Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 iunie 2024, 08:32

Majoritatea cuplurilor nu observă semne sau simptome de infertilitate până când nu încearcă să conceapă. Totuși, de multe ori, ele sunt prezente la unul dintre parteneri sau la ambii, însă fără a fi recunoscute. Dacă sunt identificate și tratate prompt, șansele de a avea un copil vor crește. Află care sunt aceste semne de infertilitate la femei și bărbați și ce probleme indică.

Reclamă

Infertilitatea afectează milioane de oameni la nivel mondial, femei și bărbați în egală măsură, iar numărul lor este în creștere. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), una din șase persoane de vârstă reproductivă se confruntă cu această problemă.

Semne de infertilitate la femei și bărbați

Statisticile mai arată că infertilitatea are atât cauze feminine, cât și masculine. În aproximativ o treime din cazuri, problemele de fertilitate afectează femeile, o altă treime este cauzată de infertilitatea masculină, iar în restul situațiilor, cauza este comună sau nu poate fi identificată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai evident semn de infertilitate este incapacitatea de a obține o sarcină după un an de încercări – sau 6 luni, în cazul femeilor cu vârsta peste 35 de ani. Aceasta este definiția medicală a infertilității. 

Totuși, deși nu întotdeauna, problemele de concepție sunt precedate de unele semne și simptome. Din păcate, multe cupluri constată că se confruntă cu infertilitatea abia după multe luni de încercări și dezamăgiri.

Reclamă

Semne de infertilitate la femei

Odată ce o femeie are un ciclu menstrual regulat (lunar), orice schimbare în ciclul ei menstrual ar putea indica o problemă, potrivit specialiștilor British Fertility Society. Iată cele mai frecvente modificări care pot apărea și afecțiunile pe care le pot semnala:

Ciclu menstrual neregulat

Mai multe modificări ale ciclului menstrual pot fi un semn de infertilitate:

  • ciclu menstrual (perioada dintre menstruații) mai scurt de 21 de zile (polimenoree);
  • ciclu menstrual mai lung de 35 de zile (oligomenoree);
  • menstruații neregulate;
  • menstruații absente.
Reclamă

Aceste modificări pot semnala o problemă care afectează procesul normal de ovulație. Mai multe afecțiuni pot cauza anovulație (lipsa ovulației) sau ovulații mai rare și neregulate:

  • Sindromul ovarelor polichistice, care este cea mai frecventă cauză de infertilitate la femeile cu vârsta până în 40 de ani. Se manifestă prin formarea unor chisturi (saci cu lichid) numeroase pe suprafața ovarelor;
  • Insuficiența ovariană prematură, afecțiune în care ovarele nu mai funcționează normal înaintea vârstei de 40 de ani și se poate instala menopauza precoce. Cauzele pot fi genetice, autoimune (tiroidita Hashimoto, boala Addison) sau toxice (chimioterapie, radioterapie, pesticide);
  • Hiperprolactinemia, în care nivelul prolactinei, hormonul care stimulează producția de lapte, crește în absența unei sarcini din diverse cauze: administrarea unor medicamente, tumori pituitare sau alte probleme de sănătate;
  • Dezechilibrul unor hormoni implicați în reglarea ovulației, cum sunt hormonii tiroidieni (hipotiroidism sau hipertiroidism), estrogenul, progesteronul, FSH (hormonul de stimulare foliculară) sau LH (hormonul luteinizant).

Menstruații abundente sau dureroase

Menstruațiile mai abundente și dismenoreea (menstruațiile dureroase) sunt alte semne ale unor afecțiuni care pot duce la infertilitate:

  • Fibroame uterine, un tip de tumori benigne foarte frecvente în rândul femeilor. Acestea se dezvoltă în peretele uterului și se pot manifesta, de asemenea, prin dereglări ale menstruației, creșterea în volum a abdomenului, durere în timpul actului sexual și presiune sau durere în zona vezicii urinare sau a rectului, ceea ce duce la urinări frecvente și constipație;
  • Endometrioza, caracterizată prin prezența de țesut uterin (endometrial) anormal în afara uterului: în trompele uterine, pe ovare sau chiar la nivelul vezicii urinare și intestinelor. Endometrioza afectează între 10% și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă
  • Infecții și inflamații cum este boala inflamatorie pelvină. Ea afectează trompele uterine, uneori și uterul și ovarele, iar printre cauzele frecvente sunt unele boli cu transmitere sexuală precum Chlamydia și gonoreea.

