Cum alegi căruciorul pentru copil: tipuri și criterii

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 15 mai 2023, 07:11

Căruciorul potrivit poate face diferența în ceea ce priveşte manevrabilitatea și confortul copilului în viața de zi cu zi, în primii ani de viață. Indiferent că e vorba despre o plimbare în parc sau un drum prin magazine, căruciorul poate ușura mult din rutina de zi cu zi. Află care sunt tipurile de cărucioare existente pe piaţă și cum alegi căruciorul pentru copil, astfel încât să faci alegerea potrivită.

Reclamă

Indiferent dacă te îndrepți spre parc pentru o plimbare pleci într-o excursie în afara ţării alături de cel mic, un cărucior reprezintă o necesitate atât pentru copil, cât şi pentru părinte. Căruciorul potrivit nu numai că îi oferă bebeluşului un loc sigur în care să stea, dar oferă şi părintelui un spaţiu în care să depoziteze toate lucrurile esenţiale, de la şerveţele umede şi scutece, până la haine de schimb, hrană sau o jucărie.

Cum alegi căruciorul pentru copil

Totuşi, găsirea celui mai bun cărucior nu este o sarcină uşoară. Piața este saturată cu toate tipurile de modele. De asemenea, există căruciare la prețuri care variază foarte mult. De la câteva sute de lei, până la câteva zeci de mii de lei. Aşa că, atunci când începi căutările, ia în considerare mai întâi bugetul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Primul pas e să te gândești la modul în care intenționezi să utilizezi căruciorul. Acest detaliu te va ajuta să restrângi opțiunile. Folosește-te de câteva întrebări cheie, cum ar fi: <Unde îl vei folosi? Unde ai de gând să-l depozitaţi? De câte lucruri ai nevoie atunci când pleci cu copilul de acasă?>. Ca să-ți răspunzi mai repede la întrebare cum alegi căruciorul, ai mai jos variantele cele mai populare de pe piață.

Tipuri de cărucioare

Un cărucior de bază face călătoria și depozitarea ușoară. Pe de altă parte, sistemele de cărucioare cu funcționalitate înaltă se laudă cu funcții utile, cum ar fi spațiu suplimentar de depozitare și fixare sau chiar accesorii potrivite pentru mașină. Pentru unii, un model de bază pentru utilizare ocazională este potrivit. Pentru alții, cheltuirea unei sume mai mari de bani pentru un model mai avansat merită din plin. Dacă scoți frecvent copilul la plimbare în diferite locuri sau plecați des în vacanţe, căruciorul va fi folosite des și mult.

Reclamă

Înainte de a cumpăra, nu trebuie să-ți fie teamă să încerci cele mai bune opțiuni. O probă ajută în mare măsură să te asigure că funcționează pentru nevoile bebelușului tău. De asemenea, ai grijă la nevoile persoanelor care îl vor împinge, îl vor plia și își vor depozita lucrurile în el pe parcurs.

Există șase tipuri de bază de cărucioare, fiecare având câte o funcţionalitate aparte. În funcție de ele, poți afla cum alegi căruciorul mai repede și pe ce criterii:

  • Cărucior de mărime normală, de bază;
  • Cărucior ușor sau umbrelă;
  • Cărucior de jogging;
  • Cărucior dublu;
  • Suport scaun auto;
  • Cărucior cu sistem de călătorie.
Reclamă

Merită remarcat faptul că, deși multe cărucioare se încadrează perfect în categoriile de mai sus, există multe care nu se potrivesc. Unele cărucioare pot avea caracteristici de mai multe tipuri, de exemplu un cărucior dublu pentru jogging.

Cărucior de bază

Dacă speri să investești într-un cărucior care să fie folositor de-a lungul anilor, nu căuta mai departe decât un cărucior de dimensiune completă. Mai mari, mai robuste și de obicei mai durabile, aceste cărucioare sunt opțiunea standard. În plus, multe modele vin cu o gamă completă de caracteristici care nu numai că fac plimbarea copilului o bucurie, ci și viața mai ușoară părintelui.

