Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul

Publicat: 21 iulie 2024, 07:40

În lunile vară, este important să te asiguri că-ți protejezi pielea în mod corespunzător împotriva arsurilor solare și a altor probleme dermatologice. Pentru a selecta un produs eficient, poți lua în considerare câteva sfaturi. Află cum alegi o cremă de protecție solară.

Utilizarea protecției solare, indiferent de vreme, ocupă un rol important pentru sănătatea pielii. Aceasta se regăsește printre cele mai bune modalități de a o proteja împotriva efectelor dăunătoare cauzate de razele ultraviolete.

Cum alegi o cremă de protecție solară

Radiațiile ultraviolete de la soare pot afecta pielea și pot duce la cancer de piele. Aproximativ 90% dintre cancerele de piele non-melanomice și marea majoritate a melanoamelor, care pot fi mult mai grave, se asociază cu expunerea la razele UV. Totodată, aproximativ 90% din îmbătrânirea pielii are drept cauză expunerea la razele ultraviolete.

Alegerea unei creme de protecție solară poate fi mai eficientă dacă iei în considerarea mai multe aspecte, care îi pot influența acțiunea. De asemenea, este indicat să limitezi expunerea la soare și să te hidratezi în mod constant.

Rezistență la apă

Poți opta pentru o cremă de protecție solară rezistentă la apă, mai ales dacă înoți sau transpiri. Rezistența la apă durează de obicei aproximativ 40 – 80 de minute. După aceea, se recomandă să aplici din nou protecție solară.

Textură confortabilă

Poți opta pentru o formulă mată. Multe creme de protecție solară matifiante nu conțin grăsime și pot fi aplicate ușor. Aceste produse se bazează 100% pe minerale și pot fi utile pentru a oferi un aspect matifiat pielii, conform Byrdie.

Protecție cu spectru larg

Dacă te întrebi cum alegi o cremă de protecție solară, ia în calcul că este important să te asiguri că utilizezi o cremă pe a cărei etichetă scrie spectru larg. Eventual, poate indica faptul că oferă acoperire împotriva razelor ultraviolete A și razelor ultraviolete B. Ambele tipuri de raze UV pot accelera procesul de îmbătrânire al pielii și pot crește riscul de cancer de piele.

Protecție minim 30 SPF

Pentru a-ți proteja pielea, poți cumpăra o cremă cu SPF, mai exact Factor de Protecție Solară, de cel puțin 30 sau mai mare, potrivit Forbes. Cu cât este mai mare SPF-ul, cu atât oferă o protecție mai bună împotriva radiațiilor ultraviolete B.

Tipul de piele specificat

Pentru persoanele cu pielea sensibilă, se recomandă creme de protecție solară fizice, cunoscute și sub numele de blocanți minerali, care conțin oxid de zinc sau dioxid de titan. Acestea tind să fie mai puțin iritante decât filtrele chimice. În cazul în care ai acest tip de piele, este indicat să eviți produsele cu parfum sau alți aditivi care pot fi dure sau iritante pentru piele.

Cei cu ten gras sau mixt pot căuta creme de protecție solară fără ulei sau non-comedogene, ceea ce înseamnă că nu înfundă porii sau nu agravează erupțiile. Aceasta este ușoară și se absoarbe rapid, cu un finisaj mat. Poate ajuta la absorbția oricărui exces de umiditate și nu-ți lasă pielea să fie acoperită de exces de sebum.

Când vrei să știi cum alegi o cremă de protecție solară, ia în calcul că persoanele cu piele uscată pot alege o cremă de protecție solară cu ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau glicerina. Dacă ai o piele normală, poți utiliza aproape orice tip de protecție solară.

De asemenea, acidul hialuronic se formează din polizaharide. Aceste molecule sunt prezente în mod natural în țesuturile conjunctive ale corpului și au rolul de a oferi elasticitate și fermitate pielii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această perioadă
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această perioadă
PARTENERI