Medicamente pe care să le iei în vacanță. Ce e indicat să conțină trusa de călătorie

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 decembrie 2023, 09:50

Trusa de călătorie are un rol important dacă vrei să pleci în vacanță. Mihaela Udrescu, medic de familie, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 15, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre medicamente pe care să le iei în vacanță.

Reclamă

Mihaela Udrescu a menționat ce medicamente este indicat să pui în trusa de vacanță, a precizat aspectele la care se recomandă să fii atent când îți planifici o călătorie și a explicat cum poți intra în posesia unui card european de sănătate.

Medicamente pe care să le iei în vacanță

Atunci când pleacă în vacanță, unele persoane iau o sacoșă plină de medicamente, în timp ce altele călătoresc complet nepregătite. Totuși, este important să ai o trusă cu strictul necesar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce medicamente poți lua în vacanță pentru a nu fi prins nepregătit?
-Recomand o trusă de prim ajutor. În primul rând, cele mai frecvente simptome pe care le avem în cursul unui sejur sunt simptome asociate durerii, cum ar fi: durere de cap, durere menstruală sau durere de spate. În acest caz, se administrează un antialgic. Dacă se folosește corect antialgicul și în doza optimă, poate avea un efect antitermic. Un antialgic poate fi o substanță cât mai simplă de tipul ibuprofenului. Antitermicul poate să fie paracetamol.

Pentru a evita încărcarea bagajului, poți lua doar folia și instrucțiunile. Astfel, știi ce doză și la ce interval de timp poți administra un tratament, în funcție de vârsta și greutatea pacientului.

Reclamă

Medicamente pentru a trata afecțiunile sistemului digestiv

Pentru a trata afecțiunile sistemului digestiv, precum diareea călătorului, poate fi util să ai în geantă: un antidiareic, un antivomitiv și un antispastic, acestea fiind medicamente pe care să le iei în vacanță. Pot apărea simptome neplăcute pentru că într-o călătorie mănânci alimente cu care organismul nu este obișnuit, care poate conțin patogeni diferiți și care poate sunt depozitate în condiții improprii.

-Ce este un antiacid?
-Un antiacid, în momentul în care apare senzația de arsură, regurgitație sau plenitudine gastrică, este un medicament pe care îl poți folosi după o masă copioasă.

Stomacul produce acid, care se poate întoarce înapoi în esofag și provoacă usturime. Există două tipuri de antiacid: unul sub formă de gel pe care îl înghiți și-ți calmează mucoasa și pastiluțe care scad secreția de acid în stomac.

Reclamă

-Ce este un antihistaminic?
-Un antihistaminic reprezintă un medicament pentru alergii și unul dintre aceste medicamente pe care să le iei în vacanță. Sunt persoane alergice, cu pielea mai sensibilă. Pe lângă antihistaminic, ar trebui să aibă acel stilou cu adrenalină și să-l folosească la nevoie. Șocul anafilactic este o urgență majoră.

Dacă suferi de o alergie, ești predispus la șoc anafilactic și ai neapărată nevoie de acele EpiPen-uri. Se recomandă să aibă oricine un antihistaminic chiar dacă nu știi dacă suferi de o alergie. Se poate să intri în contact cu o plantă nouă sau un aliment nou. Poți să dezvolți o alergie, dar un antihistamic te ajută.

,,De obicei, dacă pleci într-o călătorie și mergi mult pe jos, faci bătături. Este bine să avem plasturi de diferite mărimi în trusa aceasta medicală de urgență și, pentru mici accidentări, să avem un dezinfectant. Cel mai bun dezinfectant pentru micile accidentări este apa cu săpun. Dacă m-am tăiat, în primul rând, mă spăl cu apă și săpun.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,În momentul în care planific o călătorie, este bine să-mi planific: hainele adecvate, încălțămintea adecvată, cremă de protecție solară SPF și o cremă care să mă facă indezirabil insectelor.”

– Mihaela Udrescu, medic de familie

Cum poți găsi un medic când pleci în călătorie

Se recomandă să pregătești un mic pachet cu: medicamente pe care să le iei în vacanță, plasturi și comprese sterile. În plus, poți găsi ușor un medic, chiar dacă poate părea dificil. Îl poți căuta pe Google Maps, poți întreba la recepția unui hotel sau, dacă mergi într-un oraș mare, te poți prezenta la camera de garda a unui spital de stat.

,,Vreau să vă spun o poveste. O să mă deconspir în privința aceasta. Acum câțiva ani am fost la un congres medical în Cehia, am mers cu avionul, m-a tras curentul și am făcut o otită. Mă durea urechea. Aveam parafa la mine. Noaptea nu am mai putut de durere. Luam ibuprofen, care mă calma puțin, dar aveam nevoie și de acea pseudoefedrină. Pseudoefedrina e o substanță care îți decongestionează urechea și lasă ce e înăuntru să curgă. Mă prezint la farmacie și spun: Dă-mi rețetă de pseudoefedrină. Farmacistul spune: Dă-mi rețetă de la medic. Eu: Sunt medic. Îți pun parafa. Farmacistul: Nu, rețetă de la medic de la noi. Cred că i-am cerut și antibiotic. Mi-a zis: Noi nu facem așa. M-am dus la medic, într-un spital de stat, în Praga, la camera de gardă, m-a văzut un medic un pic mai în vârstă care s-a supărat că l-am trezit, dar mi-a rezolvat problema. Mi-a dat rețetă cu doza de pseudoefedrină de care aveam nevoie. A doua zi, durerea a fost luată efectiv cu mâna. M-am chinuit două zile până să ajung noaptea la medic și medicul mi-a rezolvat problema într-o oră. Când am ajuns în București, mi-a venit în plic nota de plată de la spital, care nu era mică…”

– Mihail Pautov, medic chirurg

-În țările europene poți folosi un card european de sănătate. Ce e acela?
-Cardul european de sănătate este un card care se eliberează la cerere, mai precis pentru fiecare persoană care urmează să plece în afara granițelor, dar în statele europene. Poți solicita la Casa de Asigurări de Sănătate Județeană eliberarea acestui card european. Pe baza acestui card, în situații de acest gen, te poți adresa medicilor și ai dreptul la serviciile medicale decontate de statul respectiv. Acest card european se eliberează numai pacienților asigurați. Deci, trebuie să fii asigurat în țară și apoi poți beneficia de acest card european.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Reclamă
PARTENERI
icon