Antena

Cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor. De ce sunt importante alimentația, exercițiile fizice și obiceiurile zilnice

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 iunie 2024, 13:50

Bărbații își pot susține și redobândi sănătatea dacă au grijă să-și organizeze un stil de viață echilibrat. Dragoș Pătraru, jurnalist, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 17, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor.

Reclamă

Dragoș Pătraru a oferit câteva sfaturi cu ajutorul cărora îți poți gestiona o greutate optimă și poți susține sănătatea generală a organismului. Acesta a menționat câteva dintre programele și cursurile pe care le desfășoară în prezent.

Cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor

Dragoș Pătraru desfășoară în prezent proiectul Starea Sănătății, în care învață oamenii metodele care i-au fost eficiente pentru a-și menține starea de sănătate și a scăpa de kilogramele în plus.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Am parcurs un drum foarte greu de la 125 de kg până la 86 de kg.”

– Dragoș Pătraru, jurnalist

În general, există persoane care acumulează pe parcursul unei perioade lungi foarte multe kilograme în plus și doresc să scape de acest surplus în maximum două luni. Acestea reușesc să slăbească rapid cu ajutorul unor regimuri cu restricție calorică foarte mare, dar această decizie poate fi dăunătoare pentru sănătate. O restricție calorică drastică împinge corpul să-și ia caloriile din masa musculară.

Reclamă

-De ce este importantă masa muculară pentru sănătate?
-Toate studiile de ultimă oră arată o legătură foarte strânsă între masa musculară și longevitate. Când pierzi masă musculară, speranța ta de viață scade.

O altă problemă este că mulți oameni consideră că pot face excese alimentare, ca a doua zi să le corecteze la sală. Din acest motiv, pot crede că exercițiile fizice nu dau rezultate, când de fapt, au nevoie să combine antrenamentele fizice cu o dietă echilibrată.

,,Slăbirea se produce în bucătărie și masa musculară se lucrează la sală. Mișcarea este foarte importantă pentru mobilitate și longevitate.”

– Dragoș Pătraru, jurnalist
Reclamă

Ce efecte pe termen lung au sportul și alimentația

Adoptarea unei diete echilibrate și practicarea cu regularitate a unui sport au impact semnificativ asupra calității vieții. Dacă te întrebi cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor, ia în calcul că urmarea obiceiurilor benefice reduce în mod semnificativ șansele de a te îmbolnăvi în ultimii 25 de ani de viață.

,,M-am certificat în fitness pentru copii. E evident că cele mai bune rezultate sunt la sală pentru un antrenament care presupune rezistență, mai exact să ridici greutăți, să lucrezi cu benzi elastice sau cu greutatea corpului.”

– Dragoș Pătraru, jurnalist

-Este suficient să practici doar antrenamente la sala de forță?
-Se recomandă să faci antrenamente cardio și de rezistență. Din punctul de vedere neurologic, ping pong-ul ajută foarte mult. Acesta necesită un consum ridicat de calorii, arde foarte multe grăsimi și mișcările sale foarte rapide antrenează foarte eficient funcțiile creierului.

,,Ping-pong-ul este cel mai bun sport pentru oamenii care nu fac performanță.”

– Dragoș Pătraru, jurnalist

-Care ar fi programul ideal de antrenament pentru un bărbat de 40 de ani într-o săptămână?
-Într-o săptămână se pot include trei antrenamente la sală cu greutăți. În funcție de obiectiv îți organizezi un program. Două zile pe săptămână este indicat să practice exerciții cardio. Acestea pot fi sub formă de plimbări lungi cu mers alert.

,,Banda are un sistem imperfect. Nu înaintezi. Toți oamenii care abuzează de bandă, ajung până la urmă la medic și se operează. Jocul de acolo e ca o lovitură de ciocan în genunchi. Copiii care fac antrenamente în condiții improprii ajung din ce în ce mai mult să fie operați.”

– Dragoș Pătraru, jurnalist

Cum îți poți crește masa musculară

Pentru a crește masa musculară este necesară o alimentație echilibrată și adaptată nivelului de efort fizic. Creșterea masei musculare se influențează prin modul de distribuire a macronutrienților. Un om cu o viață sedentară are nevoie de 0,8 grame de proteine pentru fiecare kilogram al greutății corporale. În cazul amatorilor de sport, se recomandă minim 1,2 grame – 1,5 grame de proteine per kilogram. În zona de performanță, pot fi necesare peste 2 grame de proteine per kilogram.

Odată ce vrei să afli cum pot bărbații să aibă grijă de sănătatea lor, reține că atunci când mănânci prea multe proteine, organismul le transformă în carbohidrați cu scopul de a-și lua energia necesară. De asemenea, recuperarea după 40 de ani ocupă un rol important deoarece pot apărea accidentări.

,,E bine să nu forțezi limita ca să ajungi la o accidentare. Mai bine rămâi sub limita de performanță.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Pentru creșterea masei musculare, sunt necesare între 5-30 de repetări pentru fiecare exercițiu. Fiecare grupă musculară necesită aproximativ între 10-20 de seturi pe săptămână.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon