Antena

Berberina: beneficii și contraindicații. Ce efecte poate avea asupra organismului 

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 ianuarie 2025, 07:18

Un remediu popular în medicina tradițională chineză, berberina poate ajuta la reglarea glicemiei, scăderea colesterolului rău, susținerea sănătății digestive și chiar la reducerea riscului de cancer. Iată tot ce trebuie să știi despre berberină și potențialele sale beneficii pentru sănătate.

Reclamă

Deși berberina a câștigat multă popularitate în ultimii ani, ea nu este un remediu nou. Plantele care conțin acest compus bioactiv sunt folosite de peste 400 de ani în medicina tradițională chineză ca remediu pentru o varietate de afecțiuni. 

Studiile științifice moderne au validat multe dintre utilizările tradiționale ale berberinei. Ea poate influența procese importante din organism, cum ar fi metabolismul glucozei și lipidelor, digestia și inflamațiile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este berberina și cum se obține

Berberina este un compus chimic natural care face parte din clasa alcaloizilor izochinologici. Aceștia oferă proprietăți farmacologice importante și au numeroase utilizări terapeutice. Alți alcaloizi izochinolinici sunt morfina și codeina, cunoscute pentru proprietățile lor analgezice, precum și papaverina, un antispastic utilizat în tratamentul tulburărilor funcţionale intestinale.

Berberina are o culoare galbenă distinctă și se extrage din rădăcinile, rizomii și scoarța mai multor specii de plante din familia Berberidaceae și Ranunculaceae. Cea mai utilizată sursă este Berberis vulgaris sau dracila, un arbust răspândit în Europa și Asia și cultivat adesea ca gard viu. Alte surse importante sunt:

Reclamă
  • Coptis chinensis (sau firul de aur chinezesc) o plantă din familia Ranunculaceae, originară din China;
  • Berberis aristata (sau arpaș indian), un arbust din familia Berberidaceae, originar din India, Himalaya și Nepal;
  • Hydrastis canadensis (sau rădăcina de portocală), o plantă din familia Ranunculaceae, originară din America de Nord;
  • Mahonia aquifolium (sau strugurii de Oregon), o plantă cu flori din familia Berberidaceae, originară din America de Nord;
  • Phellodendron amurense (sau arborele de plută Amur), o specie de copac originară din estul Asiei. 

Beneficiile suplimentelor cu berberină

Berberina este un tratament promițător pentru o varietate de afecțiuni, potrivit American Association of Naturopathic Physicians. Ea acționează prin mai multe mecanisme biologice asupra metabolismului, sistemului cardiovascular, sistemului digestiv și nu numai.

Suplimentele care conțin berberină sunt recomandate pentru:

Scăderea glicemiei

Berberina activează enzima AMPK, care stimulează utilizarea glucozei în organism și ajută astfel la reglarea glicemiei. Suplimentele care conțin acest compus ajută la gestionarea diabetului de tip 2. 

Reclamă

Efectele suplimentelor cu berberină sunt comparabile cu ale metforminei (medicamentului antidiabetic ), potrivit unui studiu din 2017. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest beneficiu, dar cercetătorii sugerează că o combinație de berberină și metformină ar putea permite reducerea dozei fiecărui medicament și ar putea avea mai puține efecte secundare, comparativ cu utilizarea unui singur medicament.

Reducerea colesterolului

Berberina crește expresia receptorilor LDL în ficat, care sunt responsabili de captarea și eliminarea colesterolului „rău” (LDL) din sânge. Totodată, inhibă activitatea HMG-CoA reductazei, o enzimă-cheie implicată în producerea colesterolului în ficat. 

Efectul hipocolesterolemiant al suplimentelor cu berberină este confirmat de unele studii. Alte cercetări au demonstrat că poate fi o alternativă sigură pentru persoanele care nu tolerează statinele, medicamente prescrise în mod uzual pentru reducerea colesterolului.

Prevenirea infecțiilor urinare

Berberina are proprietăți antimicrobiene puternice, acționând inclusiv împotriva bacteriilor care provoacă infecții ale tractului urinar, cum ar fi Escherichia coli (responsabilă de majoritatea infecțiilor urinare). Totodată, inhibă moleculele proinflamatorii, reducând inflamațiile din organism, inclusiv inflamația vezicii urinare (cistita). 

