Antena

8 simptome neobișnuite ale refluxului gastric. Acneea și tusea pot fi cauzate de această boală

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 august 2024, 07:18

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat cel puțin o dată neplăcutele arsuri în piept cauzate de refluxul gastric. Senzația de arsură este cea mai frecventă manifestare, dar refluxul se dezvoltă și se simte diferit uneori. Citește despre simptome neobișnuite ale refluxului gastric. 

Reclamă

Refluxul gastric este o problemă foarte comună, întâlnită la toate vârstele, inclusiv la bebeluși. El poate apărea doar ocazional sau poate persista mai multe săptămâni sau luni, situație în care vorbim despre o afecțiune cronică cunoscută ca boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

8 simptome neobișnuite ale refluxului gastric

Între esofag și stomac există un inel muscular numit sfincter esofagian care funcționează ca o valvă: se deschide pentru a permite alimentelor să ajungă în stomac și se închide pentru a împiedica întoarcerea conținutului gastric. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La persoanele cu reflux gastroesofagian, această valvă se slăbește și nu se mai închide corespunzător. Drept urmare, conținutul acid din stomac se întoarce în esofag. Aceasta este cea mai comună cauză a BRGE, dar pot exista și altele, cum ar fi golirea întârziată a stomacului după masă. 

Dacă te confrunți des cu simptome de reflux gastric, se recomandă să ceri consultul medicului pentru a primi un diagnostic și un tratament corect.

Reclamă

Cât de periculos este refluxul gastric

Boala de reflux gastroesofagian poate fi mai gravă decât am putea crede. „Această afecțiune este adesea considerată doar un disconfort digestiv ușor, dar adevărul este că GERD poate cauza o durere semnificativă și, dacă nu este tratată, poate provoca leziuni grave esofagului”, spune dr. Vincent M. Pedre, medic internist și expert în medicină funcțională, citat de revista Parade

Uneori, durerile provocate de refluxul gastric pot fi confundate cu durerea toracică provocată de atacul de cord. Acesta înseamnă un motiv în plus pentru care ar trebui să mergi la medic. Discută cu acesta despre simptomele pe care le ai pentru a exclude probleme potențial grave și pentru a găsi soluții de tratament. 

Simptome clasice vs. simptome atipice

Cel mai ușor de recunoscut simptom al bolii de reflux gastroesofagian sunt arsurile la stomac sau arsurile în capul pieptului, cum sunt cunoscute popular. Regurgitarea conținutului gastric și gustul amar sau acru pe care îl lasă sunt alte simptome frecvente.

Reclamă

„Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează simptomele clasice ale GERD. Unele persoane experimentează manifestări extraesofagiene (n.r. – în afara stomacului) și aceste simptome pot să nu fie corelate cu GERD”, a explicat pentru aceeași publicație dr. David J. Levinthal, directorul Centrului de Neurogastroenterologie și Motilitate UPMC. 

Refluxul gastroesofagian poate fi resimțit diferit de la o persoană la alta. Aceste simptome neobișnuite ale refluxului gastric pot include:

1. Tuse cronică

Răcelile și alergiile nu sunt singurele afecțiuni care provoacă tuse. Când conținutul stomacului se întoarce în esofag, acidul gastric poate ajunge până în partea din spate a gâtului, iritând mucoasa faringiană și laringiană. Iritația declanșează reflexul de tuse.

Tusea cronică este un simptom al refluxului gastroesofagian adesea subdiagnosticat, mai ales dacă nu apare însoțit de manifestările sale mai cunoscute, cum ar fi senzația de arsură în piept.

2. Simptome neobișnuite ale refluxului gastric: dificultăți la înghițire

Disfagia, cum este denumită medical această problemă, apare atunci când refluxul gastric devine persistent și provoacă, în timp, o inflamație a esofagului numită esofagită. Ea poate face ca înghițirea să fie dureroasă și dificilă.

Lăsată tratată, esofagita poate duce la formarea de stricturi peptice, mai exact îngustări ale esofagului. Acestea sunt rezultatul cicatrizării țesutului esofagian ca răspuns la leziunile provocate de acidul gastric. Îngustarea esofagului face dificilă trecerea alimentelor prin tractul digestiv.

