Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta

Publicat: 20 noiembrie 2024, 07:57

Există tipuri diferite de fațete dentare, care au propriile caracteristici în funcție de materialul folosit. Mihaela Măgureanu, medic stomatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 10, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce sunt fațetele dentare.

Mihaela Măgureanu a explicat care sunt cele 3 tipuri de fațete dentare, a discutat despre caracteristicile acestora, a vorbit despre modul lor de aplicare și a menționat care sunt beneficiile și dezvantajele utilizării fiecărui tip.

Ce sunt fațetele dentare

Fațetele dentare sunt foi foarte subțiri realizate dintr-un material, raportat la dimensiunea dintelui. Acestea se aplică pentru a obține un zâmbet estetic și natural. Un aspect important este că se șlefuiește mult mai mult un dinte pentru a pune o coroană decât se șlefuiește pentru o fațetă dentară.

Fațele dentare sunt o metodă foarte modernă și biologică. Acestea funcționează ca tehnică aditivă și nu deteriorează dinții. Dimpotrivă, îmbunătățesc rezistența dintelui, îi protejează și îi asigură o durată mai mare de viață pe arcadă. Când se șlefuiește pentru a pune o fațetă, se ia maxim 0,3 – 0,6 mm din dinte, însă se poate pune și fără șlefuirea sa.

,,Nimeni din cei care și-au pus fațete dentare nu vrea să renunțe la ele.”

– Mihaela Măgureanu, medic stomatolog

În general, cel mai frecvent apelează la fațete dentare persoanele care au dinții tociți. Dacă dinții sunt tociți, nu se mai poate vedea zâmbetul. Când dinții din partea din față se tocesc, se sparg toate măselele și lucrările, care se aplică pe acestea.

Dacă vrei să afli ce sunt fațetele dentare, gândește-te că dinții se pot toci prin uzură, masticație sau scrâșnirea acestora. În plus, se pot toci dacă sunt slab calitativ. Neavând o rezistență foarte mare, prin uzură dintr-odată își pot reduce dimensiunile.

Dinții tociți au un aspect inestetic. Când o persoană cu dinții tociți zâmbește se văd mai mult dinții de jos. În mod normal, ar trebui să se vadă dinții de sus.

,,Fațeta mărește dintele la dimensiunea sa inițială înainte să se tocească. Odată obținută această redimensionare a feței, tot aspectul se îmbunătățește pentru că dintr-odată părem mai tineri. Dintr-odată buzele au alt suport. Toate părțile moi se așează mult mai bine.”

– Mihaela Măgureanu, medic stomatolog

Care sunt tipurile de fațete

Dacă în urma mușcării dintr-un aliment, fațeta dentară rămâne în mâncare, poate fi recimentată. În acest caz, este important să eviți să o mesteci. Astfel, poți evita spargerea sa pentru a o putea refolosi.

În cazul în care cad, fațetele din zirconiu se pot recimenta. Fațetele din Emax niciodată nu au acest efect advers deoarece fac corp comun cu dintele și nu cad absolut niciodată.

Dacă te întrebi ce sunt fațetele dentare, reține că există 3 tipuri de fațete: fațete din ceramică, fațete din zirconiu și fațete din compozit.

Fațete din ceramică

Fațetele din ceramică au cel mai plăcut aspect și sunt cele mai longevive. Acestea fac corp comun cu dintele și pot oferi un zâmbet alb și natural. Pot reda transluciditatea dintelui și toată naturalețea sa. Sunt fațetele mai transparente. Fațetele din ceramică nu se desprind niciodată.

Poți obține un alb imaculat cu ajutorul lor doar dacă înainte de a le aplica îți faci un tratament de albire. Atunci îți poți pune o fațetă bleach din ceramică, astfel încât să obții o nuanță mai luminoasă a dintelui decât ai avut înainte.

Fațetele dentare rezistă atât timp cât rezistă dinții. Dacă ai grijă de acestea se pot menține fără să se carieze, fără să se infiltreze și fără să-și schimbe culoarea. În același timp, porțiunea de dinte din spatele fațetei care nu este deloc acoperită cu material, mai exact cea aflată la 2 milimetri în spatele fațetei, se poate caria ca orice dinte natural. Din acest motiv, este indicat să mergi regulat la un control la medicul stomatolog pentru igienizare.

Fațete din zirconiu

Când vrei să afli ce sunt fațetele dentare, poți lua în considerare că există fațete din zirconiu cu care se poate obține o nuanță de alb imaculat. Acestea sunt fațete care acoperă dintele și nu lasă să se vadă absolut nimic dedesubt, cum ar fi: pete, șanțuri, culoare închisă sau modificări date de tetraciclină.

Dezavantajul lor este că nu fac corp comun cu dintele și se poate întâmpla să sară atunci când muști dintr-un aliment mai tare precum mărul. În plus, doar cele din zirconiu pot să se mai desprindă câteodată accidental.

Fațete din compozit

Fațetele din compozit sunt cea mai rapidă soluție. Acestea se aplică într-o ședință prin stratificarea compozitului, fără niciun disconfort pentru pacient și fără să se intervină pe dintele propriu. Dintele rămâne exact în forma sa naturală, iar stomatologul doar îl curăță. Pentru fațetele din compozit nu se șlefuiesc dinții. Se pot înlătura și dintele rămâne în aceeași stare. Practic, dintele nu este afectat absolut deloc.

Totuși, fațetele din compozit prezintă unele dezavantaje. După 3 luni au nevoie să fie din nou șlefuite, iar marginile se colorează. După 6 luni apar probleme la gingii pentru că se produc dintr-un material organic. Atunci necesită o întreținere mult mai complicată.

-Indiferent dacă optezi pentru zirconiu sau ceramică, există un risc ca smalțul să se erodeze treptat?
-Nu. Fațeta este perfect etanș lipită de dinte. Practic, între fațetă și dinte există un ciment care nu lasă să pătrundă absolut niciun fel de colorant și niciun fel de bacterie. Fațeta face corp comun cu dintele. Este absolut imposibil să se erodeze smalțul pe dedesubtul acesteia.

,,Nu apar carii sub fațete. Sigur 100%.”

– Mihaela Măgureanu, medic stomatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura
Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura
Cum te speli corect pe dinți. Care este cea mai bună tehnică de periaj
Cum te speli corect pe dinți. Care este cea mai bună tehnică de periaj
PARTENERI