Alte semne de infertilitate

Pe lângă tulburările de ciclu menstrual, dezechilibrele hormonale produc o varietate de alte simptome care pot afecta diferite funcții ale organismului. Acestea pot include:

  • probleme ale pielii, cum ar fi acnee, piele grasă, păr gras;
  • creșterea excesivă a părului facial sau corporal (hirsutism);
  • căderea părului de pe scalp;
  • subțierea părului;
  • modificări ale apetitului, cum ar fi senzația de foame constantă;
  • creștere în greutate;
  • bufeuri;
  • palpitații;
  • probleme de concentrare și memorie;
  • schimbări de dispoziție, irascibilitate;
  • anxietate sau depresie;
  • oboseală persistentă;
  • tulburări de somn (insomnie);
  • libido scăzut. 

Semne de infertilitate la bărbați

Bărbații tind să aibă mai puține semne și simptome de infertilitate, spre deosebire de femei. De obicei, aceștia trebuie să facă teste de fertilitate pentru a afla dacă are o problemă, potrivit British Fertility Society. 

Relațiile sexuale și ejacularea pot fi normale chiar dacă are probleme de fertilitate. Totuși, aceste disfuncții sunt uneori un semn de infertilitate masculină.

Disfuncția erectilă

Incapacitatea de a obţine şi/sau a menţine o erecţie suficientă pentru realizarea unui act sexual poate semnala obstrucții ale tuburilor care transportă sperma (canalele ejaculatorii și veziculele seminale). Cel mai adesea, aceste blocaje sunt cauzate de leziuni sau de infecții ale tractului genital.

Disfuncția erectilă poate fi cauzată și de un dezechilibru hormonal. Un nivel scăzut de testosteron, care joacă un rol esențial în spermatogeneză (procesul prin care sunt produși spermatozoizii în testicule), poate afecta atât erecția, cât și fertilitatea.

De asemenea, problemele vasculare care afectează fluxul de sânge către penis sunt o cauză de disfuncție erectilă. Ele pot afecta și alte părți ale aparatului reproducător masculin, ceea ce poate duce la o scădere a capacității de a produce sau transporta spermatozoizii.

Tulburările de ejaculare

Ejacularea precoce sau întârziată, ejacularea retrogradă (când ejacularea se întoarce în vezică în loc să iasă prin uretră) sau absența ejaculării pot fi, de asemenea, semne de infertilitate.

Dacă ejacularea nu are loc în vagin sau se produce înainte de penetrare, fertilizarea ovulului va fi imposibilă. Lipsa ejaculării este o problemă sexuală rară, ale cărei cauze pot fi obstrucția canalelor ejaculatoare, infecțiile uretrei, testiculelor sau prostatei, adenomul de prostată, unele intervenții chirurgicale urologice sau unele afecțiuni neurologice.

Libido scăzut

Dorința sexuală scăzută poate fi un indicator al unor probleme de sănătate care afectează capacitatea de concepție. Testosteronul este pricipalul hormonul responsabil pentru dorința sexuală la bărbați. Un nivel scăzut de testosteron poate afecta libidoul și, totodată, spermatogeneza, procesul prin care sunt produși spermatozoizii în testicule.

Un alt hormon care influențează libidoul bărbaților este prolactina. O concentrație prea mare de prolactină reduce producția de testosteron, ceea ce afectează spermatogeneza și duce la o scădere a numărului și calității spermatozoizilor. 

Durere testiculară

Durerea sau disconfortul la nivelul testiculelor are mai multe cauze posibile, iar unele dintre acestea pot fi și o cauză de infertilitate. De exemplu, dilatarea venelor de la nivelul scrotului denumită medical varicocel provoacă durere, dar poate afecta și producția și calitatea spermei. Varicocelul este una dintre cele mai comune cauze de infertilitate masculină. 

O sursă de durere pot fi și diferitele infecții virale sau bacteriene care afectează testiculele sau epididimul, un organ cilindric aflat în spatele testiculelor cu rol de colectare și depozitare a spermei. O astfel de infecție este oreionul, care afectează producția de spermă și poate conduce la infertilitate.

Torsiunea testiculară, tumorile testiculare și leziunile fizice ale testculelor sunt alte cauze ale durerii care pot afecta funcția testiculară și spermatogeneza. 

Prezența acestor simptome nu trebuie interpretate automat ca semne de infertilitate. Totuși, dacă persistă, consultă un specialist în infertilitate pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament acolo unde se impune. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este AMH și de ce este importantă această analiză pentru fertilitate
Ce este AMH și de ce este importantă această analiză pentru fertilitate
Ce este AMH și de ce este importantă această analiză pentru fertilitate
Ce este hidrosalpinxul, afecțiunea care te împiedică să rămâi însărcinată
Ce este hidrosalpinxul, afecțiunea care te împiedică să rămâi însărcinată
Ce este hidrosalpinxul, afecțiunea care te împiedică să rămâi însărcinată
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
Reclamă
PARTENERI
icon