3. Probleme de respirație

Dificultățile respiratorii apar în așa-numitul „reflux silențios” sau reflux laringofaringian. Contrar denumirii, problemele de respirație pe care le provoacă nu pot fi silențioase. Ele sunt cauzate de acidul gastric care irită corzile vocale și căile respiratorii superioare. În cazurile severe, acidul gastric poate fi aspirat în trahee și bronhii, cauzând inflamații și iritații pulmonare.

„Cunoscut ca reflux silențios, refluxul laringofaringian poate cauza dificultăți de respirație, poate agrava astmul sau chiar poate provoca dureri în piept. Ai putea crede că problema este la plămâni și să cauți să o tratezi la aceste organe, dar simptomele pot avea originea în stomac. Acidul gastric (aspirat) în plămâni agravează problemele respiratorii din cauza inflamației căilor respiratorii”, detaliază dr. Vincent Pedre.

4. Boli de piele

O gamă largă de afecțiuni ale pielii pot fi legate de refluxul gastroesofagian. De exemplu, acneea și eczema sunt două simptome neobișnuite ale refluxului gastric. Când devine cronic, el provoacă inflamația sistemică, iar aceasta afectează nu doar esofagul, ci întregul organism, inclusiv pielea.

În plus, boala de reflux poate perturba echilibrul microbiomului intestinal, care influențează sănătatea generală. Dezechilibrul bacteriilor bune din intestin poate crește permeabilitatea acestuia. Drept urmare, toxinele ajung în sânge și declanșează inflamații ale pielii care se manifestă sub formă de erupții cutanate, urticarie sau alte tipuri de iritații.

În experiența clinică, dr. Pedre a observat că majoritatea pacienților săi cu probleme de sănătate intestinală suferă, de asemenea, de afecțiuni ale pielii.

5. Simptome neobișnuite ale refluxului gastric: senzația de greață

Boala de reflux gastroesofagian poate fi asociată cu o întârziere a golirii stomacului care face ca alimentele și acidul gastric să rămână mai mult timp în stomac. Când acidul se acumulează, el poate irita mucoasa stomacului și duce la inflamația cunoscută ca gastrită. Această inflamație poate provoca o senzație de greață sau disconfort abdominal.

Aceste simptome pot fi gestionate cu medicamente antireflux, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol) sau medicamentele antihistaminice care blochează receptorii H2 ai histaminei și reduc astfel producția de acid gastric.

6. Alterarea gustului

Acidul gastric care urcă din stomac în esofag ajunge uneori și în cavitatea bucală, afectând papilele gustative. Acidul modifică temporar modul în care percepi gustul. Alimentele pot să pară mai puțin gustoase sau să aibă un gust acru.

Flora normală a cavității bucale poate fi, de asemenea, afectată de acidul gastric. Modificarea echilibrului bacterian poate duce la apariția unui gust neplăcut sau alterat în gură. 

Un alt mecanism prin care boala de reflux modifică percepția gustului are legătură cu nervul vag, care ocupă un rol, printre multe altele, în percepția gustului. Refluxul acid poate irita acest nerv. De altfel, el este responsabil pentru mai multe simptome neobișnuite ale refluxului gastric. 

7. Voce răgușită

Acidul gastric care ajunge în gât poate inflama și umfla corzile vocale, făcând vocea răgușită sau aspră. De asemenea, poate irita laringele, structura care conține corzile vocale. Inflamația laringelui, cunoscută ca laringită, poate modifica tonul și volumul vocii. 

Inflamația provocată de acidul gastric poate provoca și o îngustare a căilor respiratorii superioare, iar modificarea vocii este una dintre consecințe, pe lângă dificultățile de respirație care pot apărea. 

8. Simptome neobișnuite ale refluxului gastric: rinoreea

Nasul care curge este încă unul dintre simptomele atipice ale refluxului gastroesofagian. Secrețiile nazale sunt cauzate de acidul gastric care stimulează și irită nervii din această zonă. 

În formele severe ale bolii de reflux, acidul gastric poate ajunge și în regiunea nasului, situație numită reflux faringolaringian sau faringolaringită de reflux. Aceasta poate cauza inflamație nazală și rinoree. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Băuturi care pot ameliora refluxul gastric. Cum pot atenua acest simptom digestiv
Băuturi care pot ameliora refluxul gastric. Cum pot atenua acest simptom digestiv
Băuturi care pot ameliora refluxul gastric. Cum pot atenua acest simptom digestiv
Reclamă
PARTENERI
icon