Antena

Ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii de vedere recomandați de oftalmolog

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 14 ianuarie 2025, 07:22

Ochelarii de vedere pot corecta numeroase afecțiuni oculare, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Refuzul de a purta ochelari corectivi provoacă disconfort ocular și poate afecta vederea. Află în continuare ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii de vedere recomandați de oftalmolog. 

Reclamă

Ochelarii de vedere compensează ceea ce ochii tăi nu pot face singuri, astfel încât să poți vedea clar. Atunci când lumina pătrunde în ochi, trece prin cornee (stratul transparent din partea frontală a ochiului) și cristalin (lentila internă a ochiului). Rolul acestor structuri oculare este să curbeze razele de lumină astfel încât să fie focalizate corect pe retină, la distanța potrivită. Când acest proces funcționează corect, imaginea percepută este clară și detaliată.

În cazul în care există o eroare de refracție, ochiul nu reușește să direcționeze corect razele de lumină, astfel că vederea devine încețoșată. Ochelarii de vedere corectează această problemă prin modificarea direcției luminii, conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Lentilele ochelarilor adaugă o curbură suplimentară pe care ochii nu o pot realiza singuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care se recomandă ochelarii de vedere

Ochelarii de vedere pot corecta atât erorile de refracție, cât și alte probleme care afectează capacitatea de a vedea clar. Iată pentru ce probleme oculare sunt recomandați de medicii oftalmologi:

  • Miopia. Acest viciu de refracție este cauzat de o focalizare incorectă a luminii, în fața retinei, în loc să se concentreze direct pe retină. Motivul poate fi un glob ocular prea alungit sau o cornee cu o curbură prea accentuată. Miopia afectează vederea la distanță;
  • Hipermetropia. În această afecțiune oculară, obiectele apropiate par încețoșate. Hipermetropia apare atunci când globul ocular este mai scurt decât ar trebui sau corneea are o curbură prea mică, astfel că focalizarea razelor de lumină se face în spatele retinei;
  • Astigmatismul. Acest viciu de refracție apare atunci când corneea sau cristalinul are o formă neregulată. Astigmatismul face vederea neclară atât la apropiere, cât și la distanță;
  • Presbiopia. Această afecțiune oculară este cauzată de îmbătrânire și îngreunează focalizarea asupra obiectelor apropiate. Presbiopia are drept cauză pierderea flexibilității cristalinului, care nu mai poate ajusta focalizarea obiectelor apropiate;

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii de vedere, gândește-te că pot corecta și tulburările care afectează vederea binoculară. Aceasta se referă la capacitatea ambilor ochi de a lucra împreună pentru a crea o singură imagine clară, tridimensională. Când acest lucru nu se întâmplă, pot apărea: 

Reclamă
  • Strabismul, în care ochii nu sunt aliniați corect, ceea ce poate duce la vedere dublă;
  • Ambliopia (ochiul leneș), în care creierul ignoră imaginea de la unul dintre ochi;
  • Diplopia sau vederea dublă, care este cauzată de diverse afecțiuni sau leziuni;  
  • Insuficiența de convergență, o tulburare vizuală care se manifestă prin dificultatea de a focaliza obiectele apropiate.

Ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii de vedere

Ochelarii nu tratează viciile de refracție sau problemele cu vederea binoculară, dar compensează problemele de vedere pe care acestea le provoacă. Ochelarii sunt recomandați atât pentru îmbunătățirea vederii, cât și pentru a reduce oboseala oculară, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie. Oboseala oculară poate cauza dureri oculare, dureri de cap și oboseală.

Ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii de vedere recomandați de medic? Contrar unei convingeri, purtarea ochelarilor nu încetinește progresia viciilor de refracție precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Dioptriile vor crește indiferent dacă porți sau nu ochelarii.

Cu toate acestea, refuzul de a purta ochelarii de vedere poate avea unele efecte negative asupra vederii. Este posibil să te confrunți cu simptomele de oboseală oculară amintite și să întâmpini dificultăți în focalizarea obiectelor. 

Reclamă

Persoanele care nu poartă ochelari atunci când au nevoie sunt mai expuse riscului de accidente. Vederea neclară poate face dificilă identificarea obiectelor sau situațiilor periculoase, a semnelor rutiere sau a altor vehicule.

În cazul copiilor, riscurile nerespectării recomandării de a purta ochelari corectivi sunt mai mari. În special cei cu vicii de refracție necorectate (miopie, hipermetropie sau astigmatism) pot dezvolta ambliopie, afecțiune mai cunoscută ca ochi leneș. Dacă nu este tratată la o vârstă fragedă, ambliopia poate duce la o pierdere permanentă a vederii la ochiul afectat.

Totodată, problemele oculare netratate la cei mici le pot afecta performanțele școlare și activitățile fizice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Daltonismul: din ce cauze apare și cum se poate corecta
Daltonismul: din ce cauze apare și cum se poate corecta
Daltonismul: din ce cauze apare și cum se poate corecta
Semnul care prezice demența cu până la 12 ani înainte de a fi diagnosticată
Semnul care prezice demența cu până la 12 ani înainte de a fi diagnosticată
Semnul care prezice demența cu până la 12 ani înainte de a fi diagnosticată
Reclamă
PARTENERI
icon