Cum alegi ochelarii de soare pentru copii și de ce e important să le protejezi ochii

Publicat: 14 iulie 2024, 07:18

Ochii copiilor ar trebui protejați de razele ultraviolete la fel de mult ca pielea. Aceștia sunt mai sensibili la radiații decât ochii adulților, iar daunele provocate sunt cumulative pe parcursul vieții. Află cum alegi ochelarii de soare pentru copii și de ce este important să-i poarte. 

Dacă protejarea pielii copiilor de razele ultraviolete a devenit o practică obișnuită în rândul părinților, nu același lucru se poate spune și despre protecția ochilor.

Riscurile expunerii pielii la soare rămân bine cunoscute, la fel și importanța folosirii cremelor de protecție solară. În schimb, mulți părinți nu realizează că ochii au nevoie de aceeași protecție împotriva razelor ultraviolete precum pielea. Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu de modă, ci un instrument esențial pentru protejarea sănătății oculare, cu atât mai mult la vârste mici.

De ce au nevoie copiii de ochelari de soare

Aproximativ 80% din expunerea totală la soare pe parcursul vieții are loc până la vârsta de 18 ani, potrivit Asociației Americane de Pediatrie. Daunele pe care radiațiile ultraviolete (UV) le produc asupra pielii și ochilor pot duce la probleme grave de sănătate la vârsta adultă. Ele sunt cumulative pe parcursul vieții, ceea ce înseamnă că fiecare expunere la soare contribuie la deteriorarea pielii și a ochilor. 

Până la vârsta de 18 ani, ochii noștri absorb aproximativ jumătate din totalul expunerii la radiațiile UV pe care o vom experimenta de-a lungul vieții. Aceasta se întâmplă deoarece cristalinul copiilor nu filtrează la fel de eficient radiațiile UV, astfel că acestea ajung mai ușor la retină, pe care o pot deteriora. Cristalinul este o lentilă situată în spatele irisului și a pupilei. El absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor UVA și UVB.

Prin protejarea ochilor copiilor de la o vârstă fragedă, se reduce riscul de a dezvolta la vârsta adultă mai multe afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. 

Un alt pericol al expunerii ochilor la radiațiile UV îl reprezintă arsurile solare oculare. La fel cum pielea poate suferi arsuri solare, și ochii pot fi afectați de radiațiile UV puternice. Atât pleoapele, cât și globul ocular pot suferi arsuri solare. Cea mai gravă complicație este fotokeratita, o arsură a corneei, mai precis stratul exterior transparent al ochiului, care provoacă:

  • durere oculară severă;
  • senzație de nisip în ochi;
  • vedere încețoșată;
  • lăcrimare excesivă;
  • sensibilitate la lumină.

Cum alegi ochelarii de soare pentru copii

Unii copii acceptă ușor ochelarii de soare și sunt chiar încântați să-i poarte, în timp ce alții îi refuză. Puterea exemplului este cel mai bun mod de a-i convinge să-și însușească acest obicei sănătos. Dacă vei purta ochelari de soare ori de câte ori ieși din casă, vei încuraja copiii să adopte obiceiul. O altă strategie este să-i implici în alegerea ochelarilor și să transformi această activitate într-un joc probând împreună diverse culori și stiluri de rame. 

Cât despre vârsta de la care copiii ar trebui să poarte ochelari de soare, ideal se recomandă să fie cât mai devreme, dar îi vor accepta mai ușor de la 2 ani și jumătate sau 3 ani. 

Iată la ce trebuie să fii atent atunci când alegi o pereche de ochelari de soare pentru copii:

Protecția UV

Alege doar ochelari de soare care oferă o protecție de cel puțin 99% împotriva razelor UVA și UVB. Această informație trebuie să se regăsească pe etichetă. Dacă pe ochelari nu se precizează gradul de protecție, renunță să-i mai cumperi. 

Chiar dacă stilul ramelor nu este pe placul copilului, nu sacrifica niciodată protecția UV pentru aspectul estetic. Acesta trebuie să fie cel mai important criteriu în alegerea ochelarilor. 

Greutatea

Dacă te întrebi cum alegi ochelarii de soare pentru copii, gândește-te că nu ar trebui să simtă că poartă o greutate pe față. Dacă vrei să accepte ușor ochelarii de soare, alege un model cu ramă ușoară, care să nu apese tare pe obraji sau pe urechi. În cazul celor mici, un material plastic este o opțiune mai bună decât metalul. 

Dimensiunea

Pentru o protecție oculară bună, lentilele ochelarilor de soare ar trebui să acopere întreaga zonă dintre sprâncene și jumătatea obrajilor. O ramă mai mare oferă cea mai bună protecție. Brațele ar trebui să fie flexibile, cu balamale cu arc care se extind la peste 90 de grade și se rup mai greu. 

Ochelarii cu brațe late sunt cea mai bună alegere pentru copii, deoarece previn pătrunderea luminii solare din laterale. Brațele late oferă, de asemenea, stabilitate și fixare mai bună. Acestea ar trebui să înfășoare ușor urechea și să nu fie nici prea strâmte, dar nici prea largi.

Materialele

Copiii sunt activi și neîndemânatici, astfel că ar trebui să alegi ochelari cu lentile și rame din materiale durabile. Pentru lentile, policarbonatul este materialul ideal, deoarece rezistă mai bine la impact și cântărește mai puțin decât lentilele standard. În plus, policarbonatul în sine oferă protecție UV.

În concluzie, protejarea ochilor de radiațiile ultraviolete are un rol esențial încă de la vârste mici. Alege ochelari de calitate, care asigură protecție maximă împotriva radiațiilor UV și care asigură confort pentru utilizarea zilnică.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce apare vederea dublă. Ce probleme de sănătate poate indica
De ce apare vederea dublă. Ce probleme de sănătate poate indica
Ce este conjunctivita. Simptome, cauze și metode de tratament
Ce este conjunctivita. Simptome, cauze și metode de tratament
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
PARTENERI