Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. Ce spun studiile despre diabet și hipertensiune arterială

Publicat: 1 noiembrie 2024, 13:21

Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. Riscul de diabet și hipertensiune arterială este semnificativ mai scăzut la adulții de vârstă mijlocie care au urmat în copilărie alimentații ce au inclus mai puțin zahăr.

Oamenii de știință au investigat modul în care expunerea la zahăr la începutul vieții influențează sănătatea. Aceștia au evaluat mai ales primele 1000 de zile, când poate afecta riscul de a suferi de hipertensiune arterială și diabet. Limitarea consumului de zahăr în această perioadă poate scădea vizibil riscul dezvoltării acestor afecțiuni și le poate întârzia apariția simptomelor.

Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice

Studiul a descoperit că există o perioadă critică pentru adoptarea unei diete sănătoase în primele 1000 de zile de viață. Bebelușii absorb inițial nutrienții de la mama lor. După naștere încep să consume formule și alimente pentru sugari, conform The Guardian.

Cercetătorii au demonstrat că restricționarea aportului de zahăr la nivelurile din recomandările dietetice în prima parte vieții se poate asocia cu o scădere de 35% a ratei diabetului de tip 2 la vârsta mijlocie și cu o scădere de 20% a tensiunii arteriale ridicate.

Primele 1000 de zile de viață, de la concepție până la vârsta de doi ani, ocupă un rol major pentru asigurarea stării de sănătate pe termen lung. Urmarea unei alimentații dezechilibrate în această perioadă se poate asocia cu rezultate negative asupra sănătății la vârsta adultă, potrivit News-Medical.

Studiul a evaluat riscul de diabet și hipertensiune arterială

Limitarea timpurie a consumului de zahăr poate diminua riscul de diabet și hipertensiune arterială cu aproximativ 35% și, respectiv, 20%. În plus, poate întârzia debutul bolii cu 2-4 ani, potrivit studiului publicat în revista Science.

Protecția a fost evidentă pe parcursul sarcinii. Însă, riscul a crescut odată cu ridicarea restricției postnatale a zahărului, mai ales după șase luni. Specialiștii sunt de părere că cel mai probabil atunci majoritatea bebelușilor încep să consume alimente solide.

La realizarea lucrării, cercetătorii au analizat sfârșitul raționalizării zahărului în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (UK) în 1953 ca un experiment natural. Aceștia au comparat adulții care s-au născut chiar înainte de încheierea acestei etape, care ar fi avut o expunere mai mică la zahăr, cu cei s-au nascut imediat după, care ar fi avut o expunere mai mare la acest condiment.

Datele au fost obținute de la un BioBank din UK. Acesta a oferit rezultate legate de hipertensiune arterială și diabet zaharat de tip 2 de la peste 500000 de participanți. La acestea s-au adăugat cele de la National Food Survey (NFS), care au inclus 60183 de adulți. Dintre aceștia 38155 au luat parte la raționalizarea zahărului.

În timpul raționalizării din 1953, alocația de zahăr a fost comparabilă cu nivelurile stabilite în ghidurile dietetice moderne. Consumul aproape s-a dublat la scurt timp după ridicarea restricțiilor. Acesta a crescut de la aproximativ 40 grame la 80 grame pe zi.

În funcție de sex, există recomandări pentru a limita consumul de zahăr. Pentru bărbați limita maximă recomandată este de maxim 36 de grame, aproximativ 9 lingurițe de zahăr pe zi. Pentru femei limita maximă recomandată este de maxim 25 de grame, aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi.

Te-ar mai putea interesa și
Există o legătură genetică între mărimea creierului și riscul de boală Parkinson și ADHD. Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat structuri cerebrale
Există o legătură genetică între mărimea creierului și riscul de boală Parkinson și ADHD. Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat structuri cerebrale
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. Care au fost concluziile oamenilor de știință în urma examinărilor
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. Care au fost concluziile oamenilor de știință în urma examinărilor
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
PARTENERI