O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare și poate fi mai benefică decât excluderea zaharurilor adăugate din dietă. Totuși, această asociere nu se poate aplica pentru toate tipurile de consum de zahăr. De exemplu, băuturile carbogazoase sau toppingurile dulci nu sunt incluse.
Lucrarea a fost realizată de o echipă de cercetători de la Lund University din Suedia. Aceștia au analizat informațiile a 69.705 de persoane din bazele de date ale țării. Participanții au avut vârste cuprinse între 45 și 83 de ani. În perioada anilor 1997 și 2009 au completat chestionare despre dieta și stilul lor de viață. După aceea, au fost monitorizați până în anul 2019.
O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare
Potrivit studiului publicat în Frontiers in Public Health, consumul ocazional de produse de patiserie, tort sau batoane de ciocolată poate fi mai benefic pentru sănătatea inimii decât o alimentație care nu include deloc zahăr.
Consumul de zahăr a fost grupat în trei categorii: toppinguri dulci (de exemplu mierea), dulciuri (de exemplu produse de patiserie) și băuturi îndulcite (de exemplu băuturile carbogazoase). Tipul de zahăr adăugat consumat a fost apoi comparat cu șapte tipuri de boli cardiovasculare. Aceasta a inclus accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. Totodată, au fost luate în considerare câțiva alți factori de risc precum fumatul, conform ScienceAlert.
Participanții au fost împărțiți în șase grupuri în funcție de aportul mediu de zahăr. Cel mai mic grup a primit mai puțin de 5% din aportul zilnic de energie din zahăr. În același timp, cel mai mare grup a primit peste 20% din caloriile zilnice din zahăr.
Asociațiile dintre tipul de zahăr și tipul de boli cardiace pot varia
Asociațiile au variat între tipul de zahăr și tipul bolii cardiace, potrivit Health. De exemplu, toppingurile dulci au fost legate de un risc ridicat de a suferi de anevrism de aortă abdominală, care se manifestă în urma unor umflături în vasele de sânge. Cele mai reduse riscuri din toate bolile cardiovasculare s-au identificat în cazul celor care s-au limitat la o gustare dulce ocazională.
„Zaharurile lichide, care se găsesc în băuturile îndulcite, oferă de obicei mai puțină sațietate decât formele solide – te fac să te simți mai puțin plin – ceea ce poate duce la un consum excesiv.” a explicat Suzanne Janzi, epidemiolog și autor al studiului.
În urma analizei datelor, oamenii de știință au stabilit că grupul cu cel mai scăzut consum de zahăr a prezentat cel mai mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare. Persoanele implicate care au avut un aport scăzut sau moderat de zahăr, mai exact aproximativ 7,5% din aportul zilnic de energie, au obținut cele mai bune rezultate cardiovasculare. În medie, acestea au consumat patru până la cinci gustări dulci pe săptămână.
De asemenea, un alt studiu observațional susține că 8 ore de post intermitent pot crește șansele de deces din cauze cardiovasculare cu 91%. În cadrul cercetării, oamenii de știință au fost evaluat cauzele morților a 20.000 de adulți în perioada anilor 2003-2018. În medie, aceștia aveau o vârstă de 49 de ani, iar cei mai tineri 20 de ani.