Antena

Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 30 aprilie 2024, 07:53

De la alimentație și până la activitatea fizică sau nivelul de stres, există numeroși factori care pot influența rezultatele analizelor. De aceea, este important să respecți câteva restricții înainte de recoltare. Află ce să nu faci înainte de analize ca să te asiguri că rezultatele reflectă corect starea ta de sănătate. 

Reclamă

Analizele de laborator oferă informații valoroase despre starea ta de sănătate și sunt utilizate într-o varietate de scopuri, cum ar fi diagnosticul bolilor, monitorizarea și tratamentul lor. 

Pregătirea pentru recoltarea probelor de sânge sau a altor probe diferă în funcție de analizele care ți-au fost recomandate de medic și tot acesta ar trebui să te informeze cu privire la restricțiile necesare pentru a obține o evaluare corectă a stării tale de sănătate. Există câteva recomandări generale de care ar trebui să ții cont înainte de recoltarea probelor. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce să nu faci înainte de analizele de sânge

În general, se recomandă să nu mănânci cu 8-12 ore înainte de recoltarea sângelui. Unele analize pot necesita un post alimentar mai lung de atât, în timp ce altele nu sunt influențate de momentul în care ai mâncat ultima oară. 

De fapt, foarte puține teste de sânge sunt afectate de alimentație, potrivit Harvard Health Publishing. De exemplu, analizele care evaluează funcția rinichilor, ficatului, tiroidei și numărul de celule din sânge nu necesită restricții alimentare. Recoltarea pe nemâncate (à jeun) este recomandată înainte de evaluarea glicemiei și a trigliceridelor, deoarece alimentele afectează nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge.

Reclamă

Iată  alte câteva recomandări înainte de analize:

Nu face efort fizic intens

Nivelul unor enzime musculare poate crește temporar în urma efortului intens, iar analizele vor semnala în mod eronat prezența unei leziuni musculare. Activitățile fizice solicitante duc la pierderi de electroliți (sodiu, potasiu și calciu) și pot compromite astfel rezultatele testelor de electroliți din sânge. 

De asemenea, nivelul de glucoză din sânge poate fi modificat temporar de activitățile fizice solicitante. Organismul eliberează glucoză pentru a furniza energie suplimentară mușchilor.

Reclamă

Ce să nu faci înainte de analize: nu te stresa

Stresul este un alt factor care poate influența rezultatele analizelor. El poate determina creșterea temporară a nivelurilor de glucoză, nivelul unor markeri inflamatori și al unor hormoni.

Impactul stresului asupra organismului depinde de nivelul și durata lui, precum și de sensibilitatea individuală, dar, în general, este de dorit să încerci să reduci stresul înainte de a face analizele.

Nu bea alcool

Băuturile alcoolice influențează rezultatele analizelor în mai multe moduri:

  • cresc nivelul enzimelor hepatice cum ar fi ALT (alanin aminotransferaza) și AST (aspartataminotransferaza), care sunt markeri ai unor afecțiuni hepatice;
  • cresc nivelul glicemiei, deoarece afectează metabolismul glucozei;
  • cresc temporar nivelul de trigliceride, un tip de grăsimi considerat factor de risc pentru bolile cardiovasculare;
  • scad nivelul electroliților prin efectul de deshidratare pe care îl are asupra a organismului.

Pentru a obține rezultate relevante la aceste analize, se recomandă să nu bei niciun fel de alcool cu 24 de ore înainte de recoltarea probelor de sânge.

Ce să nu faci înainte de analize: nu fuma

Fumatul provoacă inflamație în organism și poate afecta nivelul unor markeri inflamatori cum ar fi proteina C reactivă (PCR). Substanțele chimice din fumul de țigară pot influența și nivelurile de colesterol din sânge, crescând colesterolul LDL (colesterolul „rău”) și reducând colesterolul HDL (colesterolul „bun”).

Dacă evaluarea ta medicală include și măsurarea tensiunii arteriale, e bine să știi că fumatul afectează circulația sângelui și determină creșterea temporară a tensiunii arteriale. 

Nu opri tratamentele

Dacă urmezi un tratament pentru o boală cronică, nu întrerupe administrarea lui înainte de analize decât dacă medicul ți-a recomandat clar acest lucru. Informează-l cu privire la orice medicamente, vitamine și suplimente alimentare pe care le iei pentru a ține cont de ele în interpretarea rezultatelor.

Mai multe tipuri de tratamente influențează rezultatul analizelor de sânge, printre care:

  • insulina și medicamentele antidiabetice orale;
  • tratamentele pentru hipertensiune arterială;
  • statinele și alte medicamente pentru reducerea colesterolului;
  • medicamentele imunosupresoare;
  • tratamentele cu hormoni tiroidieni;
  • corticosteroizii.

Apă sau cafea înainte de analize

Apa nu influențează rezultatul analizelor de sânge, așa încât te poți hidrata în dimineața recoltării dacă medicul nu ți-a contraindicat acest lucru. De altfel, apa este chiar recomandată înainte de analize, în cantitate cât mai mare. Hidratarea face venele mai vizibile și ajută la ușurarea procesului de recoltare a sângelui. Apa plată este de preferat celei carbogazoase. Nu adăuga lămâie, siropuri sau arome. 

Dacă nu poți funcționa fără cafea și ești tentat să bei câteva guri înainte de a merge la clinică, ar fi de preferat să eviți acest lucru. Apa este este singurul lichid permis înainte de analize. Cafeaua influențează rezultatul testelor de sânge din cauza cofeinei și compușilor chimici din compoziție. 

Cofeina are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că va crește cantitatea de urină eliminată și va duce la pierderea de electroliți precum potasiul și sodiul. Din această cauză, testele de electroliți din sânge pot fi afectate. În plus, consumul de cafea poate duce la deshidratare, care nu este de dorit înainte de analize, deoarece face mai dificilă găsirea unei vene pentru recoltare. 

Potrivit unui studiu, cafeaua neagră nu ar influența semnificativ teste precum trigliceridele și glicemia, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Ceaiul și băuturile energizante sunt alte băuturi contraindicate înainte de a face teste de sânge. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
articol cu video
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Reclamă
PARTENERI
icon