Cum să mănânci sănătos și ieftin. Ce alimente poți cumpăra într-un coș cu un preț sub 100 de lei

Publicat: 29 octombrie 2024, 07:12 / Actualizat: 29 octombrie 2024, 9:03

Mulți oameni sunt de părere că este dificil să-ți organizezi o alimentație sănătoasă cu un buget sub 100 de lei. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au organizat un coș de cumpărături, în episodul 7, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum să mănânci sănătos și ieftin.

Carmen Brumă și Mihail Pautov au exemplificat cum se pot cumpăra mai multe produse sănătoase la un preț mai scăzut de 100 de lei. Aceștia au argumentat de ce este bine să depui un efort financiar redus pentru a-ți organiza o dietă echilibrată.

Cum să mănânci sănătos și ieftin

Există un mit conform căruia mâncatul sănătos este scump deoarece produsele bio au prețuri foarte ridicate. În același timp, mâncarea ultraprocesată are un preț mai redus. În această categorie intră mai multe produse nesănătoase, precum: gustări ambalate, produse fast-food, mezeluri, iaurturi cu adaos de zahăr și arome, alimente semipreparate, băuturi carbogazoase, chipsuri, sosuri, cereale dulci pentru micul dejun, biscuiți și prăjituri.

Echipa MediCOOL a organizat o listă cu alimente ieftine care te pot ajuta să urmezi o dietă sănătoasă. Prețurile acestora sunt estimative, de aceea pot varia în funcție de locație. Este important să depui puțin efort, să gătești mai mult acasă și să devii mult mai disciplinat și organizat. Gătitul acasă te ajută să consumi preparate mai sănătoase pentru că poți alege toate ingredientele pe care le adaugi.

Dacă te întrebi cum să mănânci sănătos și ieftin, gândește-te că pentru a-ți organiza un coș cu un preț sub 100 de lei, ai nevoie doar de câteva produse alimentare. Poți scrie o listă simplă formată din: mălai – 5 lei; pâine integrală – 3 lei; fasole – 12,50 lei; păstârnac – 7,90 lei; morcovi – 4 lei – 1 kilogram; usturoi – 1,39 lei; roșii – 8 lei – 1 kilogram; sos de roșii – 5 lei; carne de pui – 25 lei; iaurt – 3,60 lei; chefir – 5 lei; semințe – 3,70 lei; condimente la pungă – 4 lei; pere – 5,5 lei – 500 de grame; mere – 5 lei – 1 kilogram și apă – 5 lei.

De ce este important să investești în alimentație

Cu aproximativ 100 de lei poți cumpăra semințe pentru a pune plante pentru consum în ghivece acasă sau ingrediente pe care le poți găti singur. Dacă în 80% din timp consumi alimente sănătoase, atunci în restul de 20% poți greși. Astfel, poți mânca ocazional un aliment nesănătos. Din produsele cumpărate alese de specialiști de la magazin, îți poți prepara: supă, friptură, fasole gătită, salată sau mămăligă.

Multe persoane se îngrijorează din cauza că mâncatul sănătos este scump. Însă, prețul nu ar fi considerat atât de ridicat, dacă l-ar compara, de exemplu, cu tratamentele și medicamentele pe care le-ar putea cumpăra dacă s-ar îmbolnăvi de o afecțiune pe care pot s-o prevină cu o alimentație sănătoasă, inclusă într-un stil de viață echilibrat.

Dacă te întrebi cum să mănânci sănătos și ieftin, reține că unii cercetătorii realizează o mulțime de calcule pentru acest subiect. Se crede că în medie un leu cheltuit pe mâncare nesănătoasă, te va face să cheltui de 10 ori mai mult, mai exact 10 lei. Aceasta înseamnă tratament fizic sau psihiatric și dificultatea de a te deplasa, care pot apărea din cauza alimentației dezechilibrate. Aceasta se poate întâmpla deoarece mâncarea ieftină și nesănătoasă poate favoriza mai multe afecțiuni. Totodată, afecțiunile pot provoca stări de disconfort și durere.

,,Iată coșul MediCOOL unde avem mâncare sănătoasă cu un preț de 100 de lei.”

– Mihail Pautov, medic specialist

,,Avem verdictul final, mitul nu este adevărat. Mâncatul sănătos nu e scump deloc.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI