Polisomnografia: Totul despre diagnosticul tulburărilor de somn

Publicat: 26 aprilie 2023, 10:08

În episodul 11 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre ce este polisomnografia. De asemenea, specialistul a oferit detalii utile despre diagnosticul tulburărilor de somn.

Somnul este un factor deosebit de important pentru sănătatea noastră, motiv pentru care trebuie să facem tot ce este necesar ca să ne odihnim suficient pe timpul nopții. Adesea, tot mai mulți oameni se prezintă în cabinetul medicului pentru tulburări de somn.

Pentru a se pune un diagnostic corect trebuie ca pacientul să treacă printr-o investigație mai complexă numită polisomnografia. Potrivit specialiștilor, procedura este un studiu de somn. În plus, aceasta se efectuează atunci când există suspiciuni de o patologie a somnului, care nu este foarte clară.

De cele mai multe ori, cei care apelează la polisomnografie suferă de insomnie, apnee în somn sau de mișcări neobișnuite când dorm.  

Cum se realizează polisomnografia

Procedura de polisomnografie nu este dificilă, dar poate fi incomodă pentru unii pacienți. Toți cei care își doresc să apeleze la o astfel de tehnică trebuie să știe că vor dormi (8 ore) cu cablurile unui aparat lipite de părți ale corpului.

În timpul somnului este posibil ca unii electrozi să se dezlipească, motiv pentru care intervine asistentul. Acesta are rolul de a le pune la loc și de a urmări somnul pacientului.

Doctorul Mihail Pautov a apelat la polisomnografie pentru a identifica o problemă cu care s-a confruntat în ultima perioadă. Specialistul a explicat că este destul de greu să adormi într-un mediu străin și cu foarte multe cabluri atașate de corp.

Oana Deleanu, medic pneumolog, a fost prezentă în platoul emisiunii MediCOOL pentru a interpreta rezultatele doctorului Mihail Pautov. Invitata a explicat că durează 2 ore analizarea unei polisomnografii.

Potrivit specialiștilor, stadiile de somn cele mai importante sunt REM și Delta. Prin intermediul acestor stadii se sintetizează proteinele, proteinele de imunitate, dezvoltarea, consolidarea sinapselor și proceselor neuronale, memoria și învățarea.

Tot ceea ce contează pentru sănătatea noastră se întâmplă în stadiile de somn REM și Delta.

De asemenea, structura somnului și mișcările din timpul somnului sunt analizate în profunzime de specialiști la polisomnografie. Oana Deleanu, medic pneumolog, a explicat că sunt 80 de boli ale somnului care pot fi identificate prin această procedură complexă.

Bruxismul, apneea în somn și diferite patologii ale demenței sunt doar câteva dintre afecțiunile ce se pot observa la polisomnografie. Așadar, procedura este una benefică pentru pacienții ce consideră că se confruntă cu astfel de probleme în timpul somnului.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Una dintre etapele somnului poate reduce riscul de demență. Oamenii de știință au examinat ce se întâmplă când nu te odihnești suficient
Una dintre etapele somnului poate reduce riscul de demență. Oamenii de știință au examinat ce se întâmplă când nu te odihnești suficient
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
PARTENERI