Cum poți gestiona consumul de alcool. Metode pentru a evita mahmureala

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 noiembrie 2023, 07:05

Atunci când se întâmplă să bei mai mult alcool se poate să te confrunți cu simptome neplăcute. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre metode eficiente de a evita mahmureala. Citește despre cum poți gestiona consumul de alcool.

Reclamă

Mihail Pautov și-a expus protocolul personal cu ajutorul căruia reușește să atenueze efectele consumului ridicat de alcool. Carmen Brumă a pregătit o salată care ajută la ameliorarea simptomelor provocate de mahmureală.

Cum poți gestiona consumul de alcool

Doctorul Mihail Pautov urmează un protocol propriu înainte de a merge la o petrecere. Acesta respectă câțiva pași simpli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Vorbim despre un protocol pe care mi l-am creat. Vă sfătuiesc să nu-l respectați întocmai înainte de a vă consulta medicul sau a citi despre aceste lucruri pentru că este vorba despre siguranța și sănătatea voastră.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Este important să dormi 8-9 ore înainte de un eveniment. Eventual, poți dormi la prânz între jumătate de oră sau o oră și jumate.

Reclamă

Când participi la o petrecere, nu se beau trei pahare cu băuturi alcoolice la rând. Se consumă maximum un pahar pe oră. Între aceste pahare se consumă apă, de preferat apă minerală. Apa carbogazoasă asigură mai multă eficiență pentru că are mai mulți electroliți, iar electroliții ajută la rehidratare. Alcoolul reprezintă un diuretic, mai exact, te face să elimini apa, aceasta fiind printre cauzele principale ale acelei mahmureli de a doua zi.

Dacă te întrebi cum poți gestiona consumul de alcool, gândește-te că se recomandă să oprești consumul de alcool cu aproximativ trei ore înainte de a pleca de la petrecere. În caz contrar, când încerci să mergi la culcare acasă, se poate să-ți fie afectată calitatea somnului.

,,În timp ce beau, pot să pun niște electroliți în apă. Este discutabil, este anecdotică, este propriul meu protocol.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Alcoolul se transformă în acetaldehidă cu ajutorul moleculei de N-acetilcisteină (NAC). Acetaldehida este încă o dată transformată în acetat cu nicotinamidă (NAD). În acest protocol, se iau suplimente în ziua în care consumi alcool și a doua zi dimineață. Printre acestea se regăsesc:

  • NAC
  • NAD
  • vitaminele B – ajută la formarea enzimelor, inclusiv a enzimelor care ajută la metabolizarea alcoolului
  • coenzima Q10 protejează mitocondriile
  • acizi grași omega 3 – au rol antiinflamator
  • L- teanină – un aminoacid care protejează creierul la nivel neuronal și poate crește buna dispoziție mai mult când bei alcool
  • turmeric – un antiinflamator
  • armurariu – un ceai care mă protejează la un nivel hepatic

,,Pe mine personal, asta mă ajută să mă simt a doua zi perfect.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ce conține o salată împotriva mahmurelii

Când consumi alcool este foarte important să te hidratezi: înainte de a adormi, când te trezești și înainte de a mânca. Dacă vrei să știi cum poți gestiona consumul de alcool, ia în calcul că acesta deshidratează. Cu ajutorul apei aduci o parte din electroliții care se pierd. În plus, apa minerală are mai mulți electroliți pentru că provine din surse naturale.

,,Soluția mea este salata anti-mahmureală.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Cartofi

Îți poți prepara o salată care conține o sursă de amidon. Poți începe prin a adăuga cartofi deoarece conțin amidon și ajută la metabolizarea alcoolului. În plus, cartofii reprezintă o sursă foarte bună de potasiu, mai bună decât concentrațiile oferite de banane. Aceștia dau multă energie pentru că alcoolul scade puțin glicemia. Cartofii oferă vitamine din grupul B, care susține organismul să neutralizeze acetaldehida.

Ciuperci

Dacă te întrebi cum poți gestiona consumul de alcool, ia în considerare că poți adăuga ciuperci în salată. În ciuperci există vitamina B6, care contribuie în mod special la distrugerea acetaldehidei. Mai mult, oferă L-teanină, mai ales unele specii de ciuperci, precum agaricus bisporus.

Castraveți murați

Când alcoolul ajunge în intestin distruge acele bacterii benefice pe care le poți reface prin intermediul acestor murături. Poți include castraveți murați în salată. Aceștia atenuează senzația de greață și asigură o sursă bună de probiotice, ce pot fi benefice pentru sănătatea stomacului și a intestinului.

Nuci

Pe lângă acestea, se amestecă nuci. Nucile au acizi grași omega 3 și mult magneziu. Alcoolul consumă rezervele de magneziu, de aceea este important să le refaci.

,,Salata anti-mahmureală în mod cert te ajută și înlocuiește aceste suplimente.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Frunze de spanac

Poți pune frunze de spanac pentru a redobândi cantitatea necesară de folat. Dacă vrei să știi cum poți gestiona consumul de alcool, amintește-ți că alcoolul consumă rezervele de folat și blochează absorbția acestuia.

Ouă

În salată, poți combina ouă deoarece conțin: acizi grași omega 3, coenzima Q10 și cisteină. Cisteina sprijină organismul să metabolizeze alcoolul și să neutralizeze acetaldehida.

Sare și ulei de măsline

La sfârșit, poți condimenta cu sare pentru a recupera electroliții pierduți. Peste aceasta, poți include un strop de ulei de măsline, care asigură acizi grași omega 3 și grăsimi mononesaturate.

,,Această salată dacă o mâncăm înainte de a bea alcool, ne ajută să nu mai avem starea aceea de mahmureală atât de pronunțată.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Reclamă
PARTENERI
icon