Cum să mănânci corect preparatele de Crăciun. Sfaturi pentru a evita disconfortul digestiv

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 decembrie 2023, 07:04

Poți respecta tradiția de sărbători, în timp ce ai grijă să urmezi sfaturile specialiștilor pentru a evita disconfortul digestiv. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul lui Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și al lui Mihail Pautov, medic chirurg, în episodul 16, din sezonul 5 MediCOOL. Află cum să mănânci corect preparatele de Crăciun.

Reclamă

Ștefan Busnatu a explicat care sunt riscurile consumului excesiv de alcool de sărbători asupra inimii. Carmen Brumă și Mihail Pautov au prezentat variante de farfurii pentru Crăciun pentru a-ți proteja sistemul digestiv.

Cum să mănânci corect preparatele de Crăciun

Sărbătorile induc ideea de confort și menținere a unei stări de bine. Oamenii se simt fericiți atunci când se strâng în jurul mesei de Crăciun. O strategie care include toate alimentele te ajută să eviți disconfortul gastric și să guști din toate preparatele. Pentru început, înainte de a mânca poți să bei un pahar cu apă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Apa te hidratează și îți umple un pic stomacul. Au apărut teorii, care susțin că apa ar putea să-ți dilueze acidul gastric. Aceste teorii nu sunt verificate și nu există studii care să arate că atunci când bei apă la masă, nu ai o digestie bună. La masă, se poate și se recomandă să bei apă. Poți începe masa de Crăciun cu un pahar cu apă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Cu 2-3 guri de apă ne amețim puțin senzația de foame și ne săturăm mai repede cu preparatele de pe masă.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Reclamă

-Poți bea cafea înainte de a începe masa?
-Cafeaua este un stimulent al sistemului nervos. Te poate ajuta înainte de antrenament și poate accelera în mică măsură metabolismul. Consumul cafelei, cum ar fi un espresso, înainte de masă poate accelera metabolismului atunci când consumi mâncăruri grase. În cazul consumului de alcoolul, poți diminua impactul glicemic al mesei.

Cum îți poți organiza masa de Crăciun

Dacă te întrebi cum să mănânci corect preparatele de Crăciun, ia în calcul că-ți poți organiza masa dacă alegi să mănânci 2-3 alimente, în special dacă urmează masa de seară. Chiar dacă ai la dispoziție o serie de preparate, nu este nevoie să mănânci din toate în același timp.

De exemplu, poți consuma: salată, mezeluri, friptură, murături, puțină mămăligă și puțină salată de boeuf. Sarmalele le poți include în alimentație a doua zi. Totodată, este foarte important să începi cu o salată înainte de a mânca friptură și să încadrezi alimentele într-o farfurie de 18 cm. Te poți organiza încă de la început pentru a umple o singură farfurie.

Reclamă

Capacitatea stomacului este limitată. Acesta produce sucuri digestive, în funcție de cantitatea de preparate consumată. Poți face pauze de 2-3 ore între mese sau să amâni consumul a câteva alimente pentru a doua zi. Însă, consumul excesiv poate avea efecte secundare asupra sănătății.

De asemenea, poți combina: roșii, murături, mezeluri, salată, două sarmale din carne de porc și o felie de cozonac. În plus, murăturile reprezintă o sursă de probiotice foarte bună. Totodată, există rețete de sarmale din: puțin chimen, anason și fenicul, care ajută digestia.

Când vrei să știi cum să mănânci corect preparatele de Crăciun, reține că se recomandă să iei în considerare timpul în care consumi alimente. Corpul este obișnuit să primească mâncare într-un interval de 20 de minute și să înceapă procesul de digestie.

De Crăciun, oamenii au tendința să stea mult timp la masă, ceea ce-i poate împinge să mănânce mai mult decât de obicei. Organismul începe digestia, în timp ce i se adaugă preparate în plus. Din acest motiv, stomacul produce mai mult suc gastric. De aceea este indicat să mănânci o farfurie cu alimente, după care să iei o pauză.

,,Beau apă înainte, după care mai beau un pahar cu apă în care pun două linguri de oțet de mere nefiltrat. Acesta are acid acetic și mă ajută să scad impactul glicemic al mesei. Este util pentru situațiile în care vrei să mănânci mai mult. Dar nu-l bei nediluat.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

,,Pe lângă apă și vin, e bine să avem și o sticlă de oțet pe masă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ce efecte are consumul excesiv de alcool

Odată ce afli cum să mănânci corect preparatele de Crăciun, ia în considerare că, de multe ori, oamenii încep masa cu alcool. Unele persoane au tendința de a consuma mai multe pahare cu băuturi alcoolice. Când bei apă înainte, te poate face să bei mai puțin alcool.

-Dacă ai urmat un stil de viață sănătos și nu ai consumat alcool de-a lungul anului, ce se poate întâmpla când consumi alcool în exces de Crăciun?
-Dacă obișnuiești să combini mâncarea cu câte un pahar cu o băutură alcoolică, s-ar putea ca în decurs de două ore să consumi aproximativ 4-5 pahare. Odată ce bei 4-5 pahare, s-ar putea să te intoxici cu alcool. Atunci apar probleme. În cazul anumitor persoane, poate să apară un sindrom, care în limba engleză se numește holiday heart syndrome, și se traduce în limba română sindromul inimii de vacanță.

,,Sindromul inimii de vacanță constă în instalarea unei tulburări de ritm accelerate: fibrilație atrială sau tahicardie supraventriculară. Centrul de comandă al inimii nu mai funcționează corespunzător și începe să genereze impulsuri electrice în mușchiul inimii, care, practic, conduc la o contracție extrem de rapidă a inimii.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Trebuie să fim atenți. Dacă n-am băut tot anul nu înseamnă că pot să exagerez cu alcoolul. Aș prefera să exagerez poate un pic cu mâncarea, dar nu cu alcoolul pentru că poți să dezvolți acel sindrom. Sfatul meu ar fi să realizăm că mâncarea nu fuge nicăieri. Putem să mâncăm după 2 ore și mâine. Trebuie să fim mai conștienți când mâncăm. Cât mănânci, concentrează-te la farfurie, gândește-te la: ce mănânci, ce mesteci și cât de des mesteci. Astfel, mâncarea va fi deja mult mai mărunțită și te saturi mult mai bine când ești conștient de ceea ce mănânci.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Reclamă
PARTENERI
icon