Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)

Publicat: 23 noiembrie 2024, 08:58

O nouă cercetare a descoperit că o băutură din cacao bogată în flavanoli poate proteja sistemul vascular împotriva stresului. Efectele se pot observa chiar și după ce ai consumat alimente bogate în grăsimi. Află de ce consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase.

Alegerile alimentare făcute în perioadele tensionate pot influența efectul stresului asupra sănătății cardiovasculare. De exemplu, cercetări recente de la Universitatea din Birmingham au descoperit că alimentele bogate în grăsimi pot afecta negativ funcția vasculară și transportul de oxigen către creier. Totodată, compușii flavanolici găsiți din abundență în cacao și ceai verde pot proteja funcția vasculară în perioadele de stres cotidian.

Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului

Într-un nou studiu, aceeași echipă de cercetare a făcut o nouă descoperire. Consumul de cacao bogat în flavanoli în combinație cu o masă grasă poate contracara o parte din impactul alimentelor grase. Mai mult, poate proteja sistemul vascular de stres. Cercetarea a fost publicată în 18 noiembrie 2024 în revista Food and Function.

Dr. Catarina Rendeiro, profesor asistent în științe nutriționale la Universitatea din Birmingham și autorul principal al studiului a spus: „Știm că atunci când oamenii sunt stresați, au tendința de a gravita către alimente bogate în grăsimi. Am arătat anterior că alimentele grase pot afecta recuperarea vasculară a organismului din cauza stresului. În acest studiu, am vrut să vedem dacă adăugarea unui aliment bogat în flavanoli la masa grasă ar atenua impactul negativ al stresului asupra organismului.”

Rosalind Baynham, primul autor al lucrării, a explicat: „Flavanolii sunt un tip de compus care se găsesc în diferite fructe, legume, ceai și nuci, inclusiv fructe de pădure și cacao neprelucrată. Flavanolii sunt cunoscuți a avea beneficii pentru sănătate, în special pentru reglarea tensiunii arteriale și protejarea sănătății cardiovasculare.”

Pe scurt, în ce a constat studiul

„Am luat un grup de tineri adulți sănătoși și le-am dat două croissante cu unt, cu 10 grame unt sărat, 1,5 felii de brânză cheddar și 250 ml lapte integral la micul dejun și fie o cacao cu conținut ridicat de flavanoli, fie o băutură de cacao cu conținut scăzut de flavanoli.

După o perioadă de odihnă, le-am cerut participanților să finalizeze un test de matematică mentală care a crescut în viteză, timp de opt minute, alertându-i când au avut un răspuns greșit. În timpul perioadei de repaus de 8 minute și a testului de matematică mentală de 8 minute, am măsurat fluxul sanguin al antebrațului, activitatea cardiovasculară și oxigenarea țesuturilor cortexului prefrontal (PFC).

Am măsurat, de asemenea, funcția vasculară folosind dilatația mediată de fluxul brahial (FMD), care este o măsură de prognostic pentru riscul de boli cardiovasculare pe viitor. Această sarcină de stres a indus creșteri semnificative ale frecvenței cardiace și ale tensiunii arteriale, similare stresului pe care îl puteți întâlni în viața de zi cu zi”.

Băuturile din cacao au fost preparate prin dizolvarea a 12 grame cacao pudră în 250 ml lapte integral. Pulberea cu conținut scăzut de flavanoli a fost o pudră de cacao alcalinizată. Aceasta a fost procesată pentru a reduce flavanolii totali la 5,6 mg per porție. Pudra de cacao cu conținut ridicat de flavanoli a fost o pulbere nealcalinizată, oferind 695,0 mg flavanoli totali per porție.

Alcalinizarea este un proces utilizat în mod obișnuit în fabricarea ciocolatei pentru a îmbunătăți aroma. Însă, din păcate, reduce cantitatea de flavanoli.

Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase

Echipa a confirmat rezultatele obținute. Consumul de alimente grase împreună cu o băutură cu conținut scăzut de flavanoli, atunci când un om este stresat mental, a redus funcția vasculară (cu 1,29% FMD). Aceasta a durat până la 90 de minute după încheierea evenimentului stresant.

Rezultatele descoperirilor au fost interesante. Băutura de cacao bogată în flavanoli a fost eficientă în prevenirea declinului funcției vasculare după stres și consumul de grăsimi. Dilatația mediată de fluxul brahial a fost semnificativ mai mare după un consum de cacao cu conținut ridicat de flavanoli. Aceasta a fost comparată cu consumul de cacao cu conținut scăzut de flavanoli. Rezultatele au fost observate la 30 și 90 de minute după perioada stresantă. Practic, consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului.

Echipa a descoperit informații relevante inclusiv în munca lor anterioară. Membrii săi au arătat cum consumul de alimente bogate în grăsimi atenuează oxigenarea cerebrală în cortexul pre-frontal, în timpul stresului. Cu toate acestea, flavanolii de cacao nu au îmbunătățit oxigenarea cerebrală și nici nu au afectat starea de spirit.

Concluzia cercetătorilor despre alimentele bogate în flavanoli, precum cacao și ceai verde

Dr Catarina Rendeiro, profesor asistent în științe nutriționale la Universitatea din Birmingham, a adăugat: „Această cercetare arată cum consumul unui aliment bogat în flavanoli poate fi folosit ca strategie pentru a atenua o parte din impactul alegerilor alimentare mai nesănătoase asupra sistemului vascular. Acest lucru ne poate ajuta să luăm decizii mai informate cu privire la ceea ce mâncăm și bem în perioadele stresante.”

În supermarket este bine să cauți o pudră de cacao procesată minim. Se poate întâmpla ca un preparat pe bază de cacao să nu fie chiar băutura ta preferată. Totuși, există și alte modalități de a obține o doză mai mare de flavanoli. De exemplu, poți include în dietă băuturi sau alimente, cum ar fi: ceaiul verde, ceaiul negru și fructele de pădure. Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului, dar poți alege și alte variante.

Ghidurile publicate recent pentru aportul de flavanoli recomandă între 400 și 600 mg/zi. Acest aport poate fi realizat, de exemplu, prin consumul a două căni de ceai negru sau verde. Totodată, se poate apela la o combinație de fructe de pădure, mere și cacao de bună calitate.

Jet Veldhuijzen van Zanten, profesor de psihologie biologică la Universitatea din Birmingham și unul din autorii acestei lucrări a adăugat: „Viața modernă este stresantă, iar impactul stresului asupra sănătății și economiei noastre a fost bine documentat, deci orice schimbări pe care le putem face pentru a ne proteja de unele dintre simptomele stresului sunt bune.

Pentru cei care tind să se bucure de un răsfăț atunci când sunt stresați sau depind de mâncarea convenabilă din comerț pentru că lucrează în locuri de muncă stresante sau din lipsă de timp, încorporarea unora dintre aceste mici schimbări ar putea face o diferență reală.”

Te-ar mai putea interesa și
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
PARTENERI