Ce sunt vânătăile: cauze și simptome

Publicat: 20 februarie 2023, 15:15 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:45

Echimoza este termenul medical folosit pentru a descrie o vânătaie. Acestea se formează atunci când sângele se acumulează sub piele după un traumatism. Impactul cauzează spargerea vaselor de sânge. Lichidul acumulat sub piele va modifica culoarea pielii din respectivă. Zona afectată îşi schimbă culoarea pe măsură ce se echimoza se vindecă. Află de aici ce sunt vânătăile, cum apar și care sunt simptomele lor.

Spre deosebire de vânătăi, hematoamele sunt echimoze dureroase care pot afecta organele interne. Acestea au nevoie de îngrijiri medicale pentru ca buna funcționare a organismului să nu fie afectată și situația să pună viața în pericol.

Ce sunt vânătăile

O vânătaie este o decolorare a pielii cauzată de o leziune a pielii sau a țesuturilor. Această leziune dăunează vaselor de sânge de sub piele, cauzând scurgerile acestora. Când sângele se acumulează sub piele, provoacă o decolorare, neagră, albastră, violet, maro sau galbenă. Nu există sângerare externă, decât dacă rana este deschisă la nivelul pielii, scrie mayoclinic.com.

Toată lumea se confruntă cu vânătăi. Pot apărea în urma unui traumatism, a unei accidentări de natură sportivă sau în uma unei proceduri medicale. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la vânătăi. Există unele traumatisme care pot duce la vânătăi excesive. Există, de asemenea, unele afecțiuni medicale care pot face persoanele ce suferă de ele să fie mai predispuse la vânătăi.

Diferenţa dintre vânătaie, hematom şi contuzie 

Acum că ai aflat ce sunt vânătăile, află și care e diferența dintre vânătaie, hematom şi contuzie .

Echimoza apare atunci când sângele se scurge din capilarele sparte în țesutul din preajmă, țesut situat sub piele. Acest lucru duce la decolorarea pielii. Pe măsură ce țesutul se vindecă, zona unde există echimoza poate să își schimbe culoarea din violet sau purpuriu ori albastru închis, până la o culoare galbenă sau verde. În general, echimozele necesită o perioadă de vindecare între una şi trei săptămâni.

Hematoanele au un aspect diferit şi sunt, de fapt, zone umflate, care se formează atunci când sângele se acumulează şi se încheagă în exteriorul unui vas sanguin. Pot avea un aspect diferit, ieşit în relief, în timp ce aria unei echimoze este plată. Hematoamele sunt un traumatism (atunci când persoana cade ori se loveşte), în timp ce echimozele nu sunt întotdeauna rezultatul unui traumatism. Anumtie afecţiuni sau tulburări de natură medicală pot cauza apariţia echimozelor pe piele. 

Contuziile apar tot în urma unor traumatisme, însă acestea pot avea consecinţe mai grave. Dacă este vorba despre o contuzie ușoară, aceasta poate fi însoțită de echimoză, hematom sau serom (acumulare de lichid la nivelul unui țesut sau al unui organ). 

Alte tipuri de vânătăi

Hematomul: Trauma, cum ar fi un accident de mașină sau o rănire majoră, poate provoca vânătăi severe și leziuni ale pielii și țesuturilor. Un hematom este o strângere de sânge în afara vaselor de sânge care provoacă durere și umflături la nivelul pielii.

Purpura: Acest tip de vânătăi implică de obicei sângerări mici care apar sub piele.

Peteșiile: Acestea sunt zone punctuale (de 2 mm) de puncte roșiatice pe piele care nu devin albe după aplicarea unei presiuni ușoare.

Purpura senilă: Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, pielea devine mai subțire, mai uscată și mai predispusă la învineţire. De asemenea, pielea se învineţeşte mai ușor. Această afecțiune este cunoscută sub numele de purpură senilă.

Înnegrirea ochiului: O lovitură la cap poate provoca înegrirea ochiului, atunci când sângele şi lichidele se acumulează sub ochi. Această afecțiune provoacă formarea unei vânătăi în jurul ochiului. Poate indica uneori o leziune oculară mai gravă, cum ar fi sângerarea în ochi (hifemă) sau o fractură facială.

Cum se tratează vânătăile

Cele mai multe vânătăi dispar în decurs de două săptămâni fără tratament. Echimozele și hematoamele mai severe pot dura o lună sau mai mult. Acești pași te pot ajuta să te vindeci mai repede:

  • Odihnește-te şi ţine ridicată zona rănită pentru a preveni umflarea şi pentru a calma durerea. 
  • Aplică pachete cu gheață în primele 24 până la 48 de ore după accidentare. Înfășoară pachetul de gheață într-un prosop și aplică gheață timp de cel mult 15 minute. Repetă procesul de mai multe ori pe tot parcursul zilei.
  • Aplică o compresă caldă pe zona rănită după două zile. Poți aplica compresa caldă de mai multe ori pe parcursul unei zilei.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

PARTENERI