent și pe timpul zilei, dar altele se confruntă cu această problemă mai mult noaptea decât ziua. Iată ce probleme medicale pot semnala micțiunile dese:

  • Edemul periferic. Odată cu așezarea la orizontală, în pat, lichidele acumulate în exces în țesuturile picioarelor poate fi eliminată prin urinare;     
  • Diabetul zaharat. Atât în diabetul de tip 1, cât și în cel de tip 2, rinichii elimină mai multă apă prin urină în încercarea de a elimina excesul de glucoză din sânge. Eliminarea apei duce la deshidratare, sete excesivă și creșterea aportului de lichide;
  • Diabetul insipid. O boală diferită de diabetul zaharat, ea este cauzată de un deficit sau o rezistență la acțiunea hormonului antidiuretic, numit și de vasopresină. Pentru că reglează volumul de urină eliminată, lipsa lui în organism duce la o eliminare excesivă de apă prin urină;
  • Bolile renale. Afectarea funcției renale produce modificări în cantitatea de urină eliminată. Mai multe afecțiuni renale produc micțiuni frecvente: insuficiența renală, infecțiile renale, calculii renali și glomerulonefrita;
  • Apneea obstructivă în somn. Opririle repetate ale respirației pentru mai mult de 10 secunde definesc acest sindrom. Aproximativ 50% dintre persoanele care au apnee obstructivă în somn urinează frecvent pe timpul nopții, conform specialiștilor National Sleep Foundation. Ea reduce fluxul de aer și nivelul de oxigen în timpul somnului și influențează hormonii care controlează producția de urină.

De ce urinezi des noaptea: cauze la femei

Micțiunile frecvente pe timpul nopții pot avea și cauze diferite la femei și bărbați. Acest lucru se datorează deosebirilor funcționale și anatomice ale sistemului urinar între cele două sexe.

Iată ce probleme poate semnala nicturia la femei:

Reclamă

Infecții urinare

Deși pot afecta și bărbații, infecțiile tractului urinar sunt mult mai frecvente la femei. Motivul ține de anatomia sistemului urinar al femeilor. Acestea au o uretră mai scurtă decât bărbații, lucru care face ca bacteriile să ajungă mai ușor în vezica urinară. 

Vaginită

Vaginita reprezintă o inflamație sau infecție a mucoasei vaginale. Ea poate afecta și zonele învecinate, inclusiv uretra, crescând frecvența micțiunilor.

Alte simptome ale vaginitei sunt:

  • senzația de arsură sau disconfort la urinare;
  • durerea și disconfortul genital;
  • mâncărimi vaginale;
  • secreție albă sau galben-verzuie, urât mirositoare.

Vezică hiperactivă

Structura anatomică a tractului urinar predispune femeile la această afecțiune caracterizată prin senzația frecventă și urgentă de a urina. Vezica hiperactivă este de multe ori consecința infecțiilor urinare repetate care sensibilizează vezica.

În plus, modificările hormonale care au loc în viața unei femei, cum ar fi cele asociate cu sarcina, nașterea și menopauza, pot afecta musculatura pelvină și tonusul vezicii urinare, contribuind la apariția vezicii hiperactive. 

Cistită intestițială 

Cistita interstițială apare atunci când mușchii din vezica urinară și din jurul acesteia devin iritați. Cauza sa exactă nu este cunoscută, dar afectează mai multe femei decât bărbați. 

Presiunea în partea inferioară a abdomenului și urinarea frecventă sunt manifestările comune ale cistitei intestițiale. 

Sarcina

Nicturia apare frecvent în timpul sarcinii. Uterul care se extinde pune presiune asupra vezicii urinare, ceea ce duce la nevoia de a o goli mai frecvent. Nevoia de a merge des la toaletă dispare de obicei într-un interval de trei luni după naștere, pe măsură ce uterul revine la dimensiunile de dinainte de sarcină. 

