Cum te protejezi de răceală. Metode eficiente de prevenție

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 decembrie 2023, 13:05 / Actualizat: 18 decembrie 2023, 13:50

Apropierea sărbătorilor de iarnă te poate face să te temi de o posibilă răceală deaorece știi că aceasta îți poate strica zilele de vacanță. Cristian Soreanu, medic primar ORL, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 5 MediCOOL. Află cum te protejezi de răceală.

Reclamă

Cristian Soreanu a explicat ce impact are șocul termic asupra organismului, a discutat despre măsurile de prevenție pe care le poți adopta împotriva răcelii și a precizat de ce este indicat să porți o îmbrăcăminte adecvată vremii.

Cum te protejezi de răceală

O răceală te poate face să mergi la medic sau, în cazurile mai severe, să ajungi la urgență. Mulți oameni depun eforturi să evite această experiență pentru că știu că le poate strica zilele de sărbătoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum ne ferim de răceală?
-Este mai bine să prevenim răceală. Dacă ai o sensibilitate la frig, se recomandă să iei măsuri pentru a evita problemele. Frigul în sine nu determină o răceală, însă scade imunitatea. Frigul în sine generează răspunsul corpului la o temperatură mai scăzută. Dacă ai avut o răceală acum o săptămână, nu este indicat să ieși pentru a te implica în diferite activități. Mai bine aștepți o perioadă pentru a-i da timp corpului să-și recapete imunitatea naturală. Aceasta se aplică atât copiilor, cât și adulților.  

-Ce putem face pentru a preveni răceala în cazul în care n-am fost răciți?
-Pot apărea probleme asociate șocului termic, cauzate de diferența între temperatura din casă și cea de afară. Confortul termic variază în funcție de organismului fiecărei persoane. Dar, în condițiile în care afară sunt temperaturi negative sau de maximum 0°C și în casă peste 30°C, cu siguranță vei avea o reacție vasomotorie, mai exact, nasul va începe să curgă.

Reclamă

,,E important să avem o temperatură potrivită în casă pentru a ne feri de răceli.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Confortul termic este foarte diferit, dar, în condițiile în care afară sunt 0°C, nu recomand niciodată să fie 30°C în casă.”

– Cristian Soreanu, medic primar ORL

Dacă te întrebi cum te protejezi de răceală, ia în calcul că o temperatură de 22°C, cu aer bine umectat, poate fi bună în casă. Dacă mucoasele sunt hidratate, acest aspect te ferește de răceli. Însă, la 24°C se poate ca aerul să-ți usuce mucoasele, mai ales dacă umiditatea din casă nu este potrivită. O mucoasă uscată prezintă leziuni și microfisuri, care permit în special virusurilor să pătrundă mai ușor sub mucoasă. Atunci apar simptome.

Reclamă

Cum previi efectele schimbărilor de temperatură

Atunci când te implici în diferite activități afară întâmpini schimbări de temperatură. De exemplu, intri într-un magazin sau într-o benzinărie, după aceea ieși, din nou în frig. În acest caz, se recomandă să te îmbraci adecvat locului și temperaturii.

De asemenea, mamele care se tem că transpirația copiilor le poate provoca acestora o răceală, pot evita această problemă dacă le asigură o îmbrăcăminte adecvată. Totodată, când vrei să știi cum te protejezi de răceală, află că modul în care oamenii reacționează la o temperatură variază.

,,Trebuie să încercăm să nu ajungă copilul în stadiul în care să fie transpirat. Dacă e transpirat, nu mai emană atât de multă căldură. Din cauza transpirației, hainele se pot răci și, din nou, apare o diferență mare de temperatură.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Acesta este rolul transpirației în sine: să ne răcorească în momentul respectiv. Dacă un copil a transpirat înseamnă că i-a fost prea cald.”

– Cristian Soreanu, medic primar ORL

Când vrei să știi cum te protejezi de răceală, gândește-te că frigul reprezintă o cauză a acesteia în proporție de 20%, restul este provocat de bacteriile din jurul corpului sau de cele care sunt deja prezente în organism. Când scade imunitatea prin frig, acestea încep să se manifeste. De exemplu, când inspiri aer rece, acesta scade imunitatea la nivelul faringelui.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon