Consumul de cofeină poate influența grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2. Ce spun studiile despre efectele acesteia asupra obezității

Publicat: 21 octombrie 2024, 13:22

Consumul de cofeină poate influența grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au folosit markeri genetici. Aceștia au examinat o potențială asociere între nivelurile de cofeină, indicele de masă corporală (IMC) și riscul de diabet de tip 2.

Nivelurile de cofeină din sângele pot modifica cantitatea de grăsime corporală din organism. Aceasta este un factor care ar putea favoriza riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Noile date pot fi folosite pentru identifica în ce măsură dieta poate avea un impact asupra sănătății.

Consumul de cofeină poate influența grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2

Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea din Bristol din Marea Britanie și Imperial College London din Marea Britanie, potrivit Science Alert. Aceștia susțin că băuturile cu cofeină și fără calorii ar putea fi explorate ca o potențială modalitate de a contribui la diminuarea nivelului de grăsime corporală.

Rezultatele obținute sugerează că un nivel ridicat de cofeină în sânge îți poate diminua cantitatea de grăsime corporală. În plus, poate scădea riscul de diabet de tip 2. Consumul oricărei băuturi cu cofeină, care prezintă în compoziție zahăr și grăsimi poate distruge efectele pozitive ale acestei substanțe.

Cercetătorii implicați s-au bazat pe cercetările publicate anterior. Acestea sugerau cum consumul zilnic de 3 până la 5 cești de cafea, cu un conținut o mediu de 70-150 mg de cofeină, se poate asocia cu un risc mai redus de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, conform The Guardian.

Informațiile obținute din lucrare s-au bazat pe bazele de date genetice existente ale aproximativ 10000 de persoane. S-au concentrat pe variațiile în sau aproape de anumite gene asociate cu viteza cu care se descompune cofeina.

Cofeina poate avea mai multe efecte în organism

Studiul publicat în BMJ Medicine Journal a avut scopul de a investiga potențialele efecte cauzale ale concentrațiilor de cofeină în plasmă pe termen lung. Oamenii de știință au analizat influența sa asupra diabetului de tip 2, adipozității și bolilor cardiovasculare majore.

Lucrarea a evaluat mai multe aspecte: indicele de masă corporală, masa de grăsime corporală totală, masa fără grăsime corporală, boala cardiacă ischemică, diabetul de tip 2, insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, și accidentul vascular cerebral.

Prezența unor concentrații mai ridicate de cofeină în plasmă ar putea scădea adipozitatea și riscul de diabet de tip 2. Cercetătorii implicați consideră că este nevoie de un studiu clinic suplimentar. Astfel, vor putea vedea dacă aceste constatări se pot folosi pentru a ameliora simptomele bolii metabolice.

Studiile de mică amploare și efectuate pe termen scurt au arătat că aportul de cofeină poate avea rezultate de scădere a greutății corporale și a masei de grăsime. Însă, efectele pe termen lung ale consumului de cofeină rămân încă necunoscute.

Totuși, consumul excesiv de cofeină poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Majoritatea adulților pot bea maxim 400 de miligrame pe zi, mai exact două-trei cești cu aproximativ 350 ml de cafea. De asemenea, consumul de cofeină în cantități foarte ridicate, de aproximativ 1.200 de miligrame, poate provoca efecte toxice.

Te-ar mai putea interesa și
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Statul în picioare prelungit poate crește riscul de afecțiuni cronice. Ce spun cercetătorii despre acest obicei
Statul în picioare prelungit poate crește riscul de afecțiuni cronice. Ce spun cercetătorii despre acest obicei
Copiii și adolescenții infectați cu COVID-19 sunt mai predispuși la diabet. Ce arată un nou studiu realizat pe grupa de vârstă 10-19 ani
Copiii și adolescenții infectați cu COVID-19 sunt mai predispuși la diabet. Ce arată un nou studiu realizat pe grupa de vârstă 10-19 ani
PARTENERI