Dacă te expui mai mult timp la temperaturi ridicate poți face insolație, de aceea este important să afli metode de a o gestiona. Oana Ciuhureanu, medic de familie, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 6, la MediCOOL. Află de ce apare insolația.
Oana Ciuhureanu a discutat despre factorii declanșatori ai insolației, a explicat prin ce simptome se caracterizează această afecțiune și a oferit mai multe sfaturi simple pentru a o trata.
De ce apare insolația
Insolația se declanșează în momentul în care te expui prea mult timp la o temperatură foarte ridicată. Multe persoane consideră că se manifestă doar ca urmare a expunerii la soare, însă aceasta nu este singurul factor declanșator.
Afecțiunea se poate dezvolta și dacă stai într-un loc umbrit sau dacă faci mai multă vreme saună. Atunci când temperatura se menține mult prea ridicată, corpul nu știe cum să reacționeze și nu poate s-o mai regleze.
Printre cele mai frecvente simptome ale insolației se regăsesc: dureri de cap, tahicardie, senzație de amețeală și pierderea cunoștiinței. Mulți oameni confundă semnele insolației cu intoxicația alimentară deoarece ambele includ o stare de rău și vărsături. Dacă se întâmplă după ce iau masa, poate deveni mai dificil de identificat, mai ales dacă evoluția este la început.
,,Prea multă căldură produce dezechilibre chimice la nivelul creierului. Se activează anumite centre.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
-Cum se intervine când o persoană are insolație?
-În primul rând este foarte important să se regleze temperatura corpului. Se aduce acea persoană într-un spațiu cât mai rece astfel încât să se răcorească cât mai rapid.
Cum se tratează insolația
După ce afli de ce apare insolația, ia în considerare că locurile cu aer condiționat ca restaurantele și magazinele pot ajuta la reducerea temperaturii corporale în cazul persoanelor afectate de insolație. De asemenea, se pot pune comprese reci în zone vascularizate, cum ar fi în zona inghinală sau subraț, pentru a grăbi acest proces. Acele vase iau sângele care se răcește și-l transportă în alte zone ale corpului.
,,Este foarte important să hidratăm acel pacient.”
– Oana Ciuhureanu, medic de familie
Hidratarea îndeplinește un rol important pentru tratarea insolației. Vara se poate bea mai multă apă minerală. Apa minerală oferă o cantitate bună de electroliți. Electroliții au un rol foarte important pentru a te hidrata corespunzător.
-Unde se mai pot găsi electroliți?
-Se recomandă să consumi electroliți vara din fresh-uri și smoothie-uri, pe care le poți prepara dingur acasă. Bineînțeles, poți include în dietă, legume sau fructe cum ar fi pepene și căpșuni. Acestea conțin o cantitate foarte mare de apă, de aceea te ajută să te hidratezi într-un timp mai scurt.
-După cât timp apar simptomele de insolație?
-Apariția simptomelor depinde foarte mult de fiecare corp în parte, mai exact de cât de repede reușește să se adapteze sau să nu se adapteze.
Dacă te întrebi de ce apare insolația, gândește-te că, de obicei, după aproximativ 24 de ore de la expunere se instalează primele simptome cauzate de aceasta.
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.