În spitalele de stat, epilepsia poate fi diagnosticată cu ajutorul inteligenței artificiale. Georgian Ciobotaru, medic neurochirurg, a fost invitatul medicului Mihail Pautov în prima ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum stabilește rețeaua de inteligență artificială diagnosticul de epilepsie.
În prezent, funcționează o rețea de inteligență artificială, specializată în studiul și diagnosticul epilepsiei. Există 8 centre în lume care participă activ, printre care și București. Unul dintre acestea este un spital de stat în care lucrează Georgian Ciobotaru. Acesta a prezentat cum funcționează aparatele de diagnosticare a epilepsiei.
-Ce face concret această inteligență artificială?
-Ce se vede pe ecran este rezultatul final al rețelei care creează o reconstrucție a unui creier. Aceasta stabilește o zonă din care există o posibilitate foarte mare să pornească crize de epilepsie la un pacient.
Toate acestea sunt analizate de un medic neurolog. – Georgian Ciobotaru, medic neurochirurg
Cum stabilește rețeaua de inteligență artificială diagnosticul de epilepsie
Responsabilă de epilepsie este o parte din creier care trimite greșit anumite impulsuri ce cauzează crize. Această rețea de inteligență artificială folosește ce date introduce utilizatorul. Cu ajutorul unor filme sau rezultate RMN, analizează și identifică unde se află zona respectivă. Pentru studiul de epilepsie este nevoie de investigații clinice, pentru a cunoaște precis cum se manifestă criza.
Se folosește EEG, studiul activității creierului. Iar prin intermediul RMN-ul, se vede clar cum arată creierul. În cazul multor pacienți nu se observă efectiv zone precise, de unde se poate porni pentru că structurile din acele zone sunt foarte fin modificate. Din acest motiv, este necesar un calculator care să analizeze exact toată matematica unui rezultat RMN.
Acest lucru se întâmplă cu ajutorul a două fișiere text, două fișiere care conțin foarte multe numere. Un cititor codifică textele în imagini. Orice imagine poate fi codificată sau poate fi tradusă printr-un șir de numere.
Cât de importante sunt rezultatele
Dacă vrei să știi cum stabilește rețeaua de inteligență artificială diagnosticul de epilepsie, gândește-te că pe o hartă de la alb la negru, unde alb primește valoarea zero și negru primește valoarea 100, se poate desena pe fiecare punctuleț folosind un număr. După suficient de multe cifre citite, calculatorul reușește să recunoască singur și să încercuiască zona care arată anormal. Așa funcționează o rețea de inteligență artificială.
-Cum arată un astfel de rezultat?
-Este o imagine în care noi nu putem să vedem cu ochiul liber o leziune care este anormală. Am reușit să reconstruiesc tridimensional, pe baza unor softuri care fac doar analiză matematică. Acestea nu au nicio legătură cu rețeaua de inteligență artificială. Am reușit să identific o zonă deoarece am calculat unde este grosimea creierului mai mare. Acolo arată încercuit cu mov. Mai sunt și alte zone artefactate. Informația aceasta poate fi de mare folos neurologilor pentru că o pot încadra mai departe.
Dacă vrei să știi cum stabilește rețeaua de inteligență artificială diagnosticul de epilepsie, află că reconstruiește zona afectată atât plan, cât și sub formă de hartă tridimensională a defectului, a zonei anormale, care poate provoca crize de epilepsie. Rezultatele acesteia pot fi foarte folositoare pentru specialiști deoarece le pot combina cu alte hărți ale creierului și rezultate, în cazurile unde sunt necesare intervenții chirurgicale.
-Practic, calculatorul indică unde este leziunea și o redă tridimensional.
-Astfel, știm precis ce să înlăturăm. Iar de acolo epilepsia are o șansă să fie vindecată.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.