Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Ce se întâmplă dacă ajungi să-l consumi constant

Publicat: 14 ianuarie 2025, 12:05

Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Oamenii de știință sunt de părere că includerea constantă a acestei băuturi în alimentație poate proteja împotriva demenției. Aceștia au efectuat un studiu asupra persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată din Japonia.

Cercetarea a analizat informațiile colectate de la 8.766 de voluntari cu vârste de peste 65 de ani. Aceștia au fost selectați în cadrul unui sondaj realizat în perioada 2016 și 2018. Datele au fost preluate de la Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia (JPSC-AD), un studiu observațional al demenței. JPSC-AD este în curs de desfășurare în opt regiuni din Japonia.

Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv

Leziunile de materie albă cerebrală pot fi un factor de risc independent pentru declinul cognitiv. Acestea se asociază cu demența vasculară și boala Alzheimer. Leziunile mai mari ale materiei albe se dezvoltă de obicei cu atrofie cerebrală severă la pacienții cu boala Alzheimer.

În cadrul realizării studiului, persoanele care au consumat trei căni de ceai verde pe zi au prezentat cu 3% mai puține leziuni ale materiei albe spre deosebire de cele care au băut o ceașcă pe zi, conform Science Alert. Persoanele care au consumat șapte până la opt căni pe zi au avut cu 6% mai puține leziuni, în comparație cu cele care au băut o ceașcă pe zi.

Toți participanții la studiul actual au fost japonezi. Din acest motiv, se pot observa anumite modele în genetică și stil de viață. Studiile viitoare ar putea începe analiza unui grup mai mare de oameni.

Participanții au efectuat scanări de imagistică prin rezonanță magnetică cerebrală (RMN). Acestea au avut scopul de a evalua leziunile de materie albă cerebrală, volumul hipocampului și volumul total al creierului. După aceea, toți participanții la cercetare au completat un chestionar de frecvență a alimentației. Evaluarea a avut scopul de a oferi informații despre frecvența zilnică a consumului de ceai verde și cafea, potrivit News-Medical.

Ceaiul verde poate avea mai multe efecte asupra organismului

Consumul de ceai verde nu poate afecta volumul hipocampului sau volumul total al creierului, un aspect ce ar fi putut indica un declin cognitiv. Totodată, poate avea efecte asupra sistemului cardiovascular deoarece poate scădea tensiunea arterială. Conform npj Science of Food, hipertensiunea arterială este considerată cel mai important factor de risc pentru leziunile materiei albe.

„În plus, ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, ceea ce afectează negativ tensiunea arterială, sugerând astfel că ceaiul verde poate avea un impact mai benefic asupra leziunilor substanței albe”. a explicat echipa de cercetători.

Aproximativ 91% și 82% dintre persoanele evaluate în cadrul studiului au raportat un consum de ceai verde și cafea. Participanții cu un aport zilnic mai ridicat de ceai verde au indicat niveluri mult mai mari de exerciții fizice regulate și funcționare cognitivă. În același timp, au avut o frecvență mai redusă a obiceiurilor de fumat, a consumului de alcool și a simptomelor de depresie.

Totuși, persoanele cu un aport zilnic mai ridicat de cafea au raportat frecvențe semnificativ mai mari de diabet și obiceiuri de fumat și mai multe malformații cardiace.

De asemenea, un alt studiu a arătat că un consum constant de ceai verde poate îmbunătăți memoria de lucru. În plus, băutura poate diminua riscul de accident vascular cerebral.

Te-ar mai putea interesa și
Legumele și fructele pot scădea riscul de depresie. Oamenii de știință au identificat rolul dietei în prevenirea acestei tulburări mintale
Legumele și fructele pot scădea riscul de depresie. Oamenii de știință au identificat rolul dietei în prevenirea acestei tulburări mintale
O lovitură la cap poate activa virusuri latente. Oamenii de știință caută informații pentru a dezvolta metode de prevenție
O lovitură la cap poate activa virusuri latente. Oamenii de știință caută informații pentru a dezvolta metode de prevenție
Particulele de plastic din aer pot crește riscul de cancer. Cercetătorii au analizat efectele acestui tip de poluare
Particulele de plastic din aer pot crește riscul de cancer. Cercetătorii au analizat efectele acestui tip de poluare
PARTENERI