Care sunt pericolele din timpul vacanței de vară: cum să te protejezi de daunele provocate de soare

Publicat: 11 mai 2024, 13:00 / Actualizat: 14 mai 2024, 14:34

Prevenția este importantă și în perioada sezonului estival. Cristina Scomoroscenco, chimist, a fost invitata medicului Mihail Pautov în ediția MediCOOL din data de 11 mai 2024 și a detaliat care sunt pericolele din timpul vacanței de vară.

Vacanța de vara este una dintre cele mai așteptate perioade ale anului, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm complet și să lăsăm toate armele jos. Chiar dacă vrem să ne bucurăm din plin de odihnă, există o mulțime de pericole la tot pasul.

Care sunt pericolele din timpul vacanței de vară

Soarele este primul pericol de care trebuie să ne protejăm în timpul vacanțelor de vară. Acesta ne poate fi prieten dacă ne expunem corect la el, dar poate deveni și dușman. Cristina Scomoroscenco ne-a oferit cele mai bune sfaturi pentru a ne proteja de capcane lui.

Invitata medicului Mihail Pautov a spus că e foarte important să ne protejăm pielea de razele soarelui, dar și părul. Se pare că acestea două sunt agresate de soare, iar dacă nu există metode de protecție, ele pot suferi daune majore.

Spre deosebire de piele, unde soarele acționează instant și provoacă arsuri, părul se degradează în timp.

-Cum se întâmplă această arsură solară?
-În realitate avem radiația UVA și UVB. UVB-ul este cel care pătrunde doar superficial, în epidermă. Ne înroșește, dar crește și riscul de a dezvolta cancerul de piele. UVA ajunge mult mai adânc în piele și cauzează îmbătrânirea prematură a pielii. Aceste radiații distrug acea rețea de elastină și colagen. Odată rupte aceste legături, apar acele riduri care sunt ireversibile.

Deși este dificil de refăcut rețeaua de colagen, există o mulțime de soluții de skincare care ajută la refacerea peptidelor, a vitaminei C, a aminoacizilor.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Care sunt soluțiile de prevenire a daunelor solare asupra corpului

În primul rând, pentru a proteja corpul de daunele solare este important să aplici crema SPF pe tot corpul. Dar pentru că fața, gâtul și decolteul sunt cele mai expuse, aceste zone au nevoie de o protecție suplimentară.

Cristina Scomoroscenco ne sfătuiește că indiferent de ora la care ne expunem la soare e indicat să aplicăm factor de protecție maxim, 50. E important de menționat că și cantitatea este extrem de importantă pentru ca protecția să fie completă. Trebuie să aplicăm două degete de produs sunt suficiente pentru față, gât și urechi.

Pentru că unii oameni refuză să folosească cremele de protecție solară din cauza faptului că au impresia că acestea conțin o mulțime de substanțe toxice, invitata medicului Mihail Pautov a explicat și acest lucru.

Înainte de toate eu sunt formulator chimist și vă spun că nu există filtre chimice și fizice, produse cu factor de protecție solară care să fie 100% sănătoase. De aceea, e foarte important ca seara să le eliminăm de pe ten, iar înainte de a aplica orice factor de protecție solară trebuie să avem și un skincare. Crema hidratantă este cea mai bună barieră de protecție între piele și produsele pe care urmează să le aplicăm. – Cristina Scomoroscenco, chimist

Tot Cristina Scomoroscenco a mai spus că SPF-ul nu protejează complet. De aceea ne-a oferit o soluție pentru zona de sub ochi, o zonă unde arsurile solare se pot produce foarte ușor. Ea a prezentat niște patch-uri cu hidrogel care se lipesc pe piele. Ar trebui să le purtăm la plajă pentru o acoperire completă împotriva radiațiilor solare.

Mihail Pautov a prezentat și el UV Index care se găsește pe orice aplicație de pe smartphone care îți arată vremea. Aceasta te poate ajuta să vezi care sunt orele la care radiațiile solare ating cote alarmate. În funcție de datele oferite de aplicație, medicul spune că poți sta la plajă până când acest indice atinge valoarea 3. Când sare peste 4, specialiștii spun că cel mai bine este să te retragi de pe plajă. Te poți expune din nou la soare când revine sub 4.

Ceea ce mai e important de menționat este că acestea sunt valori de siguranță. Ele diferă însă de la om la om, de la organism la organism.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi
Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi
Metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete. Ce spun medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov despre alimentație și protecție solară
Metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete. Ce spun medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov despre alimentație și protecție solară
PARTENERI