De ce se subțiază firul de păr în urma menopauzei: cauze și soluții

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 16 septembrie 2023, 13:02

Înainte de a înțelege ce se menopauza, doctorul Mihail Pautov a explicat ce este ciclul menstrual. În episodul patru din noul sezon MediCOOL, gazda emisiunii a făcut un grafic pentru a înțelege mai multe despre modificările hormonale din corpul unei femei, dar și de ce se subțiază firul de păr în urma menopauzei, o problemă destul de des întâlnită.

Reclamă

Ciclul menstrual durează 28 de zile. Prima fază este cea a menstrei, care durează între cinci și șase zile, iar cu ea începe ciclul menstrual. După aceea, în organism au loc niște secreții hormonale. Se secretă estrogen, apoi nivelul lui coboară, apoi iar se secretă și din nou coboară. Hormonul LH se secretă și el în creștere până în ziua 14, iar apoi coboară din nou.

Ziua 14 din ciclul menstrual este ziua ovulației. E important de menționat că fiecare femeie se naște cu o rezervă finită de foliculi, care se găsesc în ovare. În timpul menstrei, într-unul dintre ovare se dezvoltă mai mulți foliculi, încearcă să ajungă la maturitate. Unii dintre ei mor, dar unul ajunge la maturitate și poate da naștere unui ovul. Scopul principal al sistemului reproducător este să se reproducă, iar ceea ce își dorește ovulul este să fie fecundat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când ovulul ajunge pe trompele uterine, el se poate întâlni cu un spermatozoid pentru fecundare. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, ovulul ajunge în uter și se declanșează a doua fază a ciclului menstrual cu secreție de progesteron. Acesta din urmă inflamează învelișul interior al uterului ca să elimine ovulul și atunci când progesteronul ajunge la capacitate maximă începe menstruația și ciclul se reia de la început. Acest lucru se întâmplă până când se epuizează rezerva finită de foliculi. Atunci când se întâmplă asta, în jurul vârstei de 45 – 50 de ani, se ajunge la menopauză.

De ce se subțiază firul de păr în urma menopauzei

Când menopauza se instalează în corp, hormonii menționați mai sus nu se mai secretă deloc. Din această cauză, corpul începe să resimtă tot felul de simptome.

Reclamă

Pielea se usucă, iar firele de păr încep să se subțieze. Cristina Scomoroscenco, chimist, a explicat de ce se subțiază firul de păr în urma menopauzei. Pe lângă faptul că lipsa secreției de hormoni duce la subțiere, firele de păr se și desprind mai repede, iar căderea lor este mult mai ușoară. Din fericire, există câteva soluții.

Din punct de vedere cosmetic, aș recomanda masajul scalpului care ajută foarte mult la întărirea firului de păr. O altă abordare ar putea să fie și folosirea unor produse pentru scalp, fiindcă firul de păr are nevoie să fie hrănit de la rădăcină, nu de la vârfuri. Acesta are nevoie să fie alimentat cu nutrieți care să-i favorizeze creșterea. Cafeina este un activ cosmetic care face acest lucru.

– Cristina Scomoroscenco, chimist

Pielea suferă și ea transformări atunci când corpul unei femei intră la menopauză. Acest lucru se întâmplă tot din cauza estrogenului. Pentru că nivelul lui scade în perioada menopauzei, pielea se subțiază, uscată și poate să apară și senzația de mâncărime. Elasticitatea pielii se diminuează și ea.

Reclamă

În video de mai jos există și o demonstrație în direct cu un aparat care scanează pielea pentru a știi cum se schimbă ea pe parcursul vieții. O astfel de testare te poate ajuta să primești o rutină de îngrijire personalizată pentru pielea ta.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

În cazul în care nu te poți supune unei astfel de testări, dar ai intrat la menopauză și te confrunți cu pielea uscată, ai mai jos trei sfaturi de bază pentru o îngrijire adecvată:

  • Se folosesc produse care nu spumează.
  • Este recomandată folosirea unei creme hidratante, cât mai nutritivă și fără silicon.
  • E indicată folosirea protecției solare UVA și UVB, indiferent de anotimp.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
Reclamă
PARTENERI
icon