Beneficii pentru cărucior de dimensiune completă: Opțiunea de preferat pentru multe familii, un cărucior de dimensiune completă acoperă toate elementele de bază care includ de obicei:

  • Scaun lat, confortabil, bine căptușit;
  • Înclinare adâncă a scaunului;
  • Opțiune de montare a scaunului cu fața spre înainte sau cu spatele;
  • Opțiune pentru atașarea unui scaun auto;
  • Design convertibil care crește odată cu bebelușul, de la utilizarea nou-născuților cu scaunul de mașină până la utilizarea în cazul copiilor mici, nu doar sugarilor;
  • Copertine extensibile;
  • Anvelope robuste cu suspensie decentă pentru a absorbi șocurile;
  • Coș încăpător pentru depozitare;
  • Ghidon telescopic (mai ales util atunci când un părinte este înalt, iar celălalt este mic);
  • Bunuri utile, cum ar fi un suport pentru pahare sau o tava pentru gustări.

Dezavantaje ale căruciorului de dimensiune completă:

Poate fi voluminos și greu. Dacă folosești transportul în comun, urci des pe scări sau mergi pe străzi aglomerate ori în magazine mici, acest lucru poate îngreuna călătoria. Poate fi, de asemenea, nepotrivit pentru o casă cu spațiu mic, cu spațiu de stocare limitat.

Cărucior tip umbrelă

S-ar putea să pierzi câteva dintre caracteristicile pe care le poți găsi la un cărucior de dimensiuni mari. Dar un cărucior umbrelă are avantajul că e extrem de ușor de manevrat în timpul mersului.

Beneficii cărucior umbrelă:

Cântărind adesea mai puțin de 15 kilograme, un cărucior ușor este proiectat pentru portabilitate. Anumite modele au chiar și cu o curea de umăr. Acestea sunt ușor de pliat, ceea ce implică posibilitatea ţinerii în portbagaj sau transportarea în avion, autobuz ori tren. Multe cărucioare ușoare sunt echipate cu caracteristici benefice, cum ar fi un scaun parțial înclinat, baldachin extensibil, coș de depozitare și suport pentru pahare încorporat sau tavă pentru gustări.

Dezavantaje ale căruciorului ușor:

Dacă ești în căutarea unui cărucior pe care să-l poți folosi începând cu primele luni ale bebeluşului, un cărucior ușor nu va fi potrivit. În timp ce câteva modele pot transporta în siguranță nou-născuții cu adaptoare pentru scaunul de mașină, majoritatea cărucioarelor umbrelă sunt concepute pentru bebeluși cu vârsta de 6 luni sau mai mult. Majoritatea cărucioarelor ușoare nu au o opțiune convertibilă. Asta înseamnă că dacă ajungi să ai un al doilea (sau al treilea) copil în câțiva ani de la primul, va trebui probabil să cumperi un al doilea cărucior.

Cărucior de jogging

Cărucioarele de jogging au, de obicei, roți mai mari și mai rezistente și suspensii mai bune pentru a face față denivelărilor.

Beneficiile căruciorului de jogging:

Suspensia superioară îți va permite să mergi, să alergi sau să faci drumeții și să păstrezi copilul în siguranță. Multe cărucioare de jogging vin cu o roată în față care se poate pivota (pentru flexibilitate) sau poate fi fixă ​​(pentru stabilitate la viteze mai mari). În funcție de model, alte beneficii pot include compatibilitatea cu un scaun auto (pentru utilizare de la nou-născut până la etapa de copil mic), scaune înclinabile, ghidon telescopic și coșuri generoase de depozitare. Frâna de mână, ham în cinci puncte și cureaua de mână sunt caracteristici cheie de siguranță, așa că nu merge la jogging cu un cărucior care nu le include.

