Cum se acordă primul ajutor în caz de înec. Ce recomandă salvamarii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 iulie 2024, 07:05

Multe persoane aleg să intre în mare, chiar dacă riscă să fie luate de curenți. Vlăduț Oprică, salvamar, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum se acordă primul ajutor în caz de înec.

Reclamă

Vlăduț Oprică a explicat ce înseamnă steagurile pe care le ridică salvamarii, a discutat despre caracteristicile curenților de mare, a vorbit despre modul în care acționează salvamarii și a argumentat de ce nu este indicat să încerci să salvezi o persoană din apă, dacă nu ești salvamar.

Cum se acordă primul ajutor în caz de înec

O dată la fiecare 2-3 zile, salvamarii au de-a face cu o persoană care riscă să se înece. Se întâmplă atât de des deoarece mulți oameni nu iau în considerare condițiile meteorologice și steagurile expuse de salvamari atunci când vor să înoate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce înseamnă steagurile arborate pe plajă?
-Există 3 steaguri. Steagul roșu cu galben este steagul care se pune pe orice plajă supravegheată de salvamar. Mai sunt încă două steaguri care se adaugă în funcție de nivelul de agitație al mării. Steagul galben se pune dedesubt și înseamnă că marea este agitată, iar înotul se recomandă doar persoanelor foarte bine pregătite și cu un stil de înot bun și adecvat. Când marea este foarte agitată, de un grad 4 sau 5, în care 5 indică nivelul maxim, steagul roșu se pune dedesubtul celui roșu cu galben. Atunci nu i se permite nimănui să intre în mare.

În caz de urgență, salvamarii intervin înot. Salvamarii nu sunt obligați să intervină dacă se ridică steagul roșu. Pericolul se menține la fel de mare chiar și pentru aceștia. Însă, 99% dintre intervenții se desfășoară când se arborează steagul roșu deoarece oamenii nu respectă indicațiile.

Reclamă

-Când este ridicat steagul roșu nu se poate intra deloc în apă?
-Poți să intri până la genunchi.

Dacă te întrebi cum se acordă primul ajutor în caz de înec, ia în calcul că Marea Neagră are un sistem de curenți foarte puternic. Atunci când valul izbește malul, forța de retragere a apei devine mult mai puternică și mai rapidă decât forța cu care vine valul spre mal. Acționează curenții rip. Acest tip de curent se formează pe dedesubt ca un pârâu de munte îngust, dar foarte rapid. Pur și simplu, macină tot nisipul de sub picioare.

Ce poți face dacă te prind curenții

Toate persoanele care prezintă riscul de a se îneca știu să înoate. Oamenii care nu știu să înoate nu intră în apă. O persoană care observă că riscă să se înece, se poate confrunta cu un moment de panică, atunci când vede că în loc să ajungă la mal, se îndepărtează de acesta cu o viteză destul de mare.

Reclamă

Dacă înoată contra curentului, persoana poate fi împinsă de valuri puternice, iar atunci nu mai poate fi atentă la se întâmplă în jur. Dacă își mișcă mult brațele și picioarele, pot începe să apară cârcei, o senzație de slăbiciune și o stare de amețeală.

-Ce poți face în această situație?
-În această situație, este important să te calmezi. Pe o plajă supravegheată de salvamar, cineva te va salva. Se recomandă să înoți astfel încât să te menții la suprafață, să te lași purtat de curent spre larg și, la un moment dat, când simți că nu se mai menține atât puternic, să înoți paralel cu malul stânga-dreapta.

După ce afli cum se acordă primul ajutor în caz de înec, reține că ai nevoie să înoți în paralel cu malul deoarece curentul te trage spre larg, dar are o lățime de 5-10 metri. La 20-30 de metri în partea stânga sau în partea dreaptă se poate să dispară acea zonă de curent. Din acel loc, dacă ai o pregătire fizică și știi să înoți, ai șanse să ieși singur la mal.

-Dacă stai pe mal și asiști când un om este luat de curent, poți să intri după el să-l salvezi?
-Nu.

,,Chiar anul trecut am avut o intervenție care trebuia să fie simplă. Am vrut să plec singur, dar am primit apel pe altă plajă, că avem un coleg care nu mai poate veni cu o victimă la mal, să mergem să-l ajutăm. Am plecat cu un skijet. Când am ajuns în acea zonă, am descoperit că era colegul meu cu o victimă. Încerca să o țină la suprafață. Era foarte panicată. A intrat un prieten l-a luat curentul, a intrat încă un prieten l-a luat curentul… Am avut de la o victimă, la 6 victime.”

– Vlăduț Oprică, salvamar

,,6 oameni au vrut să facă un bine, dar nu au realizat că și ei se pot transforma în victime. Dacă asistați la o astfel de situație, nu încercați să vă duceți în larg să salvați pe cineva, în special atunci când aveți un salvamar lângă voi.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice care pot crește longevitatea. Cum te pot face să trăiești mai mult
Exerciții fizice care pot crește longevitatea. Cum te pot face să trăiești mai mult
Exerciții fizice care pot crește longevitatea. Cum te pot face să trăiești mai mult
Exerciții pentru sănătatea inimii. Cum pot proteja acest organ al corpului
Exerciții pentru sănătatea inimii. Cum pot proteja acest organ al corpului
Exerciții pentru sănătatea inimii. Cum pot proteja acest organ al corpului
Efectele practicării tenisului asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest sport
Efectele practicării tenisului asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest sport
Efectele practicării tenisului asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest sport
Reclamă
PARTENERI
icon