Pentru majoritatea oamenilor, călcâiele crăpate nu au manifestări grave, însă creează senzație de disconfort și jenă. În unele cazuri, crăpăturile cauzate pot deveni foarte adânci și pot provoca durere. Află cum poți trata călcâiele crăpate.
Călcâiele crăpate sunt o problemă des întâlnită la nivelul tălpilor. Aceasta poate apărea atât în cazul adulților, cât și în cazul copiiilor. Totodată, pare să afecteze femeile mai des decât afectează bărbații. Din fericire, există metode de prevenire și remedii pe care le poți aplica acasă.
Cum poți trata călcâiele crăpate
Primul semn al călcâielor crăpate este apariția zonelor de piele uscată și îngroșată, cunoscute sub numele de calusuri, în jurul marginii călcâiului. Pe măsură ce mergi, stratul de grăsime de sub călcâie se extinde. Iar din acest motiv, calusurile încep să se spargă. Alte simptome pot include: piele descuamată, mâncărime, durere, sângerare, piele roșie, inflamație sau ulcerație. Totodată, pot fi semne ale unei afecțiuni medicale, care provoacă: o pierdere a simțurilor din câlcâi, infecții la nivelul călcâielor sau ulcerul piciorului diabetic.
Cauzele călcâielor crăpate pot fi multiple: statul în picioare timp de câteva ore, plimbările în picioare desculțe sau în sandale, dușurile fierbinți și lungi, folosirea săpunurilor aspre, pantofii care nu ți se potrivesc sau climatul nefavorabil, cum ar fi umiditatea scăzută sau temperaturile reci.
Pe lângă acestea, pot avea cauze medicale, cum ar fi: obezitate, dermatită atopică, infecție fungică, hipotiroidism, dermatoză plantară juvenilă, psoriazis, înaintarea în vârstă sau sarcina, conform Healthline.
Dacă te întrebi cum poți trata călcâiele crăpate, gândește-te că poți atenua simptomele cu remedii casnice, inclusiv cu balsamuri și exfoliante. Ai la îndemână o mulțime de variante. Însă, în cazul în care, călcâiele tale sunt crăpate grav sau suferi de diabet, un medic îți poate recomanda alt tratament.
Balsamuri pentru călcâie sau creme hidratante groase
Primul tratament recomandat pentru călcâiele crăpate este aplicarea unui balsam pentru călcâie. Aceste balsamuri conțin ingrediente pentru: hidratarea, calmarea și exfolierea pielii moarte. Poți căuta următoarele ingrediente: acid salicilic, alfa-hidroxiacizi, uree și izomerat de zaharide.
Unele balsamuri pentru călcâie pot provoca usturimi sau iritații minore. Cazurile severe de călcâie crăpate pot necesita un balsam pe bază de prescripție medicală sau o cremă cu steroizi pentru a ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea mâncărimii.
De asemenea, este important să bei suficientă apă. Astfel, menții o temperatură normală a corpului și protejezi țesuturile sensibile.
Folosește un bandaj lichid
Dacă te gândești cum poți trata călcâiele crăpate, află că poți aplica bandaj lichid pe crăpături. Acesta poate sigila rana și poate preveni infecțiile sau crăpăturile ulterioare. Găsești acest produs sub formă de spray. Bandajul lichid este o opțiune bună pentru tratarea fisurilor profunde ale călcâiului, care pot sângera. Aplică-l pe pielea curată și uscată. Pe măsură ce fisura se vindecă, stratul afectat în profunzime este forțat să ajungă la suprafața pielii.
Înmoaie-ți și exfoliază-ți picioarele
Hidratarea și înmuierea călcâielor poate fi utilă. Ține-le în apă călduță, cu săpun, până la 20 de minute. Folosește un burete sau piatră ponce pentru a îndepărta pielea tare și groasă. Usucă-ți ușor picioarele. Aplică un balsam pentru călcâie sau o cremă hidratantă groasă pe zona afectată. Poți aplica o cremă hidratantă pentru a păstra umiditatea. Nu uita de șosete pentru a evita împrăștierea grăsimii.
Utilizează ulei de măsline
Când te gândești cum poți trata călcâiele crăpate, amintește-ți că aplicarea directă a uleiului de măsline poate fi de ajutor. Uleiul de măsline se poate dovedi util în vindecarea călcâielor crăpate. Se știe că are proprietăți precum accelerarea reparării țesuturilor și facilitarea îndepărtării pielii moarte, potrivit PharmEasy.
Aplică miere
Mierea poate funcționa ca un remediu natural pentru călcâiele crăpate. Aceasta ar putea avea proprietăți antimicrobiene și antibacteriene. Ar putea ajuta la vindecarea, curățarea rănilor și la hidratarea pielii. Poți folosi mierea ca exfoliant pentru picioare după ce le înmoi sau o poți folosi peste noapte.
Folosește ulei de cocos
Uleiul de cocos este adesea recomandat pentru piele uscată, eczeme și psoriazis. Îți poate ajuta pielea să rețină umiditate. Îl poți utiliza după ce-ți înmoi picioarele. Proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene ale uleiului de cocos pot ajuta la ameliorarea sângerării sau a infecțiilor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.