Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 iunie 2024, 13:05

Simptomele de la nivelul aparatului urogenital pot indica afecțiuni serioase, care au nevoie de un tratament corespunzător. Mihai Dobra, medic chirurgie urologică, și Cosmin Gagiu, medic uroandrologie și microchirugia infertilității masculine, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 17, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă.

Reclamă

Mihai Dobra și Cosmin Gagiu au discutat despre adenomul de prostată și disfuncția erectilă, au explicat prin ce simptome se manifestă aceste afecțiuni, au menționat ce metode de tratament se folosesc pentru a le trata și au precizat care este legătura dintre aceste două probleme de sănătate.

Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă

Adenomul de prostată și disfuncția erectilă sunt două afecțiuni cu care se confruntă o bună parte din populația masculină. Pentru a le gestiona și vindeca este important să se intervină încă de la primele semne, mai ales că dezvoltarea acestora poate indica și alte probleme medicale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Când apare adenomul de prostată?
-Adenomul de prostată afectează un areal foarte mare al bărbatului matur. Prostata se află imediat sub vezica urinară. În această situație, partea adenomatoasă se dezvoltă și apare hipertrofia benignă de prostată sau hiperplazia.

Uretra trece direct prin prostată. Prin locul în care trece uretra se elimină urina stocată în vezica urinară. Adenomul de prostată se instalează când prostata crește printr-un mecanism de hiperplazie și se asociază cu un efect direct dat de testosteron, hormonul principal masculin. Practic, o altă cauză a dezvoltării prostatei este deficitul de receptori testosteronici.

Reclamă

Adenomul de prostată

Adenomul de prostată apare printr-o simptomatologie de stocare a urinei în vezică și de eliminare a acesteia pe canal. Printre cele mai întâlnite simptome, se regăsesc: urinări frecvente noaptea, senzația că nu se elimină complet urina din vezică, nevoia de a merge urgent la toaletă, usturime și dureri. Acestea se instalează deoarece prostata apasă pe vezică, și prin urmare, rămâne urină în plus.

Dacă te întrebi cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă, reține că atunci când un bărbat identifică aceste semne, se recomandă să meargă la medicul urolog. Prima linie de intervenție este tratamentul medicamentos. În funcție de gravitate, se poate începe o chirurgie minim invazivă, care nu include nicio tăietură și folosește diferite forme de energie, cum ar fi: laser, curent bipolar sau curent monopolar. De asemenea, se pot face operații clasice la nivelul prostatei.

,,Este important să ajungem la medicul urolog care să stabilim împreună care este conduita de urmat.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

,,Patologia prostatică nu înseamnă doar adenom de prostată. Poți avea: inflamație, infecție sau chiar cancer de prostată. Trebuie să se stabilească un diagnostic și o indicație terapeutică.”

– Mihai Dobra, medic chirurgie urologică

Disfuncția erectilă

Mulți bărbați au disfuncție erectilă, însă puțini dintre aceștia cer consultul medical al unui urolog. Când vrei să știi cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă, ia în calcul că aceste afecțiuni poate indica prezența altor probleme medicale.

,,Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea unui bărbat de a obține și menține o erecție pentru un act sexual satisfăcător pentru ambii parteneri. Între 2,5 și 11% din cazurile de disfuncție erectilă la bărbați, se asociază cu simptomele de tract urinar inferior.”

– Cosmin Gagiu, medic uroandrologie și microchirugia infertilității masculine

-Care este procentul de bărbați care se confruntă cu această problemă?
-Procentul de bărbați cu disfuncție erectilă este destul de mare. După vârsta de 50 de ani, aproximativ 1 din 2 bărbați dezvoltă o formă mai severă sau mai ușoară a disfuncției erectile. Însă, studiile recente au demonstrat că bărbații sub 40 de ani se prezintă la medic într-un raport de 1 din 4.

,,De-a lungul vieții, toți bărbații se confruntă cu o formă de disfuncție erectilă, însă persistența acestor simptome mai mult de 3-6 luni ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru a se prezenta la un medic urolog.”

– Cosmin Gagiu, medic uroandrologie și microchirugia infertilității masculine

Odată ce afli cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă, gândește-te că disfuncția erectilă cu simptomatologia urinară joasă se întrepătrund la un moment dat. Tratamentul pentru adenomul de prostată este sprijinit de un tratament al disfuncției erectile. Prima fază include medicamente blocante, care relaxează musculatura.

-Poate apărea disfuncția erectilă dintr-o cauză psihologică?
-În principiu, disfuncția erectilă are două mari cauze. Cauzele organice țin de: vascularizație, inervație și anatomie locală. Însă, pot exista cauze psihogene. De cele mai multe ori, alături de cauzele organice există întotdeauna o componentă psihogenă. În situația simptomatologiei urinare joase apare și un grad de disfuncție erectilă la care se adaugă frecvent această componentă psihogenă. Este ca un cerc vicios.

De ce este important consultul medical

Rezolvarea problemelor de disfuncție erectilă se asociază foarte mult cu identificarea cauzei. În situația în care există o cauză organică se extinde aria de investigații. De exemplu, este recunoscut faptul că disfuncția erectilă înseamnă un semnal de alarmă pentru o altă patologie mult mai severă, cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet sau dislipidemie.

Este important să afli cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Studiile arată că o disfuncție erectilă anunță apariția unui infarct miocardic în următorii 10 ani. Aceasta indică o îngustare a vaselor de sânge în zona periferică. Ulterior există probabilitatea ridicată de a apărea o patologie vitală.

,,Dacă te regăsești în aceste simptome, apelează la medic. Du-te la un consult, vezi ce problemă ai și care sunt soluțiile pentru tine.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Criza vârstei de mijloc la bărbați. Care sunt explicațiile și recomandările specialiștilor
Criza vârstei de mijloc la bărbați. Care sunt explicațiile și recomandările specialiștilor
Criza vârstei de mijloc la bărbați. Care sunt explicațiile și recomandările specialiștilor
articol cu video
Cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor. De ce sunt importante alimentația, exercițiile fizice și obiceiurile zilnice
Cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor. De ce sunt importante alimentația, exercițiile fizice și obiceiurile zilnice
Cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor. De ce sunt importante alimentația, exercițiile fizice și obiceiurile zilnice
articol cu video
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon