Cele mai bune gustări bogate în proteine. Cum acționează în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 noiembrie 2023, 07:14

Proteinele sunt macronutrienți esențiali, alături de grăsimi și carbohidrați. Aceștia completează o dietă sănătoasă și reprezintă una dintre sursele de energie primară ale organismului. Citește despre cele mai bune gustări bogate în proteine.

Reclamă

Alimentele care conțin proteine ​​se descompun în aminoacizi, care îndeplinesc un rol major în multe funcții importante ale corpului. Printre cele mai bune surse de proteine se numără: carnea de pasăre, nucile, semințele, fructele de mare, leguminoasele și produsele din soia.

Cele mai bune gustări bogate în proteine

Gustările bogate în proteine oferă surse importante de energie și asigură senzație de sațietate pe termen lung. Proteinele se formează din aminoacizi, potrivit Forbes. Se descompun în aceste substanțe atunci când digeri alimente ce conțin concentrații ridicate de proteine. Aminoacizii îndeplinesc mai multe roluri diferite în organism, inclusiv: construirea și menținerea masei musculare și susținerea sistemului imunitar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, proteinele sunt esențiale pentru funcționarea organelor vitale, precum inima și tractul gastrointestinal. Pot contribui la gestionarea greutății, deoarece consumul unei gustări sau a unei mese bogate în acestea ​​​​poate crește senzația de sațietate.

Deoarece proteinele au un efect termic mai mare decât carbohidrații și grăsimile, necesită mai multă energie pentru digerare și metabolizare. Acest lucru poate contribui la creșterea consumului de calorii și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Reclamă

Se recomandă ca nevoile de proteine ​​să fie adaptate pentru a-ți menține o starea bună de sănătate. Acest aspect se poate stabili în funcție de: obiectivele de slăbit, vârsta, nivelul de activitate și stilul general de viață. Astfel, poți stabili care sunt cele mai bune gustări bogate în proteine.

În plus, aporturile ridicate de proteine ridicate te pot ajuta: să-ți atingi obiectivele de slăbit, să obții performanța atletică dorită, să-ți reglezi apetitul și să menții un proces sănătos de îmbătrânire.

Printre grupurile de persoane care necesită aporturi ridicate de proteine se regăsesc: persoanele care doresc să-și construiască o masă musculară, cei care se recuperează în urma unor răni, oamenii care au suferit operații, victimele arsurilor, adulții aflați la o vârstă mai înaintată și femeile aflate în perioadă de alăptare.

Reclamă

Mai mult, proteinele au un rol important pentru funcționarea creierului. Acestea susțin sănătatea celulelor nervoase și pot avea o influență semnificativă asupra stării mentale.

Ouă fierte tari

Printre cele mai bune gustări bogate în proteine se numără ouăle fierte tari. Poți fierbe oricând ouă până ce acestea ajung tari. Mulți experți le recomandă pentru perioadele în care ești nevoit să pleci într-o călătorie și te grăbești să pregîtești o gustare. Acestea pot fi o sursă importantă de minerale și vitamine.

Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc fără grăsimi reprezintă o sursă importantă de proteine. În acesta poți adăuga: nuci, două bucăți de fructe uscate sau proaspete, împreună cu câteva linguri de miere pentru a obține un gust mai dulce și mai plăcut. În plus, îl poți include în smoothie-uri, la care poți pune pudră proteică.

Bețișoare de curcan

Bețișoarele de curcan au un conținut scăzut de calorii și oferă concentrații ridicate de proteine, conform Health. Acestea te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus. Pot fi combinate ușor cu legume sau fructe pentru a prepara o gustare echilibrată.

Brânzeturi tari

Brânzeturile tari precum brânza cheddar și parmezanul asigură concentrații ridicate de proteine, alături de o sursă importantă de calciu. În acest caz, poți combina brânza tare cu: biscuiți din cereale integrale, morcovi și hummus. În acest fel, poți obține unele dintre cele mai bune gustări bogate în proteine.

Brânză cottage

Brânza de vaci este bogată în proteine. Aceasta conține diferiți nutrienți esențiali, precum: calciu, seleniu, vitamina B12, riboflavină (vitamina B2) și fosfor. De asemenea, oferă bacterii benefice, cum ar fi lactobacillus, care poate contribui la menținerea sănătății microbiomului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Reclamă
PARTENERI
icon