Cum poți spăla eficient alimentele vegetale. Substanțele identificate în compoziția acestora

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 24 februarie 2024, 13:05 / Actualizat: 4 martie 2024, 14:47

Consumul de: fructe, legume și verdețuri se asociază cu mai multe beneficii. Însă, pregătirea acestora pentru consum poate ridica mai multe probleme din cauza pesticidelor cu care sunt stropite la suprafață. Alexandru Cîrîc, director general al Institutului de Cercetare Alimentară, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 6, MediCOOL. Află cum poți spăla eficient alimentele vegetale.

Reclamă

Alexandru Cîrîc a prezentat rezultatele de laborator obținute în urma testării mai multor alimente vegetale. După aceea, a explicat cum poți îndepărta substanțele folosite de producător și când pot deveni pesticidele periculoase pentru sănătate. 

Substanțele din compoziția alimentelor vegetale

Fructele, legumele și verdețurile se asociază cu: un stil de viață mai sănătos, proprietăți anticancerigene și un număr mai redus de inflamații. În același timp, oamenii se confruntă cu temeri din cauză că o bună parte din acestea sunt stropite cu pesticide.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te întrebi cum poți spăla eficient alimentele vegetale, ia în calcul că în mediul online circulă mai multe zvonuri privitoare la modul de curățare a substanțelor potențial dăunătoare în organism.

Există foarte multe materiale pe social media, care recomandă să lași fructul sau leguma în apă cu bicarbonat. Oamenii folosesc frecvent ultima variantă de curățare deoarece cred că pot opri contaminarea, care poate apărea odată cu trecerea timpului. Dar, această ideea nu este adevărată. De exemplu, dacă lași o coajă stropită cu pesticide în apă cu bicarbonat pentru ca acestea să fie eliminate, de fapt, ele pot să fie împinse înăuntru de către acea apă.

Reclamă

Cercetătorii au testat în laborator alimentele vegetale pentru a afla ce conțin. Pentru testare s-au luat în considerare peste 400 de substanțe.

Prima dată au fost testate în forma în care au fost cumpărate, fără a fi spălate, pentru a stabili nivelul de: ierbicide, fungicide și insecticide. Al doilea tip de testare a inclus spălarea cu apă călduță, manual, timp de 1 minut. A treia variantă de test a fost spălarea sub jetul de apă cu bicarbonat, mai exact o soluție de bicarbonat.

Fructe citrice

Pentru portocale, din cei 400 de compuși, s-au identificat un insecticid și două fungicide. Imazilul este unul dintre fungicidele cel mai des întâlnite pentru citrice. Acesta se găsește în toate cele 3 citrice testate: portocale, pomelo și lămâi. Imazalilul în apa călduță a scăzut până la 80% în cazul pomelo și 50% în cazul portocalelor.

Reclamă

,,Apa călduță are efect, în general, asupra a tot ce înseamnă fungicid, a tuturor substanțelor care sunt, de obicei, tratate pe suprafață.”

– Alexandru Cîrîc, director general la Institutului de Cercetare Alimentară

Mere

Merele au fost testate înainte și după decojire. În cazul merelor s-a identificat din cele 400 de substanțe testate, un singur insecticid. Insecticidul, probabil, a fost absorbit în masa produsului. Când vrei să știi cum poți spăla eficient alimentele vegetale, ia în considerare că rezultatele nu au arătat o diferență mare după decojire. Pe grafice, se vede o diferență mare, însă, este o incertitudine în măsurare, între 0,10 și 0,11.

Roșii

În cazul roșiilor, pe parcursul cercetării s-au redus toate cele 6 pesticide descoperite. Atât insecticidele, cât și fungicidele, s-au diminuat la mai puțin de jumătate din cantitate, numai prin simpla spălare cu apă călduță.

Verdețuri

De multe ori, apar depășiri foarte mari ale cantităților admise pentru anumite tipuri de verdețuri, cum ar fi pătrunjelul. În timpul desfășurării acestor teste, pătrunjelul, a avut rezultate bune, chiar dacă multe persoane se tem în privința consumului.

,,Mai găsim în piață produse ok. Nu trebuie să ne ferim. Pătrunjelul nu este contaminat.”

– Alexandru Cîrîc, director general la Institutului de Cercetare Alimentară

Cum poți spăla eficient alimentele vegetale

Pesticidele devin periculoase atunci când: se găsesc în cantități mari, nu se respectă tratamentele, nu este aplicat un tratament corect asupra fructelor sau legumelor sau se încearcă forțarea acestora, prin adăugarea unor cantități foarte mari. Atât timp cât sunt folosite în limite legale și testate din punctul de vedere al siguranței și a securității alimentare, pot fi consumate.  

-Cum poți spăla corect alimentele vegetale?
-Alimentele vegetale se spală cu apă călduță timp de 1 minut. Testele arată că se îndepărtează o cantitate mare, în special, din fungicid, prin spălarea cu apă călduță. Insecticidele nu se folosesc atât de des în tratamente, cel puțin, în perioada aceasta a anului. Pe durata verii, se găsesc tratamente cu mai multe insecticide.

,,Nu vă feriți de fructele și legumele mici, cele care nu arată neapărat extraordinar, pentru că șansele sunt mai mari ca acelea să fie mai sănătoase.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon