Ciocolata neagră poate reduce riscul de diabet de tip 2. Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare asociate consumului

Publicat: 5 decembrie 2024, 12:23

Ciocolata neagră poate reduce riscul de diabet de tip 2. Un studiu observațional a analizat efectele obiceiurilor alimentare asociate consumului. Cercetătorii au evaluat cu ajutorul unor chestionare periodice starea de sănătate a participanților.

Oamenii de știință de la Harvard TH Chan School of Public Health din Massachusetts au evaluat 111.654 de persoane. Acestea au completat chestionare alimentare la intervale de patru ani pe parcursul a 25 de ani.

Ciocolata neagră poate reduce riscul de diabet de tip 2

Studiul publicat în The BMJ Journal a arătat că includerea ciocolatei negre în dietă poate scădea riscul de diabet de tip 2. Însă, ciocolata cu lapte se poate asocia cu o creștere în exces a greutății corporale odată cu trecerea timpului. Acumularea de kilograme în plus reprezintă un factor major în dezvoltarea diabetului de tip 2.

„Ciocolata neagră și cea cu lapte au niveluri similare de adaos de zahăr, grăsimi și calorii, dar cea mai importantă diferență este că ciocolata neagră conține mai multă cacao.” a explicat Binkai Liu, autor principal și doctorand al Departments of Nutrition and Epidemiology din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health, conform CNN Health.

Ciocolata neagră se caracterizează printr-un conținut bogat în flavanoli. Flavanolii sunt compuși vegetali prezenți în fructe și legume, care pot oferi o serie de efecte benefice asupra sănătății. Flavanolii se pot asocia cu ameliorarea riscului de diabet de tip 2, potrivit ScienceAlert.

Chiar dacă lucrarea nu a putut identifica o legătură între cauză și efect, se poate ca nivelurile mai ridicate de flavanoli din cacao să fie responsabile pentru impactul diferit al celor două tipuri de ciocolată.

„Am fost surprinși de împărțirea clară între impactul ciocolatei negre și al celei cu lapte asupra riscului de diabet și gestionării greutății pe termen lung.” a afirmat Qi Sun, autor corespondent și profesor asociat al Departments of Nutrition and Epidemiology din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Cercetătorii au analizat mai multe tipuri de ciocolată

Cercetarea a constatat că participanții care au consumat săptămânal cel puțin cinci uncii din orice tip de ciocolată pot avea un risc cu 10% mai redus de diabet de tip 2 spre deosebire de cei care nu au consumat-o niciodată sau au consumat-o rar.

Ciocolata neagră a oferit cel mai mare impact, conform News-Medical. Participanții care au mâncat cel puțin cinci porții din această ciocolată pe săptămână au prezentat un risc cu 21% mai scăzut de a suferi de diabet de tip 2. În plus, s-a observat o reducere cu 3% a riscului pentru fiecare porție de ciocolată neagră consumată săptămânal.

Totuși, consumul de ciocolată cu lapte nu se poate asocia cu un risc redus de diabet de tip 2. Consumul crescut de ciocolată cu lapte poate fi legat de o creștere în greutate pe termen lung. Aceasta este unul dintre potențialii factori declanșatori ai dezvoltării diabetului de tip 2.

Pentru realizarea studiului publicat în The BMJ Journal au fost incluse analizele totale ale efectelor determinate de consumul de ciocolată a 192.208 participanți. Aceștia nu aveau: diabet de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer.

Totodată, ciocolata neagră poate îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății generale. Consumul acesteia poate menține sănătatea intestinală și poate reduce tensiunea arterială.

Te-ar mai putea interesa și
O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu susține că poate fi mai benefică decât excluderea zaharurilor adăugate
O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu susține că poate fi mai benefică decât excluderea zaharurilor adăugate
Fiecare 1.000 de pași făcuți zilnic pot reduce riscul de depresie. Cercetătorii au evaluat efectele activității fizice asupra sănătății mintale
Fiecare 1.000 de pași făcuți zilnic pot reduce riscul de depresie. Cercetătorii au evaluat efectele activității fizice asupra sănătății mintale
Alimentele pe bază de grăsimi saturate și carbohidrați procesați pot crește cu 84% riscul de demență. Un studiu a analizat efectele consumului anumitor alimente
Alimentele pe bază de grăsimi saturate și carbohidrați procesați pot crește cu 84% riscul de demență. Un studiu a analizat efectele consumului anumitor alimente
PARTENERI