Anotimpul rece crește riscul de a dezvolta afecțiuni dermatologice, în special la nivelul mâinilor. Cristina Scomorosceno, chimist, a fost invitata doctorului Mihail Pautov în episodul 16, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre metode de îngrijire a pielii iarna.
Cristina Scomorosceno a explicat cum se îngrijește pielea pe durata iernii, a discutat despre modul în care frigul cauzează afecțiuni dermatologice și a prezentat câteva metode de prevenire a problemelor la nivelul pielii.
Metode de îngrijire a pielii iarna
Se poate ca atunci când stai mai mult timp afară, în frig, să observi că pielea începe să se crape, mai ales la nivelul mâinilor. Iarna este foarte expusă la factori care cresc riscul de apariție a problemelor dermatologice, precum: temperaturi scăzute, diferențe de temperatură, vânt, zăpadă, urmate de intrarea în casă. De aceea are nevoie de îngrijire, în special la nivelul: feței, buzelor și mâinilor.
Este mai bine să previi crăparea pielii. Pentru început, reține că o piele mai elastică, are mai puține șanse să se crape sau să se usuce. Pe lângă faptul că diferiți factori o deshidratează, aceasta prezintă adâncituri la temperatură scăzută și are nevoie de elasticitate. Aceasta devine mai elastică prin hidratare și sigilare.
,,La nivelul mâinilor trebuie să avem o cremă hidratantă, care să fie foarte nutritivă, bogată în: unturi, uleiuri vegetale și vitamina E. Trebuie să aibă active, care să ne ajute la hidratare. Aș recomanda să evităm foarte mult acele produse cu glicerină. În loc de glicerină, mai bine alegem betaină, care ajută foarte mult la hidratare, poate chiar ceramidă.”
– Cristina Scomorosceno, chimist
Printre aceste metode de îngrijire a pielii iarna, se recomandă ca crema hidratantă pentru mâini să fie aplicată după fiecare spălare iarna, mai ales pentru persoanele cu piele predispusă la: uscăciune, fisuri sau crăpături. Altfel, nu-ți poți proteja pielea pentru că săpunul folosit pentru spălarea mâinilor are efecte foarte agresive. Pielea devine mai predispusă la afecțiuni dermatologice, de aceea ai nevoie de protecție la nivelul mâinilor.
Hidratarea eficientă a pielii iarna
Pentru a preveni crăparea pielii, când te întorci de afară, te speli pe mâini și după aceea folosești o cremă. Este indicat să acorzi atenție corpului. Mai ales în sezonul rece, după duș se aplică pe tot corpul o cremă hidratantă sau un ulei. Aceste produse intră mai adânc în straturile pielii și păstrează hidratarea, dacă le folosești după ce faci duș. De asemenea, se aplică pe față și buze. Buzele se hidratează, apoi se pune balsam.
,,După ce ne-am spălat pe mâini ne dăm cu cremă. După ce am ieșit din duș, hidratăm corpul.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
,,Nu este important să avem multe produse, important e ca produsele pe care le avem, să le folosim în mai multe scenarii. De exemplu, pentru față folosim un ser, după aceea folosim o cremă hidratantă. Crema hidratantă poate fi aplicată inclusiv pe buze. Buzele trebuie să le protejăm pe parcursul iernii. Dacă aplicăm pe buze doar un balsam de buze, nu este suficient pentru că sub acel balsam de buze, buzele oricum sunt crăpate, deshidratate. Avem nevoie de extra hidratare ca să avem acele buze pline de viață.”
– Cristina Scomorosceno, chimist
La fel ca alte metode de îngrijire a pielii iarna, crema hidratantă pentru: buze, față și mâini se folosește cu cel puțin jumătate de oră înainte de a ieși afară. Produsele cremoase au un conținut foarte bogat în apă. Se recomandă să le oferi suficient timp să pătrundă în piele pentru ca aceasta să rămână hidratată. După aceea, se aplică o sigilare a pielii. Deseori, se recomandă folosirea unui ulei facial pe: pielea feței, buze și cuticule, care pot fi foarte inestetice pe parcursul iernii. Acesta ajută la formarea unei bariere la exterior, față de frig și vânt.
Pielea are nevoie de hidratare pentru că frigul o deshidratează și există variații de temperatură. După fiecare spălare pe mâini, se aplică o cremă hidratantă, urmată de o sigilare a pielii.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.