Dezavantaje ale căruciorului de jogging:

Un cărucior de jogging poate fi puțin mai greu și mai dificil de asamblat. Dacă spațiul este îngust, un cărucior de jogging de obicei nu se poate plia la fel de bine ca un cărucior umbrelă. Cărucioarele pentru jogging sunt de obicei mai largi chiar și decât multe cărucioare mari. Acest lucru înseamnă că manevrarea lor prin spații înguste poate fi o provocare. Reține că, în timp ce majoritatea cărucioarelor cu trei roți sunt denumite „joggeri”, nu toate cărucioarele cu trei roți sunt de fapt optimizate pentru alergători. Unele dintre cele mai populare vehicule cu trei roți sunt cărucioarele „hibride”. Acestora le lipsesc frâne de mână și alte caracteristici de siguranță. Prin urmare, nu sunt destinate să fie folosite pentru jogging cu copilul. Dacă faci mult sport, fă un test înainte. Doar așa te poți asigura că are caracteristicile de siguranță și funcționalităţile corespunzătoare.

Cărucior dublu

Cărucioarele dublele vin în două formate: tandem, în care un copil stă în spatele celuilalt, sau scaune, unul lângă altul.

Beneficii cărucior dublu:

Cu mai mulți copii, această opțiune îți permite să gestionezi rapid un singur cărucior. Deoarece aceste modele sunt mai mari, e nevoie de regulă de un spațiu amplu de depozitare.

Dezavantaje ale căruciorului dublu:

Cărucioarele pentru doi tind să fie mai mari și mai voluminoase. Deși există câteva opțiuni mai ușoare, acestea nu sunt lipsite de probleme, deoarece nu fac față prea bine denivelărilot. Pe măsură ce faci cumpărături, ia în considerare lățimea, mobilitatea și dacă este compatibil cu unul sau două scaune auto.

Suport scaun auto

Aceste cadre cu roți sunt construite pentru a transforma scaunul auto pentru bebeluș într-un cărucior, într-o clipă.

Beneficii căruciorul scaun auto:

Suporturile pentru scaune auto sunt compacte și ușoare. Pentru o tranziție fără probleme în și din mașină, sunt convenabile și grozave pentru călătorii. Unele suporturi pentru scaune auto pot găzdui chiar mai mulți bebeluși.

Dezavantaje:

Suporturile pentru scaune auto tind să fie cele mai bune pentru utilizarea pe termen scurt. De ce? Fiindcă bebelușul depășește rapid faza scaunului auto. Acestea fiind spuse, unele cărucioare cu funcții complete funcționează ca un cadru de scaun auto, apoi se transformă într-un cărucior prietenos pentru copii mici. Suporturile pentru scaune auto, în general, nu au caracteristici suplimentare, cum ar fi suporturi pentru pahare sau depozitare.

Cărucior cu sistem de călătorie

Un sistem de călătorie îmbină un scaun auto pentru copii și un cărucior. Există sisteme de călătorie pentru cărucior de dimensiuni mari, ușoare și de jogging. Cu alte cuvinte, poți alege un sistem cu tipul de cărucior care îți place cel mai mult.

Beneficiile sistemului de călătorie:

Având un scaun auto pentru bebeluși care se conectează la cărucior cu un adaptor (de obicei încorporat) înseamnă că poți muta copilul care doarme din mașină în cărucior fără să-l trezești. Posibilitatea de a cumpăra ambele componente ca un set te poate ajuta să economisești bani.

Dezavantaje ale sistemului de călătorie:

În timp ce căruciorul va rezista, de obicei, în anii mai mari, copilul va depăși scaunul auto pentru sugari mult prea devreme. Dacă ai mai multe mașini, va trebui să cumperi un scaun auto sau o bază separată pentru a le folosi la a doua mașină.

Acum că ai aflat cum alegi căruciorul, verifică toate variantele și vezi ce se potrivește cel mai bine rutinei bebelușului.

Doctorul Mihail Pautov alături de Ruxandra Luca și Ana Barbu au discutat în emisiunea Medicool despre cea mai ușoară metodă de a alege un cărucior de bebeluș.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon