Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 mai 2024, 06:13

Ouăle sunt sensibile la contaminare cu bacterii precum Salmonella și ușor perisabile dacă nu le depozitezi corect. Cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai gustoase și mai hrănitoare. Află cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și ce riscuri pentru sănătate are consumul de ouă alterate. 

Reclamă

Ouăle sunt considerate produse alimentare sensibile din punct de vedere microbiologic. Coaja poroasă poate permite bacteriilor să pătrundă în interiorul oului, mai ales dacă dacă este depozitat în condiții de temperatură și umiditate incorecte. Expunerea la temperaturi ridicate sau la umezeală excesivă poate duce la dezvoltarea unor bacterii pe suprafața cojii și la contaminarea lui. 

Chiar dacă sunt în termenul de valabilitate, ouăle pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella, Clostridium perfigens sau Staphylococcus aureus. Consumul de ouă contaminate cu aceste bacterii provoacă intoxicații alimentare care se manifestă prin greață, vărsături, diaree, febră și dureri abdominale. La persoanele în vârstă și la copii, toxiinfecțiile pot avea o evoluție severă, care necesită uneori spitalizare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum depozitezi corect ouăle 

Pentru a te asigura că ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum, este important să le cumperi din surse sigure și, mai departe, să le păstrezi în anumite condiții acasă. 

Temperatura recomandată pentru depozitarea ouălor este de 4°C sau mai puțin, conform organizației de protecție a consumatorilor InfoCons. Prin urmare, frigiderul este locul ideal în care ar trebui să le depozitezi imediat cum ajungi cu ele de la magazin. 

Reclamă

Frigiderele sunt prevăzute cu suporturi speciale pentru ouă, care se află pe ușă. Cu toate acestea, nu este recomandat să păstrezi ouăle în aceste suporturi. Pentru că este deschisă des, ușa nu poate menține o temperatură constantă și este cea mai caldă zonă a frigiderului. Este de preferat să depozitezi ouăle pe raftul din mijloc al frigiderului, care păstrează o temperatură constantă. Depozitează-le în cartonul original, pentru a nu prelua mirosurile altor alimente și a preveni pierderea de umiditate. 

Dacă vrei să menții prospețimea ouălor, nu ar trebui să le speli înainte de a le pune la frigider. Ouăle au un înveliș invizibil cu rol de barieră de protecție, care împiedică pătrunderea bacteriilor în coajă. Prin spălare, vei distruge această barieră și ouăle vor deveni mai expuse contaminării bacteriene.

Chiar și respectând aceste reguli, ar trebui să verifici totuși calitatea și prospețimea lor înainte de a le consuma. Iată cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și dacă mai sunt sigure sau nu pentru consum.

Reclamă

Verifică valabilitatea

Ouăle provenite de la producătorii comerciali, din ferme autorizate, au inscripționată pe coajă durata de valabilitate, sub două forme:

  • Data expirării (marcată prin prescurtarea EXP);
  • DDM, un acronim pentru data durabilității minimale.

Conform reglementărilor în vigoare, data expirării sau DDM se fixează la 28 de zile de la data ouatului. Așadar, data ștanțată pe ou înseamnă data la care se împlinesc 28 de zile de când oul respectiv a fost produs de găină. Cu un simplu calcul, poți afla exact cât de proaspăt este oul pe care urmează să-l cumperi. 

Data de expirare nu este neapărat și data maximă până la care poți consuma ouăle respective. Ea nu reprezintă un indicator absolut al prospețimii ouălor. Dacă le-ai păstrat în condiții corespunzătoare, este posibil ca ele să fie în continuare bune pentru consum. Pentru a determina dacă ouăle sunt proaspete, poți folosi anumite metode de verificare. 

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete: testul cu apă

Ouăle pe care le cumperi din gospodăriile țărănești nu au data de expirare ștanțată pe coajă, ceea ce înseamnă că nu vei ști exact cât sunt de proaspete și cât timp le poți consuma. Una dintre cele mai populare metode de verificare a prospețimii este testul cu apă.

Pentru a face acest test, pune oul într-un bol cu apă rece. Dacă se scufundă și rămâne la fundul vasului cu apă, înseamnă că este încă proaspăt. Un ou mai vechi nu se scufundă cu totul și va sta înclinat în sus sau va pluti la suprafața apei.

Pe măsură ce se învechește, oul pierde umiditate prin porii din coajă, iar camera (bula) de aer dintre coajă și membrana albușului se mărește treptat. Acest lucru duce la creșterea flotabilității oului. Totuși, un ou care plutește în apă nu este neapărat stricat și nesigur pentru consum, potrivit USDA, departamentul american pentru agricultură. 

Verifică mirosul și aspectul

Pentru a decide dacă oul este sigur de folosit, folosește una dintre cele mai simple și sigure tehnici de verificare.

Sparge oul într-un bol și verifică dacă are un miros neplăcut sau un aspect neobișnuit pentru a determina dacă îl mai poți consuma. Un ou stricat are un miros neplăcut atunci când spargi coaja, atât crud, cât și gătit. Uneori, mirosul caracteristic ouălor stricate se poate simți chiar înainte de a-l sparge, pe coajă. Dacă simți un miros dezagreabil, ouă nu mai este bun pentru consum și este recomandat să-l arunci. 

Cât privește aspectul, coaja poate oferi câteva indicii cu privire la prospețime. Dacă aceasta se simte lipicioasă, poate fi contaminat cu bacterii, conform Medical News Today. Dacă pe suprafața ei există o substanță care arată și se simte ca o pudră, poate fi un semn de mucegai. Dacă oul este crăpat, ar fi de preferat să-l arunci, deoarece are un risc mai mare de a fi contaminat cu bacterii. 

A doua verificare vizuală se face după spargerea oului. Ar trebui să-l arunci dacă are orice culoare neobișnuită în interior, cum ar fi un albuș sau un gălbenuș roz sau cu nuanțe verzui. Cu toate acestea, ouăle care formează un inel verde în jurul gălbenușului după fierbere sunt sigure pentru consum, conform USDA. Culoarea verde se datorează fierberii îndelungate sau conținutului ridicat de fier din apa de gătit.

Albușul sau gălbenușul mai lichid decât de obicei poate indica, de asemenea, că un ou nu mai este proaspăt. La fel și gălbenușul crud care se sparge ușor și se împrăștie, dar acest indiciu nu înseamnă neapărat că oul este nesigur pentru consum. 

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete: testul cu lumină

Folosirea unei lumini puternice este o tehnică pe care și producătorii o folosesc pentru controlul calității ouălor, dar prin metode automatizate. Acasă, poți face acest test ținând un ou în fața unei surse puternice de lumină, cum ar fi o lanternă puternică, într-o cameră întunecată. 

Când pui oul în fața luminii, ar trebui să poți vedea camera de aer de la baza acestuia. Se consideră că oul este încă proaspăt dacă bula de aer este mai mică de 3 milimetri. Cu cât sacul de aer este mai mare de atât, cu atât oul este mai vechi.

La fel ca în cazul testului cu apă, cel cu lumină verifică doar prospețimea oului. El nu poate confirma dacă este în continuare sigur pentru consum. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Reclamă
PARTENERI
icon