Unele studii arată că berberina, combinată cu alte plante medicinale, poate reduce incidența infecțiilor urinare recurente și a cistitei.

Susținerea sănătății digestive

Datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatoare, berberina poate ajuta la atenuarea simptomelor unor afecțiuni digestive precum sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativă și diareea cronică. 

Suplimentele care conțin berberină au o influență benefică asupra microbiomului intestinal prin susținerea bacteriilor bune și reducerea populației de bacterii patogene. Astfel, berberina contribuie la sănătatea digestivă.

Pierderea în greutate

În cadrul unui studiu de mici dimensiuni, 37 de bărbați și femei cu sindrom metabolic au luat 300 de miligrame de berberină de trei ori pe zi, timp de trei luni. La final, indicele lor de masă corporală (IMC) a scăzut din categoria de obezitate la cea de suprapondere. De asemenea, participanții la studiu au pierdut, în medie, 5 centimetri din circumferința taliei. 

Deși berberina este o soluție promițătoare împotriva excesului ponderal și grăsimii abdominale, sunt necesare cercetări pe grupuri mai mari pentru a valida aceste constatări.

Prevenirea cancerului colorectal

Administrarea de suplimente cu berberină ar putea reduce polipii colorectali, conform unui studiu dublu-orb, controlat cu placebo, publicat în anul 2020 în revista The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Majoritatea polipilor intestinali sunt benigni, dar unii pot deveni canceroși.

Participanții care au luat 300 de miligrame de berberină de două ori pe zi au avut mai puțini polipi recurenți, comparativ cu cei care au luat placebo. Potrivit cercetătorilor, berberina ar putea fi o opțiune sigură și cu costuri reduse pentru prevenirea cancerului colorectal. 

Ce contraindicații are berberina

Studiile arată că, în general, berberina este bine tolerată. Cu toate acestea, pot apărea unele efecte secundare. Unele persoane pot experimenta:

  • dureri de cap;
  • iritații ale pielii;
  • senzație de greață;
  • crampe;
  • vărsături;
  • diaree;
  • constipație;
  • scăderea ritmului cardiac.

Aceste efecte adverse pot apărea mai ales atunci când berberina este administrată în doze mari. 

La persoanele cu diabet, există riscul ca berberina să scadă prea mult nivelul glicemiei, mai ales dacă este administrată împreună cu tratamente antidiabetice. Hipoglicemia netratată poate duce la complicații grave. De aceea, se recomandă verificarea regulată a glicemiei pe durata tratamentului cu berberină. 

Suplimentele cu berberină nu sunt recomandate femeilor însărcinate, din cauza lipsei de studii cu privire la posibilele efecte adverse. 

Berberina poate interacționa cu numeroase medicamente, printre care anticoagulantele, antibioticele și antidiabeticele. Dacă urmezi un tratament, discută cu un medic înainte de a începe administrarea suplimentului.

Cum se iau suplimentele și în cât timp își fac efectul

Berberina este disponibilă sub formă de extract, pudră sau capsule. De multe ori, suplimentele care o conțin includ și alte plante sau extracte menite să trateze o anumită afecțiune. De exemplu, unele suplimente cu berberină indicate în tratamentul diabetului pot conține și scorțișoară, care este asociată, de asemenea, cu scăderea nivelului glicemiei. 

În studii, dozele administrate au variat de la 900 la 1.500 de miligrame pe zi. Doza recomandată de obicei este de 500 de miligrame, administrată de trei ori pe zi. Pentru o absorbție optimă, se administrează înainte de mese. 

Efectele benefice sunt resimțite, de obicei după câteva săptămâni. Durata poate varia în funcție de răspunsul individual al organismului și de afecțiunea tratată.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
articol cu video
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului
Ceaiuri pentru sănătatea plămânilor. Ce efecte pot avea asupra acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea plămânilor. Ce efecte pot avea asupra acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea plămânilor. Ce efecte pot avea asupra acestor organe vitale
Reclamă
PARTENERI
icon