De ce urinezi des noaptea: cauze la bărbați

În cazul bărbaților, drumurile dese la toaletă pe timpul nopții sunt adesea legate de afecțiunile prostatei. Această glandă care face parte din sistemul reproductiv masculin este situată sub vezică și în fața rectului, în jurul uretrei. Orice patologie a acesteia implică, de obicei, și vezica urinară, respectiv uretra. 

Hiperplazia benignă de prostată 

Această afecțiune se caracterizează printr-o creștere în volum a prostatei. Ea poate comprima uretra, afectând fluxul normal de urină, iar vezica nu se golește complet în timpul urinării.

Hiperplazia benignă de prostată duce la nevoia de a urina mai frecvent, în special în timpul nopții. Pe lângă nevoia frecventă de a urina și slăbirea fluxului de urină, această afecțiune se poate manifesta și prin:

  • dificultatea în a începe urinarea;
  • senzația puternică și bruscă de a urina;
  • senzații de arsură, disconfort sau durere în timpul urinării;
  • senzația de golire incompletă a vezicii urinare.

Prostatita

Inflamația prostatei denumită medical prostatită poate fi o altă cauză a micțiunilor frecvente pe timp de noapte la bărbați. Această afecțiune poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau de o inflamație de diverse cauze.

Prostatita produce simptome precum:

  • durere sau disconfort  în zona pelvisului și în cea genitală; 
  • dificultăți sau durere la urinare;
  • senzație puternică și bruscă de a urina;
  • durere sau disconfort în timpul ejacularii;
  • scurgeri uretrale.

Ce e de făcut dacă urinezi des noaptea

Diagnosticul și tratamentul cauzei subiacente a micțiunilor nocturne frecvente este cea mai eficientă metodă de a scăpa de această problemă. De exemplu, dacă ele sunt cauzate de apneea în somn, trebuie să consulți un specialist somnolog. Dacă urinările frecvente pe timpul nopții sunt cauzate de o patologie a prostatei, poți primi medicamente sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru tratarea afecțiunii.

Indiferent de cauza nicturiei, câteva schimbări legate de stilul de viață te pot ajuta să gestionezi problema urinărilor dese noaptea. Aceste schimbări au scopul de a reduce producția nocturnă de urină și includ:

  • reducerea aportului de lichide seara, în special înainte de culcare;
  • scăderea consumului de alcool și cofeină după-amiaza și seara;
  • ridicarea picioarelor cu o oră sau mai mult înainte de culcare pentru a reduce reabsorbția și transformarea edemului periferic în urină în timpul somnului;
  • purtarea de ciorapi compresivi ajută, de asemenea, la distribuția fluidelor;
  • administrarea medicamentelor diuretice dimineața sau cu cel puțin 6 ore înainte de culcare;
  • exercițiile pentru întărirea musculaturii pelvine.

De ce nu e sănătos să te trezești des noaptea

Nicturia nu este o problemă care pune viața în pericol, dar unele afecțiuni care o cauzează pot fi periculoase. De aceea, este important să nu ignori problema, deoarece aceasta poate semnala o afecțiune mai gravă. 

Micțiunile frecvente pe timpul nopții nu sunt întotdeauna cauzate de o problemă medicală. Chiar și așa, ele îți pot afecta sănătatea, deoarece perturbă ciclurile de somn. Drumurile dese la toaletă pe timpul nopții fragmentează somnul și provoacă somnolență excesivă în timpul zilei. În plus, ele cresc riscul de căderi periculoase, mai ales la persoanele în vârstă, potrivit medicilor National Sleep Foundation.

Prin afectarea somnului și a nivelului de energie diurnă, nicturia poate duce la scăderea performanțelor la locul de muncă sau în activitățile zilnice. Astfel, ea ajunge să genereze anxietate, stres sau frustrare, afectând astfel starea emoțională a unei persoane și calitatea vieții persoanei în cauză. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Semne care indică infecții ale vezicii urinare. De ce este necesar să le identifici
Semne care indică infecții ale vezicii urinare. De ce este necesar să le identifici
Semne care indică infecții ale vezicii urinare. De ce este necesar să le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon